Ετικέτες

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Οι χιτλερίσκοι της διπλανής πόρτας



Είμαι ένας από τους επιζήσαντες κρατούμενους στο Ες-Ες στρατόπεδο συγκεντρώσεως και εξοντώσεως του Μαουτχάουζεν. Ένας από εκείνους που τον Μάιο του 1945 κλαίγοντας και ελπίζοντας εφώναζαν "ποτέ πια". Ήταν τότε που οι οπαδοί του ναζισμού έχασαν τον Πόλεμο. Ο ναζισμός όμως επέζησε. Κυρίως γιατί αιώνιες κοινωνικές πληγές αφέθηκαν αθεράπευτες. Και μένουν ακόμα. Και επιπλέον γιατί η αντικομμουνιστική υστερία έκαμε τον ναζισμό να ξεχνιέται, και κάποτε-κάποτε να αθωώνεται. Ύστερα από 48 χρόνια, αυτό που θέλω να φωνάξω είναι, πάλι; 

Φίλοι μου θυμηθείτε: ο Αδόλφος Χίτλερ δεν έπεσε από το διάστημα. Ούτε ήταν ένας και μόνος. Ήταν το διαμόρφωμα δεκάδων χιλιάδων αφανών χιτλερίσκων στην Γερμανία και την Αυστρία. Και όχι μόνον εκεί. Χιτλερίσκων διάσπαρτων σε μεγάλες και μικρές πόλεις, σε χώρους εργασίας, σε γειτονιές, σε συντροφιές, σε οικογένειες. Και ο ναζισμός δεν ήταν ιδέα ενός και μόνου διεστραμμένου εγκεφάλου. Ήταν η συμπύκνωση της νοσηρής πολιτικής αντίληψης εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, φορέων του μικροβίου του ρατσισμού, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, της τελικής λύσης όλων των προβλημάτων με τη βία, την φωτιά και το τσεκούρι. Ο ναζισμός δεν άρχισε με τον Χίτλερ, γι’ αυτό και δεν τον πήρε μαζί του, δεν εμφανίστηκε μόνο στην Γερμανία, γι’ αυτό και δεν επανεμφανίζεται μόνο εκεί. Αλλά παντού όπου ουσιαστικά κοινωνικά προβλήματα τον τρέφουν

Και ο κίνδυνος τώρα δεν είναι η εμφάνιση ενός νέου Χίτλερ και η σπορά ενός άλλου μεγάλου πολέμου. Ο κίνδυνος είναι η αδιαφορία για τα αίτια που αναγεννούν τον ναζισμό και εν συνεχεία η απάθεια και η ανοχή για ένα φαινόμενο που μπορεί να εξελιχθεί σε μαζική διανοητική μόλυνση. Οι μεγάλοι πόλεμοι δεν αρχίζουν στα πεδία των μαχών, ούτε οι ολέθριες πολιτικές ιδεολογίες ξεκινούν από μαζικές συγκεντρώσεις σε πλατείες. Αρχίζουν ανύποπτα στους χώρους της καθημερινής μας ζωής, ξεκινούν ακόμα και μέσα απ’ το ίδιο μας το σπίτι. Εκεί φωλιάζουν όλα. Γι’ αυτό, μόνο με την πίστη σε μια καθημερινή ζωή που να μας χωράει όλους, απροκατάληπτη και δίκαιη προς όλους μπορούμε, έστω και καθυστερημένα, να πετύχουμε αυτό που τόσο προσδοκούσαμε τον Μάιο του 1945: ένα πραγματικό ποτέ πια

Ιάκωβος Καμπανέλλης

Αντιγραφή κειμένου από atticavoice.gr (naxospress.gr, alfavita.gr, contramee.wordpress.com)



Η φωτογραφία (i) είναι της Τατιάνας Μπόλαρη και δεν έχει καμία σχέση με τον Καμπανέλλη. Είναι ένα προσφυγάκι από την Λέσβο. Μπήκε σαν εισβολέας εδώ, προϊόν δικών μου συνειρμών που οι εγκεφαλικές συνάψεις πάντρεψαν με το κείμενο, έτσι καθώς παρακολουθούσα τις ημέρες αυτές τις απίστευτες*εκδηλώσεις χυδαιότητας και μίσους (i) σημερινών χιτλερίσκων της διπλανής πόρτας, κι' έψαχνα απελπισμένα κάπου να καταφύγω, κι' έτσι κατέφυγα στον Καμπανέλλη. Είδα κι' άλλες παρόμοιες φωτογραφίες*, όμως - δεν ξέρω γιατί - αυτή καρφώθηκε σαν μαχαίρι στο μυαλό μου. Μάλλον δεν φταίει τόσο η κρεμασμένη πιπίλα, όσο αυτό το κομμάτι ψωμί που κρατάει το παιδάκι και το κοιτάει με αυτόν τον τρόπο.


*"Στ’αρχίδια μας αν εισαι γκαστρωμένη, θα σας ρίξουμε στη θάλασσα": Εικόνες ντροπής στο λιμάνι της Θέρμης με κατοίκους να εμποδίζουν βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες να προσεγγίσει το λιμάνι (thefaq.gr: αναδημοσίευση από efsyn.gr)


Ακρότητες από κατοίκους στη Λέσβο - Βρίζουν χυδαία γυναίκες πρόσφυγες, μπλοκάρουν την αποβίβαση τους / Δείτε το βίντεο -> Ο χρήστης Στο Νησί έκανε μετάδοση liv   ΔΕΙΤΕ ΤΟ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΕΔΩ ή ΕΔΩ

Σχόλιο στο youtube (απίστευτο κι' όμως αληθινό): "Αληθινός και τίμιος άνθρωπος. Περισσότερους τέτοιους θέλουμε και ελάχιστους από τα εμετικά βοθρολύματα της Αριστεράς." 

prologos.gr
Αντιγράφω από efsyn.gr : Σοκ προκαλεί βίντεο που κυκλοφορείκαι στα social media με ομάδα κατοίκων της Μυτιλήνης που έχει συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Θέρμης να βρίζουν χυδαία πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε ακυβέρνητη βάρκα. “Στα αρχίδια μας που είσαι γκαστρωμένη, εμείς σε γαμήσαμε;”, “Τα σύνορα έκλεισαν, γιατί ήρθατε;… Πίσω στην Τουρκία…”, “να μπούμε σε μία βάρκα να τους τραβήξουμε μέσα”, “στη θάλασσα” φώναζαν οι συγκεντρωμένοι. Ορισμένοι μάλιστα επιτέθηκαν εναντίον ενός Γερμανού δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι, και μιας Ελληνίδας καμεραμάν ρίχνοντας τα πράγματά τους στη θάλασσα, με τον ΣΚΑΙ να παρουσιάζει το βίντεο της επίθεσης ως “επίθεση σε μέλη ΜΚΟ”... Νωρίτερα, έντονη ανησυχία προκάλεσε η καταγγελία της Watch The Med - Alarm Phone ότι το σκάφος παρασυρόταν για πάνω από 4 ώρες αλλά οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να δράσουν παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί επανειλημμένα τηλεφωνικά τοποθεσία και αριθμός ατόμων σε έκτακτη κατάσταση. Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι ταχύπλοο με μαυροφορεμένους άνδρες επιτέθηκε ύστερα στην προσφυγική βάρκα καταστρέφοντας τη μηχανή με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να προσπαθούν να φτάσουν μόνοι τους στις ακτές. / Χολερικό παραλήρημα μισανθρώπων: «Κι επειδή είναι γκαστρωμένη; Όταν τη πήρες τη βάρκα… – Να μη γαμιόσνα σα τη σκύλα να μην ήσουνα γκαστρωμένη μωρή! Κουνέλες! Εμείς σε γαμήσαμε;» (από prologos.gr)


*1, , , , 2, 3, 4 ->"Φύγε από ψυχούλα μου από δω... Φύγε... Κάποτε εδώ είχε ανθρώπους που αν έβλεπαν νηστικό τρέχανε να τον ταϊσουν... Τώρα έχει τέρατα που θέλουν να σε φάνε", έγραψε κάποιος.  


Η συνέχεια Στο Νησί (1, 234567, LIFO), όπου, κατά τη γνώμη μου, πιο μεγάλη σημασία κι΄από τα γεγονότα έχουν τα σχόλια, όπως: "... πληρομένοι από τόν αντίχριστο Σώρο γιά αλίωση καί συνοχή τού Ελληνικού πληθυσμού"[sic], "Δεν είναι πρόσφυγες, δεν είναι μετανάστες, είναι εισβολείς", "Τα παιδιά είναι ασπίδες για τους λαθροεισβολείς" και "Τα βάζουνε μπροστά γιατί γι' αυτούς η ζωή των γυναικών και των παιδιών δεν μετράει". Ποιοι δεν είναι; Ποιους αυτούς; Γενίκευση: παθογνωμονικό σύμπτωμα του αμόρφωτου, του κουτού και του φασίστα. Πού συμβαίνουν όλ' αυτά; Εκεί που η πολιτική δεν έχει σχέση με την ηθική. Εκεί που ο ανθρωπισμός δεν έχει σχέση με την Ιστορία. Εκεί που οι φορείς της εξουσίας δίνουν τροφή στα άγρια πλήθη που την ανέδειξαν, για να γίνουν αγριότερα. Εκεί που η γελοιότητα της εξουσίας πουλιέται για κανονικότητα και η ηλιθιότητα για αριστεία. Θα μπορούσαμε να γελάσουμε όλοι μαζί, το ζήτημα όμως είναι πως στο τέλος πληρώνουν οι Αθώοι


Έγραψαν επίσης γι' αυτό


==========================================================================

Extention1
                 
Βίντεο live stonisiΥπαίθριος καταυλισμός το λιμάνι της Μυτιλήνης 
Εδώ βρίσκεται και η βάρκα με τους 50, που ομάδα κατοίκων της Θερμής απαγόρευσε να αποβιβαστεί στο λιμανάκι την Κυριακή το μεσημέρι.
 

Διαβάζω εκ των υστέρων, απόγευμα Δευτέρας, 2 Μαρτίου 2020, στο άρθρο "Ένας στρατός κατοχής από μωρά που κλαίνε": thepressproject.gr, του Κωνσταντίνου Πουλή και αναρωτιέμαι ποιο είναι το συναισθηματικό παυσίπονο που χρειάζεται ένας Έλληνας, προκειμένου να έχει μπροστά του πρόσφυγες  και να βλέπει απόβαση ή ό,τι άλλο ταΐζουν αυτές τις μέρες τα τηλεοπτικά κανάλια

Στο Νησί
Απόγευμα Τρίτης, 3 Μαρτίου 2020, διαβάζω στην Εφημερίδα των Συντακτών : Τα 50 λεπτά που διαρκεί το βίντεο της ιστοσελίδας stonisi.gr, στη διάρκεια του οποίου παρακολουθούμε την παρεμπόδιση βάρκας με περίπου 40 άτομα, άντρες, γυναίκες και παιδιά να κατεβούν στο λιμάνι της Θέρμης Λέσβου, είναι ότι πιο αποτρόπαιο έχουμε παρακολουθήσει από τότε που πρόσφυγες άρχισαν να φτάνουν στην Ελλάδα. Η βάρκα με τους πρόσφυγες πλέει σαν παιδικό παιχνίδι σε πισίνα. Ένα πλήθος εξαγριωμένων στην προκυμαία φωνάζει και βρίζει, απωθεί τους δυστυχισμένους, οι οποίοι κάθονται στην βάρκα χωρίς να κινούνται, χωρίς να μιλούν, ακούγονται βρέφη που κλαίνε, αλλά οι άνθρωποι στην βάρκα είναι «παγωμένοι», λες και αόρατος σκηνοθέτης τους καθοδηγεί σε αυτό το φρικιαστικό μονοπλάνο. 

Η κάμερα παρακολουθεί τους εγκλωβισμένους, ενώ μια γυναίκα από την προκυμαία ακούγεται να λέει «δικά τους είναι τα παιδιά δεν είναι δικά μας», πάει να πει δε μας νοιάζει και, υπονοώντας, ότι οι γονείς της βάρκας δε νοιάζονται για τα παιδιά τους, ούτε που τους περνάει δηλαδή από το μυαλό ότι επειδή ακριβώς νοιάζονται για τα παιδιά τους, θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα, όπου τουλάχιστον ελπίζουν ότι θα βρουν απαντοχή στα βάσανά τους. Στο βάθος, μια ομάδα ακροδεξιών δέρνει Γερμανούς δημοσιογράφους, η συνάδελφος που καταγράφει το περιστατικό σπάει, η φωνή της λυγίζει καθώς βλέπει να συμβαίνουν όλα αυτά μπροστά στα μάτια της, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα. 

Η κάμερα μένει πάντα στην βάρκα και τους άφωνους πρόσφυγες, στο πιο αργόσυρτο παγωμένο – εξευτελιστικό για μας που παρακολουθούμε ανήμποροι - πλάνο των τελευταίων δεκαετιών. Οι άνθρωποι στη βάρκα είναι χωμένοι στα μπουφάν τους, δε βλέπουμε πρόσωπα, ω! πως παραμένει ανώνυμος πάντα ο πόνος του πρόσφυγα, κρατάνε σφιχτά μαύρες σαμπρέλες για σωσίβια, πάνω στην προκυμαία άνθρωποι απωθούν με βία τους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκη Τσιριγώτη και Στρατή Κόμβο που προσπαθούν να σταματήσουν την απανθρωπιά. 

Και πλέει, καρυδότσουφλο, στη Θέρμη η βαρκούλα, κι έχει απομείνει η αγριότητα να διεκδικεί το «δίκιο» της κι από το βάθος της ιστορίας ξανακούγεται όχι πια σαν παιδικό παιχνίδι – τα παιδιά, τα δικά μας και των άλλων δεν παίζουν πια, ασκούνται στην αγριότητα -, αλλά η κυριολεξία του στίχου «και τότε ρίξαμε τον κλήρο να δούμε ποιος, ποιος, ποιος θα φαγωθεί…». Διότι τον κλήρο, (και) στον αιώνα μας, τον ρίχνουν χορτάτοι. 

(Να δούμε ποιος, ποιος, ποιoς θα φαγωθεί του Απόστολου Λυκεσά


==================================================


Extention2
                 
Βράδυ Τρίτης, 3 Μαρτίου, αντιγράφω από την ιστοσελίδα Στο Νησί: Eπιχείρηση διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα όταν εντόπισε βάρκα στην οποία επέβαιναν 48 πρόσφυγες και μετανάστες την Δευτέρα 2 Μαρτίου. Συνολικά 46 άτομα ανασύρθηκαν σώα ενώ δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λέσβου το ένα χωρίς τις αισθήσεις του και παρά τις προσπάθειες ανάνηψης κατέληξε. Το άλλο παιδί νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. 


Η ίδια είδηση από real.gr και news247.gr: Στο ίδιο σημείο βρισκόταν και τουρκική ακταιωρός. Όταν η βάρκα με τους 48 επιβαίνοντες μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησίασε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος, οι επιβαίνοντες σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος ανέτρεψαν τη βάρκα προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιχείρηση διάσωσης και οι επιβαίνοντες να περισυλλεχτούν. 

Το alterthess.gr δίνει μια διαφορετική εκδοχή: Βίντεο που διαδίδεται από ακτιβιστές και ανέβασε ο ανταποκριτής του Middle East Eye, Ragip Soylu, δείχνει το ελληνικό λιμενικό να προσπαθεί σήμερα το πρωί να βυθίσει λέμβο προσφύγων που αναχώρησαν από το Bodrum της Τουρκίας. Στο βίντεο εμφανίζεται σκάφος του λιμενικού να κάνει κυματισμό και τον κόσμο να φωνάζει πανικόβλητος υπό τον φόβο της ανατροπής. Οι πρόσφυγες ακόμη δέχονται χτυπήματα με βέργες ενώ φαίνονται δύο πυρά στη θάλασσα και να γίνεται ξανά προσπάθεια αποτροπής της λέμβου από άντρα του λιμενικού. 

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η ουσία είναι ότι ένα παιδί πνίγηκε. Και δεν θα σταθώ σ' αυτό, αλλά στα σχόλια που ακολούθησαν την ανάρτηση του βίντεο στο Facebook. Ακολουθήστε, για του λόγου το ασφαλές, εδώ (Στο Νησί, 3-03-20 ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΝΙΓΗΚΕ). Το παιδί πνίγηκε και γω σταχυολογώ, κρατώντας στο ακέραιο το συντακτικό και βεβαίως τα σημεία στίξεως και την ορθογραφία:  

1.- Ότι και να κάνουμε θα γεμίσουμε μετανάστες θα γεννοβολανε οι γυναίκες τους θα παίρνουν επιδόματα θα τους φτιάχνουν κοντέινερ σπίτια με τηλεόραση και κλιματιστικό όπως ξεκίνησαν να τους κάνουν ήδη και εμείς θα έχουμε εκατομμύρια Έλληνες άστεγους ...θα μας παίρνουν τα σπίτια οι τράπεζες θα μπαίνουν μέσα αυτοί και πάει λέγοντας μέχρι να μας αναγκάσουν να φύγουμε από την ίδια την χώρα μας απλά είναι τα πράγματα

2.- ΩΡΑΙΑ.ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ.ΜΕΤΑΒΟΛΗ Κ ΣΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥΣ 

3.- Αφού δεν νοιάζονται για τις ζωές των παιδιών τους οι ίδιοι γιατί νοιαζόμαστε εμείς

4.- Άμα δεν βουλιάξουν τις βάρκες από τήν απέναντι πλευρά περιμένουν τό σύνθημα και με αυτή τήν λογική θα έρθουν όλοι! Το κόλπο είναι απλό τρύπημα της βάρκας και μετά είσαι υποχρεωμένος να τους μαζέψεις αν είναι Στα χωρικά σου ύδατα! Για αυτό λοιπόν πρίν περάσουν βούλιαγμα και ας τους μαζέψουν οι Τούρκοι!  

5.- Ποιος πληρώνει για τα εξωγηινακια που μεταφέρθηκαν στο Ελληνικό Νοσοκομείο. Ήρεμα ρωτάω.

6.- Εσείς τώρα σε αυτή τη σελίδα το νησί τι θέλετε ελεύθερα σύνορα και να μοιράσουμε επιδόματα? Γιατί μόνο σας βλέπω να θέλετε να έρθουν και άλλοι

7.- Στο Σπιτι του Βαρουφακη του Τσιπρα και της Νεολαιας τους που Ντρεποντε που εινε Ελληνες!!Εκει να τους Στιλετε!!

8.- Ειναι παρανομοι Και έχουμε εισβολη Δυστυχως σε έναν πολεμο εχουμε ασύμμετρες απωλειες. Ας μιλήσουν και ας πραξουν ο δηθεν οηε και η υπατη Αρμοστεία για τα καμώματα των τουρκων Οχι να κουνάν σε μας το δάχτυλο. Τα παιδια δυστυχως πολλοι απο αυτους τα χρησιμοποιούν και ξερουν την ευαισθησία μας για αυτα Ετσι το λογου το αληθες παντα σε μια βάρκα θα υπάρχουν εξ επιτηδες μωρα Αλλα απο την αλλη πολεμος πόλεμος αλλα μωρα ...

9.- Γιατί τις αφήνετε;; ε;; ποια ήπειρο θα έρθουν κι εμείς έτσι θα πουμε περάστε με παλούκια θα τους περιλαβουμε είναι σίγουρο μας γέμισαν αρρώστιες... Τέλος!

10.- ελπίζω να πνίξουν όλοι, τους βρώμικους αραβικούς!

11.- Τρέξτε να τους σώσετε αλλα μην κάνετε παράπονα μετά γιατι κλεβουν,βιαζουν,σκοτώνουν και καίνε τις εκκλησίες σας

12.- Τα παιδια τους εχουν το dna τους το μηλο κατω απο την μηλια θα πεσει ουστ απο την χωρα μου

13.- Και ένα σχόλιο για όσους διαφωνούν: "... ψευτοκουλτουριάδηδες άθεοι Ανθέλληνες μαζί μέ τούς λαθρέους καί Μ. Κ. Ο. έξω από τήν Ελλάδα, νά ξευρωμήση ο τόπος."

14.- ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΑ ΣΑΝ ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΞΕΡΙΖΟΘΟΥΝ Η ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥ Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ? ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΣΗΜΕΊΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΛΕΙΛΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΠΕΙΤΡΕΨΗ Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΗ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΛΥΠΑΜΕ ΤΗ ΚΑΤΑΤΙΑΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΝΘΡΏΠΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (αυτό είναι από το site)


  




  









Extention3
                  
filmsforaction/photos
Μεσημέρι Τετάρτης, 4 Μαρτίου, αντιγράφω από την ιστοσελίδα Στο Νησί
: Φυσικά και δεν είναι όλοι αυτοί Φασίστες! Αυτό όμως είναι το πλέον επικίνδυνο, του Νίκου Ανδρίκου 

Και να που η ώρα όπου θα αναμετρηθούμε με στερεότυπα, πολώσεις, ρηχές αναλύσεις, πολιτικές σκοπιμότητες και ερμηνευτικές υπεραπλουστεύσεις, δεν άργησε να ’ρθει. Αμέσως μετά το φιάσκο της κατασταλτικής επέμβασης των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο, χιλιάδες προσφύγων-μεταναστών συγκεντρώθηκαν στα σύνορα του Έβρου, ενώ οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά αυξήθηκαν δραματικά, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας γεωπολιτικής εργαλειοποίησης των εν λόγω πληθυσμών από το καθεστώς Erdoğan.  

Θα επικεντρωθώ αποκλειστικά στα όσα διημείφθησαν στη Λέσβο, όπου αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν γεγονότα όπως, η προσπάθεια αποτροπής προσπέλασης στο λιμανάκι της Θερμής μεταναστών εν μέσω χυδαίων, ρατσιστικών και σεξιστικών ύβρεων, ο ξυλοδαρμός ξένου δημοσιογράφου, ο προπηλακισμός της  αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η πυρπόληση του Stage 2 στη Συκαμνιά, τα μπλόκα στο δρόμο με στόχο μέλη ΜΚΟ, οι ζημιές σε αμάξια που δεν έφεραν ντόπιες πινακίδες, κά. Το γεγονός όμως το οποίο προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση κι από τα συμβάντα αυτά καθαυτά, είναι η μέσω κοινωνικών δικτύων επιδοκιμασία των παραπάνω πρακτικών σε συνδυασμό με ένα ακραίο ρατσιστικό-εθνικιστικό παραλήρημα.

Μήπως οι πρωταγωνιστές των γεγονότων αποτελούν μια ακραία μεν, αλλά μικρή πληθυσμιακά-περιθωριακή μερίδα; Μήπως όλα αυτά μπορούν να δικαιολογηθούν ως μια ανεξέλεγκτη διάχυση του θυμικού ανθρώπων που έχουν υποστεί μεγάλη πίεση; Μήπως πρόκειται πραγματικά για ομάδες ακροδεξιών που εμπνέονται από εθνικιστικά ιδεολογήματα; Κατά τη γνώμη μου όλες οι παραπάνω εκδοχές είναι πιθανά ανιχνεύσιμες, όπως επίσης και ο συνδυασμός αυτών. Όμως, μια προσεκτικότερη παρατήρηση των ρόλων και του τρόπου πραγμάτωσης των διαθέσεων της εκάστοτε πλευράς οδηγεί στην αίσθηση πως οι «αγανακτισμένοι» της Λέσβου μιμούνται τον ακραία κατασταλτικό τρόπο των δυνάμεων Ασφαλείας, τις οποίες μέχρι πριν λίγες μέρες προσπαθούσαν να αντικρούσουν. Έχουμε να κάνουμε ουσιαστικά με ένα game ισχυρών εναντίων ευάλωτων, στο οποίο ανάλογα με τις περιστάσεις αλλάζουν οι ρόλοι.

Για οποιονδήποτε γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις στη Λέσβο -έστω και στοιχειωδώς- ήταν εύκολο να διακρίνει την ετερόκλητη σύσταση του κινήματος διαμαρτυρίας ενάντια στην κρατική καταστολή. Κάτι τέτοιο ήταν απολύτως λογικό καθώς στην προκειμένη στιγμή εκείνο που προείχε ήταν η απόκρουση της κυβερνητικής επέμβασης. Οι διαφοροποιήσεις αναφορικά με το κίνητρο-πολιτικό, ιδεολογικό, ψυχολογικό, κοινωνικό- των συμμετεχόντων στα γεγονότα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, γεγονός που αποδεικνύεται από τα γεγονότα τα οποία ακολούθησαν στη συνέχεια. 

Είναι σχεδόν ουτοπικό να προσδοκά κανείς από μια «παραδοσιακή»-κλειστή κοινωνία όπως είναι εκείνη των χωριών της Λέσβου -αλλά και γενικότερα της Ελλάδας- να εφαρμόσει μεθοδολογικά μοντέλα αναλυτικής σκέψης τα οποία θα την θωρακίσουν μπροστά στο άγνωστο του ξένου και στον φόβο της αλλαγής. Ο στοχασμός αυτός θα συνεισέφερε στην πλέον ολιστική και ψύχραιμη ερμηνεία των γεγονότων καθώς και στην  παράλληλη αναχαίτιση κάθε προσπάθειας για καπήλευση της δικαιολογημένης κόπωσης και αίσθησης αδιεξόδου των πολιτών, στο πλαίσιο ενός ρηχού λαϊκιστικού αφηγήματος με περίσσια δόση ανέρειστης συνωμοσιολογίας. Από το επίπεδο όμως της, έστω υπεραπλουστευμένης, τοποθέτησης απέναντι στα γεγονότα -και ό,τι αυτό συνεπάγεται- έως τις εικόνες ντροπής των τελευταίων ημερών αναμφίβολα υπάρχει τεράστια απόσταση. 

Είναι όμως όλοι οι «αγανακτισμένοι» Φασίστες; Σίγουρα όχι! Και ακριβώς αυτό είναι το πιο ανησυχητικό! Αν είχαμε να κάνουμε με μια ομάδα στραμμένη στην φασιστική ρητορική, τα πράγματα θα ήταν περισσότερο ελεγχόμενα, αν και σίγουρα καθόλου ευχάριστα. Άλλωστε, η καθιέρωση του ακροδεξιού χώρου στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης αποτελεί πλέον -θλιβερή μεν, αναμφισβήτητη δε- πραγματικότητα. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μαζική αποδοχή και υλοποίηση φασιζουσών ρητορικών και πρακτικών αντίστοιχα, ακόμα κι από πρόσωπα χωρίς κάποια πολιτική αναγωγή στον εν λόγω ακραίο χώρο

Η κοινωνία μας, δυστυχώς, οδηγείται σε εκφασισμό σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, καθώς η αδυναμία αντίληψης και σεβασμού της διαφορετικότητας οδηγεί σε αντιλήψεις, αλλά πλέον και πράξεις, οι οποίες στερούνται κάθε ίχνος στοιχειώδους ανθρωπισμού. Η ευρύτατη πλέον «απολιτίκ» συνείδηση των νεοελλήνων έχει καταστεί ο κατάλληλος «καμβάς» αποτύπωσης ακραίων φασιζουσών αντιλήψεων. Πολιτική στάση δύναται και πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης στο πλαίσιο του πεδίου στο οποίο δραστηριοποιείται ως κοινωνική οντότητα. Η ενσυνείδητη πολιτική -και δεν εννοώ φυσικά κομματική- τοποθέτηση, αποτελεί παράλληλα έκφανση της πολιτισμικής και πνευματικής υπόστασης του καθενός. Απαραίτητης μάλιστα αναφορικά με την οχύρωση του κοινωνικού ιστού από κάθε είδους φασίζουσα νοοτροπία και πρακτική.  


Extention4
                  
https://soundcloud.com/user-899349255/105-5-5-2020-1

Βράδυ Παρασκευής, 6 Μαρτίου
Ακούστε πώς περιγράφει τα όσα είδε, τις τρείς μέρες που έμεινε στη Λέσβο, ο Μάριος Λώλος στην εκπομπή Ιστορίες που γράφουν ιστορία, ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και την Τζούλυ Τσίγκα. Ηχητικό εδώ: https://soundcloud.com/user-899349255/105-5-5-2020-1


Στη Λέσβο δεν είδα ‘εισβολή’ μεταναστών και προσφύγων. Είδα όμως οικογένειες Αφγανών να βγαίνουν στην ακτή και να αφήνονται εκεί για τρεις νύχτες να κοιμούνται στην παραλία, στο κρύο. Είδα κάποιους να εκφοβίζουν μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ΜΚΟ και φωτορεπόρτερ. Οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αποτυπώσουν τη φρίκη. Η φωτογραφία είναι ένα κομμάτι του παζλ, κι όσοι τολμάνε να σηκώσουν την φωτογραφική μηχανή, να δώσουν ρεπορτάζ από τα σημεία που δεν πάνε οι πολλοί, να αποτυπώσουν την αλήθεια με φωτογραφία ή με λόγο, είναι λίγοι. Δεν αρκούν. Στη Λέσβο αυτές τις ημέρες δεν είδα «εισβολή» μεταναστών και προσφύγων. Τίποτα δε μου θύμισε το 2015-2016 όταν οι βάρκες έβγαιναν στην ακτή η μία μετά την άλλη. Υπήρχαν βάρκες και τώρα αλλά πολύ λιγότερες, ίσως λίγο περισσότερες από ό,τι πριν λίγους μήνες. Τρεις ημέρες εκεί είδα 3 βάρκες και ένα push back. Η διαφορά τώρα ήταν πως οι οικογένειες Αφγανών που έφθασαν με μικρά παιδιά, κοιμήθηκαν για 3 νύχτες στην παραλία. Στο κρύο. Την δεύτερη ημέρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έστησε σκηνές γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Μετά όμως τους πήραν, κάπου τους πήγαν και όταν τους επέστρεψαν δεν υπήρχαν σκηνές, κοιμήθηκαν πάλι έξω στο κρύο. 

Στην Εφταλού, όταν μέλη ΜΚΟ και αλληλέγγυοι προσπάθησα να στήσουν σκηνές για εκείνους που είχαν έρθει με βάρκες, κάποιοι τους απείλησαν «Μη στήσετε σκηνές, θα τις κάψουμε». Στην Θερμή, όταν μπήκε η βάρκα στο λιμάνι, το απόγευμα ενώ είχε εντοπιστεί ακυβέρνητη από το πρωί, μεταφέροντας και έγκυο γυναίκα, κάποιοι φώναζαν «Go Back». Μετά άρχισαν να απειλούν εμάς, δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. Τραμπούκισαν την υπεύθυνη της Ύπατης Αρμοστείας και μια δημοτική σύμβουλο του ΚΚΕ. Στους δρόμους, στην ΔΕΗ και στη Μόρια, έκαναν μπλόκα και έσπαγαν όσα αυτοκίνητα είχαν λογότυπο εταιρείας ενοικιάσεων ΙΧ. Όλοι αυτοί, μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ από το νησί, νιώθουν ότι πήραν το νόμο στα χέρια τους

Αυτό που με προβλημάτισε είναι ότι ο κόσμος δεν αντιδρά τις περισσότερες φορές, απλά τους κοιτάζει. Κάποιοι θεωρούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες εισβολείς. Όχι ανθρώπους. Είναι σαφές ότι στις μέρες μας το άλογο μπροστά από το κάρο το σέρνει η Δεξιά. Όμως αν σκάσει το προσφυγικό, θα δούμε ποιος θα το σύρει. Πρέπει να πράξουμε απέναντι σ’ αυτό. Είναι πρόβλημα πως στην Θερμή, βρίσκονταν μόνο ξένα ΜΜΕ. Βγάζουμε φωτογραφίες για μην μπορεί κανείς να πει «Εγώ δεν ήξερα», όπως πολύ σωστά έλεγε ο Γιάννης Μπεχράκης




Ο κόσμος δεν αντιδρά, απλά κοιτάζει!
 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ






Σχετικοί σύνδεσμοι:


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: