Μετά την δημοσίευση των λεπτομερειών και προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νόμου 4830/2021, την από 19/12/2023 έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας του Νέου Εθνικού Μητρώου Καταγραφής Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)*, και την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ (Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς), οι ιδιώτες κτηνίατροι Τρικάλων με πρόταση ψηφίσματος προς τον ΠΚΣ, επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου συνεπάγεται εκτεταμένη γραφειοκρατία, ενώ οι κτηνίατροι καλούνται να επωμιστούν όλη την ευθύνη της υλοποίησης.
Εκτιμούν ότι η αδυναμία ελέγχου και η απουσία αποτελεσματικού και εκτεταμένου ελεγκτικού μηχανισμού θα οδηγήσει, σε αυξημένους ρυθμούς εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων, (προς αποφυγή ανάληψης ευθυνών και οικονομικής επιβάρυνσης) και σε αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, ενώ τις κυρώσεις θα υποστούν μόνο οι νομότυποι ιδιοκτήτες που έχουν ήδη και καταχωρήσει τα ζώα τους. Εκτιμούν επίσης ότι, το κόστος του ηλεκτρονικού παράβολου για την ανάλυση και διατήρηση του γενετικού υλικού καθιστά απαγορευτική την εφαρμογή για ιδιοκτήτες με περισσότερα από ένα ζώα.
Επιπλέον, οι κτηνίατροι επισημαίνουν ότι η υποχρεωτική καταγραφή προληπτικών αποπαρασιτώσεων και διαγνωστικών εξετάσεων είναι άσκοπη και συνεπάγεται ένα τεράστιο κόστος από άποψη χρόνου, το οποίο ο κτηνίατρος δεν μπορεί να καταβάλει χωρίς γραμματειακή υποστήριξη.
Ζητούν δε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Οι έλεγχοι των ιδιοκτητών να γίνονται από ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ελεγκτικούς φορείς, χωρίς να απαιτείται η συμβολή του ιδιώτη κτηνιάτρου. Οι επαναληπτικοι εμβολιασμοι κατά της λύσσας να γίνονται όπως ορίζει ο νόμος και σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρίας που παρασκεύασε το εμβόλιο, και όχι ετησίως, όπως προβλέπει το petgov. Η υποχρεωτική ενημέρωση του ιατρικού φακέλου του να περιλαμβάνει ΜΟΝΟ τις κτηνιατρικές πράξεις που αφορούν τη δημόσια υγεία (για νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης και αναχώρηση του ζώου για το εξωτερικό). Ζητούν επίσης να παραμείνει σε ισχύ το έντυπο κτηνιατρικό βιβλιάριο, γιατί μόνο αυτό αποδεικνύει την εγκυρότητα μιας κτηνιατρικής πράξης (με την υπογραφή του κτηνιάτρου, ο οποίος φέρει και την ευθύνη), και να εξαιρούνται από την υποχρεωτική στείρωση ή λήψη γενετικού υλικού σε ζώα ηλικίας άνω των 12 ετών.
Οι Κτηνίατροι, χρόνια τώρα, μάχονται υπέρ της στείρωσης των ζώων συντροφιάς, επισημαίνοντας τα οφέλη της, σε συνάρτηση όμως πάντοτε με την ηλικία και την υγεία του ζώου. Η αντίθεσή τους σήμερα στο Ν. 4830/2021 έγκειται στην υποχρεωτικότητα των στειρώσεων, ως οριζόντιο μέτρο. Η λήψη του γενετικού υλικού (ως αντίμετρο για την υποχρεωτική στείρωση) και η αποστολή του σε τράπεζα γενετικού υλικού, όχι μόνο δεν θα έχει αποτέλεσμα (καθώς δεν υπάρχει ανάλογο διεθνές-αποτελεσματικό προηγούμενο) αλλά, ως διαδικασία, ρίχνει όλη την ευθύνη στους κτηνίατρους. Αντ’ αυτού, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είχε προτείνει τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων και την πανελλαδική, συντονισμένη πληροφόρηση των ιδιοκτητών τους για την αναγκαιότητα και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν.
Η λειτουργία της Τράπεζας γενετικού υλικού στην Ακαδημία Αθηνών και ο παραγκωνισμός των δυο Κτηνιατρικών Σχολών της χώρας, καθώς και το υψηλό κόστος δημιουργίας της, σε καιρούς που η «δημόσια επιστημονική έρευνα» υποχρηματοδοτείται, ήταν άλλη μια πτυχή που έθιξε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Διότι, αν η πραγματική αιτία λειτουργίας της τράπεζας γενετικού υλικού δεν είναι ο έλεγχος του αριθμού των αδέσποτων αλλά «η επιστημονική έρευνα των ολίγων», τότε η επιστημονική δεοντολογία απαιτεί την «συναίνεση των πολλών κτηνιάτρων του πεδίου», και δεν πρέπει να επιβάλλεται δια νόμου η συμμετοχή τους.
Όλα τα ζώα συντροφιάς πρέπει να σημαίνονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη. Οι κτηνίατροι ενημέρωναν και εξακολουθούν να ενημερώνουν για την υποχρεωτικότητα της σήμανσης, αλλά δεν μπορούν να καταστούν «νομικά υπόλογοι». Κάθε ζώο έχει δικαίωμα στην κτηνιατρική περίθαλψη και φροντίδα, ανεξάρτητα αν έχει σημανθεί ή όχι, και ο κτηνίατρος είναι υποχρεωμένος να την παρέχει, χωρίς να διώκεται με πρόστιμο. [...]
Το Επιμελητήριο γίνεται καθημερινά αποδέκτης της δυσαρέσκειας και αγανάκτησης των κτηνιάτρων μελών του, τα οποία τονίζουν την αύξηση της γραφειοκρατίας, τον ελλιπή σχεδιασμό της. Η αρχική θέση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. να μην καταργηθεί πλήρως το έντυπο Βιβλιάριο Υγείας του Ζώου από το ηλεκτρονικό, επιβεβαιώνεται σήμερα από τις αντιδράσεις των κτηνιάτρων. Στο ηλεκτρονικό βιβλιάριο πρέπει να καταγράφονται μόνο τα υποχρεωτικά και εκ του νόμου προβλεπόμενα νοσήματα. [...]
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έθιξε ακόμη το ζήτημα της καταλληλότητας και ορθής λειτουργίας των δημοτικών και ιδιωτικών καταφυγίων ζώων συντροφιάς. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να γίνει καταγραφή όλων, έλεγχος της νομιμότητας, της δυναμικότητας και των εγκαταστάσεων, και τα στοιχεία να είναι προσβάσιμα σε όλους τους ελεγκτικούς οργανισμούς.
Σημειωτέον ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος προτρέπει τα μέλη του να πράττουν κατά περίπτωση σύμφωνα με την επιστημονική τους κρίση, και να απέχουν από την λήψη και αποστολή δειγμάτων DNA, καλώντας τους κτηνιάτρους ζώων συντροφιάς σε απεργία, η οποία ανακοινώθηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Η "ΑΡΠΑ" προτείνει επίσης την αποχή από την λήψη και αποστολή γενετικού υλικού.
Πηγές: petitions, geotee/MainNews5, geotee/MainNewsDetai, https://www.facebook.com/PKS.HVA, https://www.hva.gr/el/article.php?id=2305, https://www.facebook.com/arpaktin, Δημοσιεύματα για την απερργία των κτηνιάτρων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου