Ετικέτες

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Εύκολες πίτες με ζύμη βραστή και αρώματα για κάθε φαντασία!

 



Σε 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι και 100 γραμμάρια ελαιόλαδο. Βράζουμε μισό λίτρο νερό με αρωματικά της αρεσκείας μας (π.χ φλούδες από λεμόνι, πορτοκάλι ή και μανταρίνι +- 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους γλυκάνισου ή 1 ξυλάκι κανέλλας και μερικά καρφάκια γαρύφαλλου). Μόλις βράσει καλά (οπότε και ένα μέρος του εξατμίζεται), ρίχνουμε 350 ml από αυτό στο αλεύρι μας, ζυμώνουμε και ανοίγουμε φύλλο. 

Γέμιση όπως στο βίντεο (με μήλο ή κίτρινη κολοκύθα) ή και με διάφορες παραλλαγές, γλυκές (με ή χωρίς ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό της αρεσκείας μας) ή και αλμυρές. Μια ιδέα που δοκίμασα και μου άρεσε ήταν και με κιμά σόγιας, τριμμένο καρότο και άνηθο, με άρωμα μοσχοκάρυδου (όπως στα πιροσκί). Λαδωμένο ταψί, φύλλο κάτω - γέμιση - φύλλο πάνω και ψήσιμο...



Περισσότερα εδώ: https://www.cretangastronomy.gr/2021/04/kolokithopita-milopita-vrasti-zymi/ (από όπου και η φωτογραφία) και εδώ: https://www.cretangastronomy.gr/2022/04/kolokithopita-glikia-fillo-kroustas/ 


Δική μου τροποποίηση: τα λαχανικά δεν τα στύβω. Προτιμώ να τα μαράνω λίγο στο τηγάνι ή να προσθέσω περισσότερο σιμιγδάλι, βρώμη ή φρυγανιά για τα περιττά υγρά. Το ίδιο κάνω με το σπανάκι, την κίτρινη κολοκύθα ή τα μήλα. Την σόγια την προπαρασκευάζω κανονικά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: