Ετικέτες

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

"Marius" ή αλλιώς "η σκοτεινή πλευρά των ζωολογικών κήπων"




Η σκοτεινή πλευρά των ζωολογικών κήπων
Το γεγονός της “δολοφονίας” - για κάποιους - ή “ευθανασίας” - για άλλους - μιας μικρής αρσενικής καμηλοπάρδαλης, με το όνομα "Marius"*, σε ζωολογικό κήπο της Δανίας, αποτέλεσε για όλους δυσάρεστη έκπληξη. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, το ζώο θανατώθηκε επειδή "τα γονίδιά του ήταν ικανοποιητικά εκπροσωπημένα στον πληθυσμό του είδους του, στους Ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους" ή, με άλλα λόγια, επειδή περίσσευε. 

Η αναγγελία της απόφασης οδήγησε σε διαμαρτυρίες, που όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την θανάτωση. Ακολούθησε τεμαχισμός του ζώου, ο οποίος αποτέλεσε δημόσιο θέαμα ακόμη και για παιδιά. Το πρόσφατο συμβάν (9/02/14) έφερε στην επιφάνεια πολλά θέματα σχετικά με τις πρακτικές των ζωολογικών κήπων, αλλά και την ευθύνη από την πλευρά όσων αποδέχονται το ρόλο του ζώου - εκθέματος - αντικειμένου. Και έγινε φανερό, για μια ακόμη φορά, ότι οι πρακτικές αυτού του θεσμού  απέχουν πολύ από την εικόνα που διαμορφώνουν οι επισκέπτες, μέσα από ένα περίπατο ακόμη και στους καλύτερους ζωολογικούς κήπους της Ευρώπης. 

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο κύριος σκοπός των ζωολογικών κήπων ήταν η έκθεση ζώων για την ψυχαγωγία του κοινού, με την πάροδο του χρόνου όμως, προστέθηκαν η εκπαίδευση, η επιστημονική έρευνα και η προστασία των ειδών. Σήμερα πλέον, οι τρείς τελευταίοι σκοποί αποτελούν προφάσεις για να δικαιολογηθεί ο κύριος σκοπός, που εξακολουθεί να είναι η ψυχαγωγία του κοινού. Κάτω από το μανδύα της έρευνας, εκπαίδευσης και "προστασίας" κρύβεται μια άλλη διάσταση: αυτή της εμπορευματοποίησης της ζωής χάριν του κέρδους. Οι ζωολογικοί κήποι είναι επιχειρήσεις, και τα ζώα αποτελούν το εμπόρευμα. Οι ζωολογικοί κήποι, ως επιχειρήσεις πρέπει να είναι κερδοφόρες, και τον καθοριστικό ρόλο για τα κέρδη τους διαδραματίζει το κοινό. 

Τα ζώα προέρχονται είτε από την ελεύθερους πληθυσμούς που υπάρχουν στη φύση, μέσω ενός εμπορίου, η σκληρότητα του οποίου είναι παγκοσμίως γνωστή, είτε από προγράμματα αναπαραγωγής σε συνεργασία με άλλους ζωολογικούς κήπους. Τα ίδια προγράμματα, προσπαθώντας να λύσουν τα προβλήματα της συγγενικής αναπαραγωγής (ή ενδογαμίας), επιβάλλουν λύσεις σαν αυτή της περίπτωσης του Μarius, για τον οποίο ευαισθητοποιήθηκε η διεθνής κοινή γνώμη. Ο Marius αποτελούσε πλεόνασμα, το οποίο θα δημιουργούσε επιπρόσθετα προβλήματα, και για το οποίο έπρεπε να βρεθεί "λύση". Βρέθηκε λοιπόν ένας τρόπος "αξιοποίησης" του πλεονάσματος, αφού η ίδια του η ζωή δεν είχε αυταξία. Είχε όμως το σώμα του, το οποίο αποτέλεσε τελικά γεύμα για τα λιοντάρια. Η χρησιμότητα, και όχι η αξία της ζωής, είναι ο καθοριστικός παράγοντας που διέπει τη λειτουργία των ζωολογικών κήπων. 

Η δημόσια συζήτηση, που ξεκίνησε με αφορμή τη θανάτωση αυτού του ζώου, μας οδηγεί σε μια εφ' όλης της ύλης επανεξέταση τόσο της χρήσης ζώων για ψυχαγωγία, όσο και των ευθυνών της πολιτείας και του κοινού για τον ίδιο το θεσμό. Η ευθύνη της πολιτείας εναπόκειται στον νομοθετικό της ρόλο και στην αποδοχή, από την πλευρά της, ενός πλαισίου λειτουργίας που διαιωνίζει το θεσμό της αιχμαλωσίας. Πέραν του νομοθετικού και διοικητικού της έργου όμως, η πολιτεία επιτρέπει και τις "εκπαιδευτικές" επισκέψεις σχολείων, που πραγματοποιούνται με τις "ευλογίες" της και στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στα παιδιά. 

Παράλληλα με την πολιτεία, και το κοινό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι προτιμήσεις των επισκεπτών για χαριτωμένα, νεαρά, εξωτικά και σπάνια είδη διατηρούν τις συνήθεις πρακτικές και καθορίζουν ποιά ζώα θα ζήσουν. Ειδικότερα τα νεογέννητα, προσελκύουν επισκέπτες, ταυτοχρόνως όμως οι γεννήσεις δημιουργούν στους ζωολογικούς κήπους πρόβλημα υπερπληθυσμού. Πολλά ζώα, ιδιαίτερα αρσενικά, αποτελούν πλεόνασμα και, από τη στιγμή της γέννησής τους, είναι καταδικασμένα να θανατωθούν. Ενώ τα νεαρά άτομα προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα άλλα ζώα στο χώρο, αυτά που πωλούνται, μεταβιβάζονται ή θανατώνονται για διάφορους λόγους. 

Τελικά, ίσως αυτό το δυσάρεστο γεγονός να αποτελέσει αφορμή να ενημερωθούν οι πολίτες για τις πρακτικές των ζωολογικών κήπων σχετικά με τα γέρικα, άρρωστα, ή ανεπιθύμητα ζώα, καθώς επίσης και για το παράνομο και "νόμιμο" εμπόριο της άγριας ζωής, την καταστροφή των βιοτόπων, τα προβλήματα της αιχμαλωσίας, τις επιπτώσεις των αφύσικων συνθηκών διαβίωσης, τα αντιεκπαιδευτικά στοιχεία του θεσμού, κλπ. 

Το περιστατικό στη Δανία, δίνει την αφορμή για μια σειρά από ηθικούς προβληματισμούς αναφορικά με:  
  • τη θεώρηση των ζώων ως αντικείμενα ψυχαγωγίας: οι επισκέψεις σε αυτούς τους χώρους καταστούν αυτές τις επιχειρήσεις κερδοφόρες και συμβάλλουν στη διατήρησή τους.
  • τη συμβολή του τρόπου ζωής μας και των επιλογών μας, ακόμη και αυτών της διασκέδασης στη συνέχιση θεσμών. 
  • την άμεση ανάγκη προστασίας των βιοτόπων των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τις χώρες και τις τοπικές κοινότητες, καθώς και τις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία της ελεύθερης ζωής. 
  • τις δυνατότητες που μας προσφέρει σήμερα η τεχνολογία, και τις επιλογές για εμπειρίες και γνώση, που ξεπερνούν κατά πολύ το θέαμα αιχμάλωτων ζώων σε ζωολογικούς κήπους. Οι δυνατότητες αυτές αξίζει να διερευνηθούν. 
Η λειτουργία ζωολογικών πάρκων και η εμπορευματοποίηση των ζώων, ο χρόνιος εγκλεισμός τους και οι αφύσικες συνθήκες διαβίωσης σε καθεστώς αιχμαλωσίας, στέλνουν λανθασμένα μηνύματα, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, και προωθούν το εμπόριο της "άγριας" ή ελεύθερης ζωής. Στη σύγχρονη εποχή, το ενδιαφέρον για τα ζώα δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την επίσκεψη σε ζωολογικούς κήπους. Η δημιουργία καταφυγίων και κέντρων περίθαλψης, σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, αποτελεί την απάντηση για μια πιο έντιμη επαφή με τη φύση, που δεν εμπεριέχει βία και βλάβη προς τα ζώα.  

Πρόσφατα, η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα απαγορεύοντας τις παραστάσεις με ζώα. Είναι καιρός να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και να απορρίψουμε παρωχημένες συνήθειες και θεσμούς, όπως τους ζωολογικούς κήπους, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αφεθεί αποκλειστικά στην πολιτεία, και για το οποίο οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν ένα πιο ενεργό ρόλο.

*Copenhagen zoo's scientific director, Bengt Holst, stressed on Denmark's Radio that to avoid personification, their animals were not officially named. "The zoo keepers sometimes call the animals names, and then our guests have heard the name Marius," Holst told Denmark's Radio, adding: "But in no way is it an official name it has been given." (independent.co.uk)



Πηγή: Η σκοτεινή πλευρά των ζωολογικών κήπωνΆρθρο της Όλγας Κήκου στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και αναδημοσίευση στο zoosos.gr


Επεξεργασία και διασκευή: Filikaki

Σημ: Η Όλγα Κήκου είναι συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας για τα δικαιώματα των ζώων, των Οικολόγων Πρασίνων



Σχετικός σύνδεσμος: ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ; 
A Peaceful Planet


Περισσότεροι σύνδεσμοι για τον Marius, την μικρή καμηλοπάρδαλη που σκότωσαν στον ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης, επειδή περίσσευε (BBCIndependent, LIFO, The Dodo, happydogsworld, antizoos.blodspot)  

Marius The Little Girrafe
- Very likely the keepers and veterinarian all consider themselves animal lovers...  
- Opinion: Killing if Marius the Giraffe Exposes Myths About Zoos 
- Thousands of zoo animals killed in Europe every year 
Second giraffe named Marius at risk of being put down in Denmark 
- 5 Reasons You Should Boycott the Zoo 
- Healthy Giragge Is Killed At Zoo Despite Offer To Save Him  
- Close Copenhagen zoo 





- Τώρα που ξεπεράσαμε το πρώτο σοκ, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με αριθμούς... (tvxs, naftemporiki, bbcThe Dodo)
- Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο 

- Γιατί δεν τα στειρώνουν; 
- About captive breeding programmes -- Now the world knows better...  
- Zoo stuff get death threats...  

  




- 3000 έως 5000 υγιή ζώα θανατώνονται κάθε χρόνο, μόνον στην Ευρώπη 



http://on.fb.me/P24bd8


http://youtu.be/ENnNNVOEDZ4


Giraffe's Needless Death Expose Zoos' "Elaborate Fraud"
The killing of Marius the giraffe opens an important debate about genetics, animal rights and zoo imbreeding 



Liz Tyson
Liz Tyson is Director of UK charity, The Captive Animals' Protection Society (CAPS).
 She previously lived and worked in the Colombian Amazon on conservation projects. 
She is a board member of conservation charity Neotropical Primate Conservation
and a doctoral researcher at the University of Essex, School of Law.  

Mark Bekoff, Ph.D


In the photo below, zoo veterinarian, Mads Bertelsenholds up a hoof as he performs an autopsy on the euthanized 18-month-old giraffe Marius. Speaking to the crowd which gathered to watch the autopsy, vet Mads Bertelsen revealed how they lured the young creature to them with its favourite food – rye bread. "I stood behind with a rifle, and when he put his head forward and ate the rye bread, then I shot him through the brain,” he said. “It sounds violent, but it means that Marius had no idea of what was coming. He got his bread, then he died", he said.

(from NATIONAL GEOGRAPHIC)
independent.co.uk-graphic images 
"In the wild, natural environmental factors prevent excessive population growth, whereas in zoos and in other protective reservations, such regulatory mechanisms are simply not existent. Such regulation can, however, often be achieved by animal transfers and other stock regulating measures. If these measures are not available the option of putting the animals down is considered. The scientific zoological gardens organised in the German Zoo Directors Council discussed the problem of killing animals at the 1999 conference at Rostock and drafted a paper presenting its position on the subject. The paper argues that even under optimal husbandry conditions, while alternative options of breeding, planning and stabilisation of stock must be considered, the "humane" killing of animals will sometimes be unavoidable". (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11314468)

"Surplus animals are a huge problem for zoos. Zoos breed animals for conservation purposes, under their Species Survival Plan (SSPs). These are complex captive breeding programs designed to maintain valuable gene pools so that endangered species may be preserved. Each SSP produces extra, or surplus, animals for which the zoo often does not have the room or resources. All major American zoos have to deal with surplus animals, and many of them have engaged in the following practices. If the animals are lucky, they may be traded or sent to another zoo or accredited facility. Some get transferred to multiple zoos throughout their lives. But a large number of them go to private breeders, pet owners, circuses, roadside zoos, and canned hunting ranches. The zoo may decide to take care of the problem themselves, in more barbaric ways. Some of the extra animals are euthanized, and fed to the other zoo animals. Sometimes the animals are killed and their parts are sold (pelts, skulls, etc.) A number of zoo veterinarians advocate for other controversial practices such as culling, using zoo animals for medical research, and aborting fetuses. The treatment of surplus animals is the zoo industry’s dirty little secret". (http://www.examiner.com/article/where-do-surplus-zoo-animals-go)


cuteemergency.com
In an op-ed appearing in the UK’s Mirror, Andrew Tyler, director of the organization Animal Aidsays, says that euthanizing healthy animals is "business as usual" for zoos. Officials at the zoo have defended Marius’s death as a way of ensuring a "sound and healthy population of giraffes" as part of an international breeding program. But the decision to kill “surplus” animals is not about about conservation -- it’s about economics. "The doe-eyed newborn has lots of star potential and earning capacity. But once they get to a certain age and are deemed to be surplus to requirements then economics often dictate they be disposed of -- as was the case with Marius". While many zoos tout their efforts to breed animals in captivity is a pure-hearted attempt at species conservation, Tyler calls such claims an "elaborate fraud" used to justify what amounts to "galleries of captive beasts; freak shows for a gawping, shrieking public". (https://www.thedodo.com/giraffes-needless-death-expose-426033387.html)

"Very likely the keepers and veterinarians and director at the Copenhagen Zoo all consider themselves animal lovers. They do the hard, often heartbreaking, work of caring for creatures destined to a life in captivity. And they serve another master: profitability. Inevitably, the two motives will clash; one must betray the other, because caring for zoo animals, especially those that are long-lived, is an expensive undertaking. Zoos have limited space, and if a zoo attempts to give animals the experience of parenting, as the Copenhagen Zoo says it does, it's going to run out of room. It will soon have too many adult animals and not enough of those popular, crowd-drawing, profit-turning babies. Genetics and the carefully planned breeding program aside, it's hard not to suspect that the real reason Marius had to die was simply that he was past his human-appealing prime. Zoos may feel that it is necessary to bill themselves as big players on the conservation stage. But what most of us want to see from zoos and their keepers is compassion for their charges, all of whom live such narrow, corralled lives. If zoos cannot offer this to the Mariuses in their care, they will lose the public's goodwill, and will deservedly find themselves heading toward extinction". (http://bit.ly/LW1YxW -- http://on.fb.me/1lJXXJT)



Virginia Morell
(photo posted as comment here)


Δείτε επίσης: ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ: ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (by me)

Μάς λένε πόσο καλά τα φροντίζουν και πόσο πολύ τ' αγαπούν... 
Πόσο καθαρός και πόσο ευρύχωρος είναι ο ζωολογικός τους κήπος. 
Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, αυτό δεν είναι το θέμα μας. 
Οι ζωολογικοί κήποι το ξέρουν πολύ καλά ότι τίποτα δεν έχει τόση δύναμη να προσελκύσει πελατεία, 
όσο τα νεογέννητα μωρά. .
New lion cubs entering the lions enclosure for the first time in Copenhagen Zoo


UPDATE (25/03/14): ZOOS EXPOSED! 
Zoo that killed Marius puts down four healthy lions!
http://on.fb.me/1m59WCc


 

Προστασία ή εκμετάλλευση;

Προτάσεις Αρκτούρου (i)

Υπόμνημα








Worth reading

Η λογική της απόφασης των υπευθύνων του ζωολογικού κήπου της Κοπεγχάγης, για την θανάτωση των τεσσάρων λιονταριών, είναι κάτι που αξίζει επίσης να διαβαστεί. Όπως ανακοίνωσαν στη σελίδα τους στο Facebook, θεώρησαν υποχρέωσή τους να ανταποκριθούν στο έντονο ενδιαφέρον του κοινού, σχετικά με το θέμα αυτό. Τα επιχειρήματά τους (όπως και τα αντίστοιχα στην περίπτωση του Marius) με βάση τη "λογική" των προγραμμάτων αναπαραγωγής, σε μια πρώτη ανάγνωση, φαίνονται σωστά, και ο τρόπος που υλοποίησαν την απόφασή τους, προσέχοντας την κάθε λεπτομέρεια, επίσης. Η απουσία κάθε ίχνους συμπόνοιας για τα ζώα, και η απόλυτη έλλειψη της παραμικρής αμφιβολίας ή δισταγμού, τρομακτική

Στην """επιστήμη""", το συναίσθημα και η συμπόνοια δεν έχουν θέση, μάς λένε. "There is no place for emotion in science, we are told. Yes, there is no place for emotion in the scientific world of zoos... except for when the industry wants us to join them in celebrating the birth of a baby, or boost visitor numbers over Valentine’s day, or share their despair when animals that they did not kill intentionally die", λέει η Liz Tyson. While there are zoos, the killing will continue. A study commissioned by the UK government, published in 2010, made clear that, while zoo education programmes exist, their efficacy has never been proved.

The death of the first Marius comes after two leopard cubs were culled at Copenhagen Zoo in 2012, while four years before that, three Siberian tigers were put to sleep in Germany. The euthanising of three tigers at Magdeburg Zoo in 2008 only came to light after German authorities investigated and a court ruled welfare laws had been broken. (independent.co.uk).

Born Free's statement on the recent euthanisation of four apparently healthy lions at Cophenhagen Zoo (Fb): Copenhagen Zoo's claims that destroying these lions was in some way natural or replicating the "wild" are disingenuous at best. Animals in the wild are generally not provided with food; veterinary care; protection from the elements and predation. Nor are they kept in areas hundreds of thousands of times smaller than their natural ranges; nor do they have their mate choices and companions dictated for them by curators. And they are not subject to endless streams of visitors. Euthanasia of healthy animals by zoos is widely practiced but rarely publicised. The “price of success” of captive breeding in zoos is a surplus of animals. These surplus animals present a problem for zoos limited by space, resources and the desire to keep animals that they think the public want to see. Allowing animals to breed without considering lifetime care for the offspring is, in the opinion of Born Free, wholly unsound and unethical. What is tragic is that captive breeding programmes seem to serve little function beyond the world of zoos: few, if any, species are genuinely being kept with reintroduction to the wild in mind. In the case of African lions, there is not even a coordinated captive breeding programme in Europe, and zoos are allowing lions to breed without a genuine conservation objective for the species. Copenhagen Zoo is a member of the European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). We hope you will join us in expressing outrage and disgust at the practices at Copenhagen Zoo by writing to EAZA to call for an immediate review of their euthanasia policy to ensure that healthy animals will no longer be destroyed in their member zoos.

"Breeding animals without the ability to care for them throughout their lives is irresponsible," said Dr. Ian Robinson of the International Fund for Animal Welfare. Adam M. Roberts, chief executive officer of Born Free USA, agreed, calling Copenhagen Zoo’s program "irresponsible, unsound, and unethical". "This, is the problem with captive breeding of lions: They breed very well in captivity, but why keep doing it if this is going to be the outcome?", Luke Hunter, president of the global wild cat conservation organization Panthera said (takepart.com/article). 

The killing of Marius the giraffe opens an important debate about genetics, animal rights and zoo inbreeding. Some European zookeepers argue that it is better from a welfare perspective to allow adult animals to procreate and raise young, and then euthanise unwanted offspring at the point when they separate from their parents. But Mark Jones, a vet and executive director of the British office of the Humane Society International, said: “The fact of the matter is that it is the young animals that help zoos to draw in the crowds and zoos are finding that when they reach maturity there is no space for them and no market for them in other zoos.” (independent.co.uk)

Zoo officials contend that many of the euthanasias are for the animals' own good, saying that exotic pets are a huge responsibility and can’t be cared for by just anyone or any zoo. They also say that many animals would die if released into the wild, and that neutering and contraception prevent animals from behaving normally (thedodo.com). So First Marius The Giraffe, Now Danish Zoo Becomes A "Lion Mill" (Mark Bekoff). In spring "young life" lures large crowds into the zoo. In autumn, when things become quiet, death arrives (animalfreedom.org). 


Δεν υπάρχουν σχόλια: