Ετικέτες

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Φροντίδα άγριων ζώων: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ!

 



Με την αφορμή της κυκλοφορίας
 στο διαδίκτυο κειμενου που δίνει λανθασμένες και επικίνδυνες οδηγίες σίτισης για διάφορα είδη ζώων, και δεδομένου ότι η πληροφόρηση δεν θα πρέπει να προκαλεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να επιλύσει, το Κέντρο Προστασίας & Περιθαλψης Άγριας Ζωης (ΚΕΠΠΑΖ)*, με ανάρτηση του στο Facebook**, επισημαίνει τα εξής: 


  • Οι χερσαίες χελώνες ΔΕΝ τρέφονται με γατοτροφές και σκυλοτροφές, ούτε φρούτα και λαχανικά. Οι τροφές αυτές είναι επικίνδυνες και δημιουργούν σοβαρά πεπτικά προβλήματα σε αυτά τα ζώα. Μπορείτε να προσφέρετε φύλλα μουριάς, κληματαριάς, φραγκόσυκα και τρυφερά φύλλα φραγκοσυκιάς με τα αγκάθια, ζιζάνια που φυτρώνουν σε χωράφια που δεν είναι ραντισμένα με φυτοφάρμακα και άφθονο νερό σε μεγάλα πιάτα γλάστρας.

  • Οι αυτόχθονες νεροχελώνες δεν χρειάζονται υποστήριξη. Δεν αναγνωρίζουν τις αποξηραμένες γαρίδες και παρακαλούμε πολύ να μην ρυπαίνετε τους ελάχιστους ταμιευτήρες νερού που είναι διαθέσιμοι αυτή την εποχή, λόγω ξηρασίας, με τροφικά υπολείμματα, όπως γαρίδες και αγγούρια. Θα αναπτυχθούν στο νερό επικίνδυνα βακτήρια.
  • Οι σκαντζόχοιροι ΔΕΝ τρέφονται με καρπούζι και πεπόνι ούτε βραστά αυγά! Μπορείτε να προσφέρετε ξηρά τροφή σκύλου super premium ποιότητας, αποκλειστικά με γεύση κοτόπουλο. Οι χαμηλής ποιότητας τροφές γάτας και σκύλου είναι επικίνδυνες, καθώς περιέχουν συστατικά τα οποία δεν μπορούν να χωνέψουν (όπως τα σιτηρά και τα υπολείμματα ψαριών) και είναι πτωχές σε θρεπτικά συστατικά, ενώ καταστρέφουν τα δόντια τους. Προσφέρετε πάντοτε φρέσκο νερό. Είναι πολύ πιο σημαντικό από την τροφή. 

  • Μικρά άγρια ζώα (χελώνες, σκαντζόχοιροι, σαύρες, φίδια, φρύνοι, βάτραχοι) που εντοπίζονται σε πυρόπληκτες περιοχές και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, θα πρέπει να οδηγούνται στην πλησιέστερη περιοχή που συνορεύει με την πληγεισα. ΟΧΙ σε άλλο νομό και ΟΧΙ στην αυλή σας! Είναι άγρια ζώα, η αιχμαλωσία τους αποτελεί μία μορφή κακοποίησης, και η κατοχή τους απαγορεύεται αυστηρά από τον νόμο.

  • Τα οπληφόρα, εάν τραφούν με μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και σιτηρών, θα αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα στο γαστρεντερικό τους σύστημα, εξαιτίας του ιδιαίτερου τρόπου με τον οποίο αυτό λειτουργεί. 

  • Τα πρόβατα ΔΕΝ τρέφονται με καλαμπόκι. Η τροφή αυτή προσφέρεται μόνον ως συμπληρωματική. 

  • Τα άλογα κινδυνεύουν από κολικούς και μπορεί να κινδυνέψει άμεσα η ζωή τους, εάν καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού ή τροφές στις οποίες δεν είναι συνηθισμένο το γαστρεντερικό τους σύστημα. Όπως και τα υπόλοιπα οπληφόρα, χρειάζονται μπάλες με σανό βρώμης, μηδική ή τριφύλλι και άφθονο φρέσκο νερό.

  • Στα αγριογούρουνα μπορείτε να προσφέρετε ντομάτες ώριμες, ολόκληρο καλαμπόκι και μία οικονομική ξηρά τροφή σκύλου σε μεγάλες κροκέτες. 

  • Οι αλεπούδες δεν χρειάζονται υποστήριξη. Χρειάζονται όμως νερό.

Επίσης: 

  • Η σίτιση των άγριων ζώων δεν θα πρέπει να γίνεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ θα πρέπει να αφήνετε την τροφή και να φεύγετε, ώστε να μην συνδυάσουν την ανθρώπινη παρουσία με το φαγητό.

  • Η παροχή τροφής, όπου απαιτείται, θα πρέπει να χορηγείται σε συνεργασία με το τοπικό Δασαρχείο. Εάν σας πουν ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, να υπακούσετε στις οδηγίες τους.

  • Μην ξεχνάτε ότι, κάτω από στρεσογονες συνθήκες, τα άγρια ζώα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την επικράτειά τους και να εκτεθούν στην ανθρώπινη παρουσία. Η παρουσία όμως πολλών ανθρώπων γύρω τους, τα κάνει να αισθάνονται ακόμη πιο ευάλωτα. Μπορεί να γίνουν νευρικά ή ακόμα κι επιθετικά. Προσπαθείτε να είστε πάντοτε ήρεμοι όταν βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση. Μην προσπαθησετε ποτε να καλοπιάσετε ένα άγριο ζώο, όπως θα κάνατε με ένα αδέσποτο, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλο θηλαστικό. Τόσο τα ελάφια όσο και τα αγριογούρουνα μπορεί να εκλάβουν μία λάθος κίνηση η στάση του σώματός σας ως επιθετική και να περάσουν στην αντεπιθεση για να σας απωθήσουν. 


Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με το ΚΕΠΠΑΖ και τους κτηνιάτρους του, στο 24ωρο τηλεφωνο 6985620111



ΥΓ. Δείτε επίσης οδηγίες για την ενυδάτωση θερμόπληκτων ή πυρόπληκτων άγριων ζώων, εδώhttps://tinyurl.com/23hnc3cy
 


*https://www.facebook.com/keppazgr

**https://tinyurl.com/5n6wevvv


Κοινοποιήθηκε: https://twitter.com/KPrimikiri/status/1686202757739421696

Δεν υπάρχουν σχόλια: