Ετικέτες

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

O Gabor Mate για την Παλαιστίνη




Είμαι ενας επιζών του Ολοκαυτώματος. Ως βρέφος, μόλις που επέζησα. Οι παππούδες μου σκοτώθηκαν στο Άουσβιτς όπως και οι περισσότεροι από την ευρύτερη οικογένειά μου. 

Έγινα Σιωνιστής. Αυτό το όνειρο του Εβραϊκού λαού αναστήθηκε στην ιστορική του πατρίδα: το συρματοπλέγμα του Άουσβιτς να αντικατασταθεί από τα όρια ενός εβραϊκού κράτους με ισχυρό στρατό... και μετά ανακάλυψα ότι δεν ήταν ακριβώς έτσι και ότι, για να γίνει πραγματικότητα αυτό το εβραϊκό όνειρο, έπρεπε να δημιουργηθει ένας εφιάλτης για τον τοπικό πληθυσμό. 

Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσετε ποτέ ένα εβραϊκό κράτος χωρίς να καταπιέσετε και να διώξετε τον τοπικό πληθυσμό. Οι Εβραίοι Ισραηλινοί ιστορικοί έχουν δείξει ότι, χωρίς αμφιβολία, η απέλαση των Παλαιστινίων ήταν επίμονη, ολοκληρωτικη, σκληρή, δολοφονική και με σκόπιμη πρόθεση, αυτο που στα αραβικά αποκαλείται Nakba, η καταστροφή. Δεν μπορείς να αρνηθείς το Ολοκαύτωμα, αλλά στο Ισραήλ δεν επιτρέπεται να αναφέρεις τη Νάκμπα, παρόλο που βρίσκεται στη βάση της ίδρυσης του.

Επισκέφθηκα τα Κατεχόμενα Εδάφη (Δυτική Όχθη) κατά τη διάρκεια της πρώτης ιντιφάντα. Έκλαιγα κάθε μέρα για δύο εβδομάδες με αυτό που είδα, την κτηνωδία της κατοχής, την παρενόχληση για το παραμικρο, τη δολοφονικότητα, την αποκοπή των παλαιστινιακών ελαιώνων, την άρνηση των δικαιωμάτων στο νερο, τους εξευτελισμούς... Και αυτό συνεχίστηκε, και τώρα είναι πολύ χειρότερα από τότε. 

Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση εθνοκάθαρσης στον 20ο και 21ο αιώνα. Θα μπορούσα να προσγειωθώ στο Τελ Αβίβ αύριο και να ζητήσω υπηκοότητα, αλλά ο Παλαιστίνιος φίλος μου στο Βανκούβερ, που γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, δεν μπορεί ούτε καν να το επικεφτει!

Οπότε έχεις αυτούς τους δυστυχους ανθρώπους σε αυτό το φρικτό μερος... Το αποκαλούν "υπαίθρια φυλακή", και πράγματι αυτό είναι. Δεν χρειάζεται να υποστηρίξετε τις πολιτικές της Χαμάς για να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, αυτό είναι πλήρως ψευδές. Σκεφτειτε το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να πείτε για τη Χαμάς, πολλαπλασιάστε το επί χίλια, και πάλι δεν θα μπορεί να δικαιολογησει την καταστολή, την δολοφονία και την εξοντωση των Παλαιστινίων. Και το "όποιος επικρίνει το Ισραήλ είναι αντισημίτης" αποτελει απλώς μια κατάφωρη προσπάθεια εκφοβισμού καποιων Εβραίων** που είναι πρόθυμοι να υψωσουν το ανάστημά τους για να υπερασπιστούν την αλήθεια. 

Dr. Gabor Maté*


*https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gabor_Maté

**https://www.jewishvoiceforpeace.org/about/

Δεν υπάρχουν σχόλια: