Ο Αμερικανός καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Στήβεν Μπεστ, προωθεί μία κοινωνική επανάσταση ενάντια στο σύστημα κυριαρχίας και καταπίεσης, απορρίπτοντας κάθε συμβιβασμό με τους μηχανισμούς που το υποστηρίζουν, και δεν ξεχωρίζει το ζήτημα των δικαιωμάτων ή της απελευθέρωσης των ζώων από την πολιτική φιλοσοφία. 

Κατά την άποψη του, το ανθρώπινο είδος αναπαράγει μια στρεβλή αντίληψη του ορθού λόγου, τον οποίο προσεγγίζει κάτω από μία εργαλειακή προοπτική. Οργανωμένη γύρω από την προστακτική του κέρδους και της δύναμης, η λογική αυτή οδήγησε σε ένα σύστημα βίας και εκμετάλλευσης που στηρίχτηκε στον αποικισμό, τις γενοκτονίες και την περιβαλλοντική καταστροφή. Όμως, μία κοινωνία που εδράζεται στην κυριαρχία και στην εκμετάλλευση δεν μπορεί παρά να αναπαράγει κυριαρχία και εκμετάλλευση σε όλες τις μορφές και σε όλους τους χώρους, γι' αυτο και η καταδυνάστευση των ζώων είναι ένας καθρέφτης της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο. 


Τα εντατικού τύπου εκτροφεία, που λογίζονται ως τόποι "ορθολογικής" χρήσης πόρων και αποσκοπούν στην επίτευξη του μέγιστου δυνατού κέρδους με τη ελάχιστο δυνατό κόστος, δημιουργήθηκαν σε αναλογία με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης* (βλ. Αιώνια Τρεμπλίνκα). Αυτή η μορφή "ορθολογικότητας" (και ο συνακόλουθος ρατσισμός, ειδισμός και ανθρωποκεντρισμός) έχει μετατρέψει το ανθρώπινο είδος σε έναν τύπο ληστή-αρπακτικού σε βάρος της γης και των κατοίκων της (ανθρώπινων και μη) που συνήθισε να υποτιμάει και να σκοτώνει. Έτσι, κατά τον Μπεστ, το ανθρώπινο είδος οδηγεί τον εαυτό του σε ένα εξελικτικό αδιέξοδο. 


Καταστρέφουμε τον πλανήτη. Δολοφονούμε ζώα και διαλύουμε οικοσυστήματα. Αντί να σκεφτόμαστε με βάση την ηθική και τη συμπόνια, σκεφτόμαστε με όρους κέρδους και ισχύος. Και αντί να αντιμετωπίζουμε ευλαβικά τη ζωή, δεν έχουμε καμία αίσθηση σύνδεσης με τον φυσικό κόσμο. Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως κατακτητές της φύσης και όχι ως πολίτες μιας ευρύτερης βιοκοινότητας. Είμαστε τεχνολογικά εξελιγμένοι, αλλά ηθικά καθυστερημένοι. 


Δεν αντιλαμβανόμαστε την σημασία της μη ανθρώπινης ζωής για την διατήρηση των οικοσυστημάτων, όπως δεν έχουμε και καμία ευαισθησία για την εγγενή αξία των ζώων, δεδομένου ότι είμαστε ανίκανοι να τα δούμε έξω από το πλαίσιο των εκμεταλλευτικών μας σκοπών και σχέσεων. Αποτυγχάνουμε να κατανοήσουμε πως ό,τι κάνουμε στα ζώα και στη γη, το κάνουμε στον εαυτό μας. 

Σε μια εποχή που ανθρωπογενή φαινόμενα όπως η εξάλειψη των ειδών, η καταστροφή των τροπικών δασών και η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλούν μια ανείπωτη οικολογική κρίση, ο όρος "σοφός άνθρωπος" παραείναι επιτηδευμένος και ψεύτικος. Εάν η νοημοσύνη και η σοφία προϋποθέτουν την ικανότητα επιβίωσης, την προνοητικότητα και την προσαρμογή κάποιου στο περιβάλλον, τότε υπάρχουν αναρίθμητα άλλα είδη που είναι μακράν πιο νοήμονα από τον άνθρωπο. Οι δεινόσαυροι έζησαν για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, τα κητώδη επιβιώνουν εδώ και δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, και ο Homo erectus υπήρξε για περισσότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια, αλλά ο Homo sapiens, ύστερα από μόλις 200.000 χρόνια ύπαρξης, φαίνεται πολύ πιθανό να μην καταφέρει να επιβιώσει για περισσότερο από έναν ή δύο αιώνες ακόμα.


Η μεταφορά στα ελληνικά των απόψεων του Στήβεν Μπεστ για την "Ολική Απελευθέρωση" από τις εκδόσεις Κυαναυγή αποτελεί ό,τι πιο πολιτικό υπάρχει στην ισχνή ελληνική βιβλιογραφία σχετικά με τα ζώα και, ταυτοχρόνως, την καλύτερη απάντηση σε όσους αριστερούς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα ως δευτερεύον ή περιθωριακόΠρόκειται για μια συλλογή κειμένων που αναδεικνύουν την καταδυνάστευση των ζώων ως ζήτημα μέγιστης σημασίας, σε επίπεδο όχι μόνον ηθικό και περιβαλλοντικό αλλά και πολιτικό. 


Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Παναγιώτη Τσιαμούραγια το τελευταίο βιβλίο της Κυαναυγής**, με τίτλο "Επανάσταση για τον 21ο αιώνα: Η πολιτική της ολικής απελευθέρωσης"***του Steven Best στο fractalart.gr [https://www.fractalart.gr/epanastasi-gia-ton-21o-aiona-i-politiki-tis-olikis-apeleytherosis/]



*Holocaust analogy in animal rights


**https://www.kianavgi.gr/el/taytotita


***The Politics of Total Liberation: Revolution for the 21st Century (Critical Political Theory and Radical Practice)Ο Στήβεν Μπεστ βλέπει τα πράγματα από την πλευρά του κατακτημένου και όχι του κατακτητή, και χρησιμοποιεί την "σκοπιά των ζώων" για να αναγνώσει εκ νέου το ανθρώπινο σύστημα κυριαρχίας και να υποστηρίξει ότι ο αιώνας που διανύουμε είναι αυτός που θα κρίνει όχι απλώς το μέλλον αλλά και την βιωσιμότητα της ανθρωπότητας [politeianet] [Βλ. επίσης την θεωρία του Μπεστ περί Ολικής Απελευθέρωσης]. 


Photo2 at https://www.gofundme.com/f/help-palestine-animals