Ετικέτες

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

WDC: Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ



H Διεθνής Οργάνωση Προστασίας Δελφινιών και Φαλαινών -- Whale and Dolphin Conservation (WDC, πρώην WDCS -- Fb1 -- Fb2) είναι μια παγκόσμιας εμβέλειας οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται από το 1987, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, και εργάζεται για την διατήρηση των κητωδών, και την προστασία τους από τις διάφορες απειλές (κατά κύριο λόγο ανθρωπογενείς) που αντιμετωπίζουν. Οι δραστηριότητες της περιλαμβάνουν ενημερωτικές και άλλες εκστρατείες, συμβουλευτικές παρεμβάσεις στις κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών και διαπραγματεύσεις με ηγέτες και πολιτικούς, περιβαλλοντικά προγράμματα προστασίας, επιστημονικές έρευνες, και διασώσεις. Το όραμα της οργάνωσης αυτής είναι ένας κόσμος όπου η κάθε φάλαινα και το κάθε δελφίνι θα μπορεί να ζήσει με ασφάλεια και ελευθερία.


http://on.fb.me/1d4D0mz
"Έλα λοιπόν και μη ντραπείς. Μα σε παρακαλώ μονάχα, πες ό,τι θες, όμως μην πεις πως μ' έχεις αγαπήσει τάχα"... 

Στα πλαίσια της εκστρατείας για την κατάργηση της αιχμαλωσίας των κητωδών, η WDC επισημαίνει ότι τα δελφινάρια δεν εξυπηρετούν κανέναν απολύτως εκπαιδευτικό σκοπό, και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ούτε για διασκέδαση, γιατί η αιχμαλωσία αυτών των ειδών συνιστά κακοποίηση. Ο θαυμασμός για τα δελφίνια κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να τα δούν από κοντά, τελικά όμως αποδεικνύεται ότι αυτά τα θαλάσσια ζώα δεν μπορούν να ζήσουν μέσα στις δεξαμενές χωρίς να υποφέρουν, και ότι η ευζωία τους στην αιχμαλωσία, ακόμα και κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, είναι εντελώς ανέφικτη. Και παρά το γεγονός ότι διατηρούνται σε ένα περιβάλλον προστατευμένο από φυσικούς εχθρούς, αρπακτικά, θαλάσσια ρύπανση και άλλες απειλές, κατά κανόνα πεθαίνουν πρόωρα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας των κητωδών, σε συνθήκες αιχμαλωσίας είναι επίσης πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο στην ανοικτή θάλασσα. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις 28 συνολικά χώρες-μέλη*, οι 13 δεν έχουν δελφινάρια. Οι υπόλοιπες 15, διατηρούν στην αιχμαλωσία 289 μικρά κητώδη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται δελφίνια και φώκαινες. Η τελευταία μελέτη της WDC για τα κητώδη σε αιχμαλωσία, με τίτλο  "Dolphinaria - A review of the keeping of whales and dolphins in captivity in the European Union and EC Directive 1999/22, relating to the keeping of wild animals in zoos" (2011), τεκμηριώνει ότι κανένα Ευρωπαϊκό δελφινάριο δεν επιτυγχάνει να εξασφαλίσει ούτε καν τις στοιχειώδεις συνθήκες ευζωίας αυτών των ειδών, ενώ με την αιχμαλωσία τους παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή Οδηγία (Gr) για τις προϋποθέσεις κράτησης αγρίων ζώων στους ζωολογικούς κήπους, καθώς επίσης και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των κητωδών.

Η κακοποίηση που προκύπτει από αυτού του είδους την διασκέδαση δεν αφορά μόνον τα δελφίνια, αλλά και τους ανθρώπους. Τα αιχμάλωτα δελφίνια εκπαιδεύονται να δίνουν καθημερινές παραστάσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφή τους σαν αμοιβή, αν και αυτό δεν αποτελεί μέρος της φυσιολογικής τους συμπεριφοράς. Όταν δεν δίνουν παραστάσεις, συνήθως παραμένουν κλεισμένα μέσα σε μικρότερες δεξαμενές. Το στρες και η αφύσικη συμπεριφορά αποτελούν κοινό παρανομαστή για όλα τα  ζώα που ζούν σαν εκθέματα στα δελφινάρια, ενώ παράλληλα οι ψευδείς-απατηλές εντυπώσεις αποτελούν κοινό παρανομαστή για τους επισκέπτες-θεατές. Έτσι λοιπόν, οι παραστάσεις δεν συμβάλλουν ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά στην διαμόρφωση διαστρεβλωμένων απόψεων, τόσο για την φυσική υπόσταση των κητωδών, όσο και για την προστασία τους. Όταν μάλιστα οι θεατές είναι μικρά παιδιά, στην ηλικία που διαμορφώνουν ένα σύστημα αξιών για τη φύση και τη ζωή, με βάση τις εικόνες και τις πληροφορίες που προσλαμβάνουν, το κακό που προκύπτει είναι ακόμη μεγαλύτερο. Και μπορεί οι επιχειρηματίες αυτών των επιχειρήσεων να εμφανίζουν την αιχμαλωσία σαν ένα μέσον προστασίας και φροντίδας των δελφινιών, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πηγή χρημάτων. Το βίντεο που ακολουθεί, δημιουργήθηκε από την WDC, στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τον τερματισμό της αιχμαλωσίας των κητωδών και τη δημιουργία μιας Ευρώπης απαλλαγμένης από δελφινάρια



                    http://youtu.be/2eWariMP3No  

*Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 28ο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κροατία, έχει απαγορεύσει την αιχμαλωσία των κητωδών από το 2009, και βεβαίως δεν έχει δελφινάρια. Η απόφαση της απαγόρευσης βασίστηκε σε μελέτη του Ινστιτούτου Προστασίας της Φύσης (State Institute for Nature Protection ), στην οποία επισημαίνεται ο αρνητικός ρόλος των δελφιναρίων στους άγριους πληθυσμούς των δελφινιών. Η μόνη εξαίρεση της απαγόρευσης αναφέρεται σε ζώα άρρωστα ή τραυματισμένα, με την προοπτική της αποκατάστασης και της επιστροφής στο φυσικό τους περιβάλλον. Διαβάστε περισσότερα εδώ, εδώ και εδώ. Δείτε επίσης το εξαιρετικό site της Κροατικής οργάνωσης AFC και την πλούσια ενημέρωση σχετικά με τα δελφινάρια at AFC Dolphinariums and Aquariums. Τα υπόλοιπα 12 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ΔΕΝ έχουν δελφινάρια είναι η Αυστρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λεττονία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Πηγές:


Stop Attica Zoological Park Dolphinarium (Athens - Greece)


2 σχόλια:

dark red είπε...

Δεν έχει Δελφινάρια το Ηνωμένο Βασίλειο ; Μα καλά , πλάκα μας κάνετε ; Και το φρικτό Aquarium του Λονδίνου τι είναι ;;;

Filikaki είπε...

Φίλε dark red, το aquarium (ενυδρείο) και το dolphinarium (δελφινάριο) δεν είναι ταυτόσημα. To δελφινάριο είναι ένα ενυδρείο με δελφίνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το τελευταίο δελφινάριο έκλεισε το 1993.

Δες εδώ:

- http://us.whales.org/whale-and-dolphin-captivity-in-eu-united-kingdom

- http://www.bornfree.org.uk/campaigns/zoo-check/captive-whales-dolphins/uk/

- http://www.marineconnection.org/campaigns/captivity_captive_free.html