Ετικέτες

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε σκόρδο;



"Every doctor on the planet has said we should reduce our intake of highly refined, ultra-processed foods and eat more fresh, real foods. Except veterinarians. 

Veterinarians remain the last group of health care professionals that still offer out-of-date information and say to only feed your dog ultra-processed food his whole life". -Dr. Karen Becker, DVM


Δεν υπάρχει γιατρός στην σημερινή εποχή που να μην παραδέχεται ότι οι ραφιναρισμενες τροφές είναι ανθυγιεινες, και να μην συστήνει την στροφή των καταναλωτων προς όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικη διατροφη. Όλοι εκτός από τους κτηνιάτρους. 

Οι κτηνίατροι είναι η τελευταία κατηγορία επιστημόνων υγείας που εξακολουθεί να παρέχει αναχρονιστική πληροφόρηση και να συστήνει στους κηδεμόνες να ταιζουν τα ζώα τους αποκλειστικά με βιομηχανικές τροφες που έχουν υποστεί υψηλου βαθμού επεξεργασία. 

Τέτοιου είδους συστασεις συνοδεύονται συχνα με μια "τρομοκρατία" για ο,τιδηποτε άλλο εκτός από τις ειδικές τροφές του εμπορίου που προοριζονται για κατοικίδια (pet food -- dog), και με διάφορους μύθους σχετικά με την επικινδυνότητα των συστατικων τα οποία μπορεί να περιέχονται στα σπιτικά φαγητά που προοριζονται για ανθρωπινη κατανάλωση. Ένας από τους μύθους αυτούς αφορά στο σκόρδο. 

Πώς προέκυψε όμως, γιατί επικρατησε και γιατί επιμένει αυτός ο μύθος; 

Η όλη ιστορία ξεκίνησε από μια γιαπωνέζικη μελέτη, το έτος 2000, κατά την οποία 8 ημιαιμα σκυλια χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Στα σκυλιά της πρώτης ομάδας χορηγήθηκαν 5 γραμμάρια σκόρδου ανά κιλό σωματικού βάρους, ανά ημέρα και επί επί 7 ημέρες, ενώ τα σκυλιά της δεύτερης ομάδας χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες. Το σκόρδο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι (allium family) και περιέχει μια θειούχο ουσια (thiosulphate) που μπορεί να προκαλέσει ρηξη της κυτταρικής μεμβράνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμολυτικό αναιμια, και θεωρείται τοξικό για τον σκύλο, όχι όμως και για τον άνθρωπο. 

Λαμβανομένου υπ' όψιν ότι μια σκελίδα σκόρδου ζυγίζει κατά μέσον όρο 5 γραμμάρια (3 έως 7), η δόση για ένα σκυλί σωματικού βάρους 30 κιλών ήταν, σε αυτήν την μελέτη, 150 γραμμάρια, που σημαίνει 30 σκελιδες σκόρδου την ημέρα, δηλαδή 210 σκελίδες την εβδομάδα. (Το αντίστοιχο σε έναν άνθρωπο 70 κιλών θα ηταν 70 σκελίδες την ημέρα, δηλαδή 490 σκελιδες την εβδομάδα!)

Στο τέλος του πειραματισμού, τα σκυλιά της πρώτης ομάδας παρουσίασαν κάποιες αιματολογικές μεταβολές, σε κανένα όμως δεν προκλήθηκε αιμολυτικη αναιμια και κανένα δεν πέθανε. Μπορείτε να δείτε την μελέτη εδώ: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11108195/ 

Μερικα χρόνια αργότερα (το 2004 και το 2018), οι ίδιοι επιστήμονες ανέτρεψαν τα προηγούμενα συμπεράσματά τους. Δείτε τις δημοσιεύσεις τους εδώ: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14643182/ και εδω: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30497454/ 

Παρ' όλ' αυτα, πολλά κτηνιατρικά sites εξακολουθούν, ακόμη και σήμερα, να περιλαμβάνουν το σκόρδο στον κατάλογο των επικίνδυνων και απαγορευμένων για τον σκύλο τροφών, παρά την αντιπαρασιτικη, αντιβακτηριδιακή, αποτοξινωτικη και αντικαρκινική του δράση! 

Δείτε το σχετικό βίντεο, εδω: https://youtu.be/lbx-unN011Q (με την Karen Becker και τον Rodney Habib) και εδώ με σχολιασμό και λεπτομερειες από την πιστοποιημένη  διατροφολογο σκύλων Hannah Zuluetahttps://dailydogfoodrecipes.com/can-dogs-eat-garlic-a-canine-nutritionist-weighs-in/ 

Στον τελευταίο σύνδεσμο αναφέρονται αναλυτικά οι θεραπευτικές ιδιότητες και η συνιστώμενη δοσολογία του σκόρδου, το οποίο μπορεί να χορηγείται άφοβα σε όλα τα ενήλικα σκυλιά, με εξαίρεση τα κουτάβια, τις εγκύους και συγκεκριμένες φυλές γιαπωνέζικων σκύλων όπως το Ακιτα, όπου όντως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. 

Ως προς την δοσολογία, επικρατεί επίσης αρκετή σύγχιση. Κατά γενική ομολογία όμως, 1 μέτρια σκελίδα σκόρδου (5 γραμμάρια) ανά 10 κιλά σωματικού βαρους, 2 έως 3 φορές την εβδομάδα, κατά διαστήματα, θεωρείται απολύτως ασφαλής.  Ο πίνακας είναι από εδώ: https://www.balanced-canine.com/post/garlic-the-confusion-about-safety




IS GARLIC TOXIC TO DOGS?

https://youtu.be/lbx-unN011Q


*https://www.aarp.org/entertainment/books/info-2021/forever-dog.html -- https://www.planetpaws.ca/ Κατά την άποψη της Αμερικανίδας κτηνιάτρου Karen Becker, οι μόνες επικίνδυνες για τον σκύλο τροφές είναι τα σταφύλια (και οι σταφίδες), η σοκολάτα, τα κρεμμύδια (σε μεγάλη ποσότητα) και τα μακαντεμια. 

Photo at https://dogger.gr/2023/01/01/garlic-for-dogs/ (από άρθρο της Rita Hogan, εδώ: https://www.dogsnaturallymagazine.com/garlic-for-dogs-poison-or-medicine/)

Ένα ακόμα βίντεο, εδώ: https://youtu.be/LSqJjp5w4w8 (Can Dogs Eat Garlic?)


Και όμως, το σκόρδο όχι μόνο επιτρέπεται αλλά είναι και θεραπευτικό! -> Can Dogs Eat Garlic? │ Dr. Demian Dressler Q&A at https://www.dogcancer.com/podcast/diet-and-lifestyle/can-dogs-eat-garlic-dr-demian-dressler-qa/: https://youtu.be/XOz6-CXNmBs?si=F0yPg09edYBCbiLt

Δεν υπάρχουν σχόλια: