Ετικέτες

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Μάθημα Ζωής από τους Ιθαγενεις Lummie



Σχολιασμός προηγούμενης ανάρτησης στο gatouiti με αφορμή τα τελευταία νέα για την ορκα "Lolita"



Οι ιθαγενείς της εθνότητας Lummi πιστεύουν ότι, η επιστροφή μιας κλεμμένης ορκας στην μητριαρχική της οικογένεια μπορεί να κάνει καλο, όχι μόνο στην ιδια αλλά και στους ανθρώπους ως άτομα και είδος. Δύο γυναίκες αυτής της εθνότητας, επικεφαλής της οργάνωσης "Sacred Sea", σε άρθρο τους στο grist, μεταξύ αλλων, γράφουν: 


"Κατά τις δεκαετίες του '60 και του '70, περίπου το ένα τρίτο από τις όρκες της Θάλασσας μας αιχμαλωτίστηκαν και πουλήθηκαν σε ενυδρεία και θεματικα παρκα, όπου οι περισσότερες πεθαναν. Για αρκετές δεκαετίες, πολλά και από τα δικά μας παιδιά, παιδιά των ανθρώπων της εθνότητας Lummie, έπεφταν θύματα αρπαγής και στελνονταν σε ειδικά οικοτροφεία, μακρυά από τους γονείς τους. Η επιστροφή αυτών των παιδιών στις οικογένειες τους θα ήταν κάτι θεραπευτικό για την κοινότητά μας.

Ως άνθρωποι της Θάλασσας, οδηγούμαστε από το πνεύμα των προγόνων μας και την αρχη που λέει ότι όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και ότι η κάθε σύνδεση έχει την δική της ιστορία, την δική της ζωτική δυναμη και τον δικό της σκοπό. Φανταστείτε ένα δίκτυο, έναν πολυδιάστατο ιστό που θα μπορούσε να απεικονίσει αυτήν την ιδέα. Μέσα σ' αυτόν τον ιστο αρχίζει η ιστορία του καθενός. Είμαστε όλοι μέρη αυτού του δικτύου. Ο καθένας μας είναι μέρος αυτού του δικτύου, ακόμη κι' αν ο Δυτικός Πολιτισμός έχει διδάξει τους περισσότερους από μας να απαξιώνουμε τις ιερές διασυνδεσεις της ζωης, να διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από την φύση, και να αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον ως κάτι που ειναι αποκομμενο και έξω από τον εαυτό μας. Ο Δυτικός Πολιτισμός μας έχει διδάξει ότι ο άνθρωπος μπορεί να κυριαρχήσει παντού και, συνεπώς, η φύση είναι περισσότερο αντι-κειμενο που παρεχει πόρους προς εκμετάλλευση, και λιγότερο Πηγή Ζωής που μας δημιουργεί και μας συντηρεί. Ο τρόπος που οι Ιθαγενείς βλέπουν τον Κόσμο και τον Τρόπο της Ύπαρξης βασίζεται στην βαθειά γνώση της ιδιαιτερότητας του κάθε Τοπου. Βασίζεται στην αίσθηση της Ενότητας με την Φυση και στις πρακτικές της Αμοιβαιότητας. Σύμφωνα με τον δικό μας Τρόπο, η συγκομιδή των αγαθών που μας προσφέρονται γίνεται πάντοτε με το μέτρο της ανάγκης και είναι ανταποδοτική. 

Εκπαιδευτές και ακτιβιστές την αποκαλούν "Tokitae", ενώ "Lolita" είναι το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο. Όμως για μας, αυτή η ορκα που ζει σε μια μικρή τσιμεντένια δεξαμενή στο ενυδρείο του Miami, είναι η "Sk’aliCh’elh-tenaut". Η προσπάθεια που κάνουμε για να την φέρουμε πίσω στο σπιτι της, είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε για τα δικά μας δικαιωματα, όπως αυτά αναγνωρίζονται, γίνονται σεβαστα, υποστηριζονται και κατοχυρώνονται στην Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων Λαών. Είναι ένας τρόπος να διεκδικήσουμε το Δικαίωμα της πολιτιστικής και πνευματικής μας κυριαρχίας, και ένα αίτημα ανάκτησης της διαχείρισης του τόπου μας". 


Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην Βόρεια Αμερική,  η "Ανάπτυξη" που καθυποτασσει με τη βια δεν περιοριστηκε στις ορκες. Από το 1869 μέχρι και την δεκαετια του 1960, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά ιθαγενών υποχρεώθηκαν να απομακρυνθουν από τα σπίτια και τις οικογένειές τους, και κλείστηκαν σε ειδικά οικοτροφεία* που λειτουργούσαν υπό την διεύθυνση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της εκκλησιας. Ολόκληρες οικογένειες και κοινότητες ξεκληρίστηκαν**, ενώ πολλά παιδιά υπέστησαν σωματικη, ψυχολογικη και σεξουαλικη κακοποίηση, προκειμένου να απαρνηθούν την μητρική τους γλώσσα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους. Πολλά από αυτά τα παιδιά δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι τους και η τύχη τους αγνοείται ακομα. 

Η αντιστοιχία και η ταύτιση των Ιθαγενών με τον λεηλατημένο φυσικό κόσμο είναι προφανης. "Η Sk’aliCh’elh’tenaut (Toki’tae) είναι συγγενής μας", δηλώνουν οι Lummi στο KIRO7***. "Αντιπροσωπευει όλους του Ιθαγενείς που έχουν βιώσει γενοκτονία. Κυρίως όμως αντιπροσωπεύει την ζωτική δύναμη που επανορθώνει και θεραπεύει. Και μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα της αποκατάστασης των οικοτόπων και της επιστροφής των παιδιών μας". 



Παραπομπές:

*Ο συνασπισμός "National Native American Boarding School Healing Coalition (NABS)" συγκροτήθηκε πριν λίγα χρόνια για αντιμετωπίσει το ατομικό και συλλογικό τραύμα που δημιουργήθηκε από την διάλυση του κοινωνικού ιστού και την απομάκρυνση των Ιθαγενών παιδιών από τις οικογένειες τους.

**Intigenous families are seeking justice for boarding school abuse: https://youtu.be/-BFQQRm6z4I

***"We are happy to hear that our relative, Sk’aliCh’elh’tenaut (Toki’tae), will have the opportunity to return home. She represents the story of all Native peoples that have experienced genocide and the bad policies that have been put in place to ‘kill the Indian and save the man.’ But more importantly, she represents our resilience and strength and our need for healing. She reminds us of the necessity to keep pushing for salmon recovery, habitat restoration, and bringing our children home".











Δεν υπάρχουν σχόλια: