Ετικέτες

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙ ΗΘΙΚΗΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑΣ: νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Κυαναυγή


Μόλις κυκλοφόρησε*, στα ελληνικά, από τις εκδόσεις "Κυναυγή" [Δοκίμια - Περί ζώων], το βιβλίο του Michael Huemer** "ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙ ΗΘΙΚΗΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑΣ"***, με εισαγωγή από τον Peter Singer, σε μετάφραση του Κώστα Αλεξίου.  

Κάθε χρόνο, θανατώνονται για ανθρώπινη κατανάλωση 74 δισεκατομμύρια χερσαία ζώα, αριθμός δεκαπλάσιος από εκείνον του πληθυσμού της γης. Η σύντομη ζωή τους, στα εκτροφεία της βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφίας, είναι τόσο υποβαθμισμένη και μαρτυρική που κανένα πλάσμα δεν αξίζει να την ζει. 

Καθώς υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν περάσει, μέχρι σήμερα, από την Γη είναι περίπου 108 δισεκατομμύρια, οι αριθμοί δηλώνουν ότι, μέσα σε έναν χρόνο, η βιομηχανία κρέατος θανατώνει έναν αριθμό ζώων περίπου δεκαπλάσιο από τον σημερινό ανθρώπινο πληθυσμό, και μέσα σε δύο περίπου χρόνια, έναν αριθμό ζώων μεγαλύτερο από τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν υπάρξει ποτέ. Οι αριθμοί δηλώνουν επίσης ότι, οι τελευταίες δεκαετίες, κατά τις οποίες αναπτύχθηκε το σύστημα της εντατικοποιημένης κτηνοτροφίας, έχουν προκαλέσει στα ζώα οδύνη μεγαλύτερη από εκείνη που έχουν υποστεί όλοι οι άνθρωποι του κόσμου μαζί, καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας. 

Η βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία αποτελεί πρόβλημα**** όχι μόνον για τα ίδια τα ζώα, αλλά και για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Και όμως, το πρόβλημα αυτό, αν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν στον πλανήτη (ίσως το μεγαλύτερο, και αυτή την στιγμή πιο επίκαιρο από ποτέ), αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις όλων των κρατών, τους περισσότερους ειδικούς επιστήμονες, τους διανοούμενους και την πλειονότητα των καταναλωτών (αλλά και των κηδεμόνων ζώων συντροφιάς) σχεδόν σαν να μην υπάρχει. 

Το βιβλίο εστιάζει στην ηθική διάσταση του θέματος: στις σελίδες του, δύο σπουδαστές φιλοσοφίας, ένας χορτοφάγος και ένας κρεοφάγος, συζητούν για την χορτοφαγία ως ηθική επιλογή, για την ευθύνη των καταναλωτών, για την σημασία της νοημοσύνης και του πόνου των ζώων, και για τους λόγους που κάνουν κάποιες θέσεις να θεωρούνται "ακραίες". Η έκδοσή του σχεδόν συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία" για 50 μεταπτυχιακούς σπουδαστές, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ένα μεταπτυχιακό που έρχεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην παιδεία και την εκπαίδευση. Χαίρομαι για την κυκλοφορία του και σκοπεύω να το διαβάσω, καθώς το θέμα με βασανίζει επίμονα από τα πρώτα φοιτητικά μου χρόνια.


Filikaki 

 

Παραπομπές 

* zoosos.gr, siniparksi.gr, facebook.com

** google.gr/search

*** Dialogues on Ethical Vegetarianism (2019) 

****  Animal Agriculture is Deadlier Than You Think: Κάθε χρόνο θανατώνονται για ανθρώπινη κατανάλωση 70 δισεκατομμύρια χερσαία ζώα φάρμας (βοοειδή, πουλερικά και χοίροι). Τα περισσότερα από αυτά περνάνε όλη τους την ζωή σε βιομηχανοποιημένες εκτροφές, κάτω από μαρτυρικές συνθήκες. Αν συνυπολογίσουμε και τα θαλάσσια ζώα, έχουμε 100 δισεκατομμύρια ψάρια από ιχθυοκαλλιέργειες και τουλάχιστον 790 δισεκατομμύρια (έως και 3 τρισεκατομμύρια) που αλιεύονται. Αν αυτό το τελευταίο δεν αλλάξει, τα αλιεύματα θα εξαντληθούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, όπως έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες. Παράλληλα, η αποψίλωση των δασών για την καλλιέργεια ζωοτροφών οδηγεί στον αφανισμό ακαταμέτρητο αριθμό αγρίων ζώων. Στην Βόρεια και Κεντρική Αμερική, σε σύγκριση με το 1970, οι πληθυσμοί αγρίων ζώων εμφανίζουν μείωση 89%.

Το επιστέγασμα όλων αυτών είναι οι νεκρές ζώνες: λίμνες, θάλασσες, ποταμοί, ολόκληρες περιοχές όπου τίποτα δεν μπορεί να επιβιώσει. Οι νεκρές ζώνες δημιουργούνται καθώς τα λιπάσματα από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις παρασύρονται από το νερό και συγκεντρώνονται σε σημεία όπου η ροή είναι αργή (όχθες ποταμών, λιμνών κλπ), προκαλώντας υπερανάπτυξη κυανοβακτηρίων. Τα κυανοβακτήρια καταναλώνουν όλο το οξυγόνο (με αποτέλεσμα την ανοξία - άρα ασφυξία - όλων των άλλων ζωντανών οργανισμών), μερικές φορές μάλιστα παράγουν και θανατηφόρες τοξίνες. Υπολογίζεται ότι, το 2017, μια συνολική έκταση 4,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της γης (δηλαδή όση η έκταση ολόκληρης της Ευρώπης) μετατράπηκε σε νεκρή ζώνη. Δεν μπορεί να γίνει ακριβής υπολογισμός του αριθμού των πλασμάτων που πεθαίνουν κάθε χρόνο εκεί, εκτιμάται όμως ότι ο αριθμός των θανάτων υπερσκελίζει ακόμα και εκείνον που προκαλείται από την υπεραλίευση.
(via Animal Cognition, the Emotional and Intellectual Lives of Animals)

Δεν υπάρχουν σχόλια: