Ετικέτες

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Ανοιχτός διάλογος για την ενδεχόμενη εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στην Σκύρο (βίντεο)

 

Η πρωτοβουλία "Σκύρος: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον" στοχεύει στην δημιουργία προβληματισμού για την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες σχετικά με την μετατροπή ή όχι της Σκύρου στο μεγαλύτερο αιολικό "πάρκο" της Ευρώπης, καταστρέφοντας ταυτόχρονα μία τεράστια έκταση που είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura. Ταυτόχρονα έχει στόχο να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιπτώσεις τόπων που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις (Τήνος, Άνδρος, Νάξος, Άγραφα (facebook.com/groups), Μάνη, Κρήτη, Ικαρία, κλπ). Στις 3 Οκτωβρίου 2020 (Σάββατο απόγευμα), πραγματοποιήθηκε εναρκτήρια εκδήλωση, στο αμφιθέατρο "Μιλτιάδης Έβερτ" της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, με συμμετοχή της Επιτροπής Αγώνα "Σκύρος "SOS" για την σωτηρία του βουνού της Σκύρου", αρμοδίων επιστημόνων, θεσμικών φορέων και οργανώσεων. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία παρουσίασε το θέμα "Η σημασία της Σκύρου για τα πουλιά: το 'βασίλειο' του Μαυροπετρίτη κι ένας ολέθριος ενεργειακός σχεδιασμός". 

Η Σκύρος συγκαταλέγεται στους 100 πιο "πράσινους" προορισμούς σύμφωνα με την παγκόσμια λίστα "Green Destinations", και θεωρείται πρότυπο ισόρροπης αειφόρου ανάπτυξης. Είναι το νοτιότερο και μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Βορείων Σποράδων, και διοικητικά υπάγεται στον νομό Εύβοιας. Έχει έκταση 210.000 στρέμματα από τα οποία 37.000, που βρίσκονται μέσα σε προστατευμένη περιοχή Natura, σχεδιάζεται να μετατραπούν σε αιολικό "πάρκο". Στο όρος Κόχυλας σχεδιάζεται να χωροθετηθούν 60 ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων (όσο το ύψος ενός ουρανοξύστη 60 ορόφων), η ισχύς των οποίων θα μπορεί να καλύψει το 10% του συνόλου της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα. Αν αυτά τα σχέδια πραγματοποιηθούν, η προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 θα καταστραφεί, η οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού θα ακυρωθεί και η κτηνοτροφία και μελισσοκομία θα αφανιστούν. 

Tο όρος Κόχυλας έχει ενταχθεί, από το 2006, στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο "Natura 2000" και αποτελεί "Τόπο Κοινοτικής Σημασίας" λόγω της βιοποικιλότητας. Προεξέχουσα είναι η παρουσία της μοναδικής παγκοσμίως φυλής του μικρόσωμου Σκυριανού Αλόγου, του απειλούμενου σε παγκόσμιο επίπεδο μεταναστευτικού Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae) που ξεχειμωνιάζει στην Μαδαγασκάρη, και σημαντικού αριθμού σπάνιων φυτών που περιλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλουμένων Ειδών. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική για την αναπαραγωγή θαλάσσιων πουλιών, αρπακτικών πτηνών, και ειδών που συνδέονται με θαμνώδη βλάστηση.

Το Σκυριανό άλογο (Equus cabalus skyriano) (amalthia.org) είναι μία από τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές αλόγων και διαβιώνει ελεύθερα στο περιβάλλον του Κόχυλα. Υπήρχε από την αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα, και κατάφερε να διασωθεί μόνο σε αυτό το μέρος του πλανήτη. Το μικρό του μέγεθος δεν είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης αλλά προσαρμοστικότητας χιλιάδων ετών σ’ ένα περιβάλλον με λίγη βλάστηση και σκληρές συνθήκες. Υπάρχουν 260 σκυριανά αλογάκια σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία τα 187 ζουν στη Σκύρο. Η αποικία του μαυροπετρίτη που φιλοξενείται στον Κόχυλα είναι η μεγαλύτερη αποικία του είδους στον κόσμο. Ο Κόχυλας (και η Σκύρος γενικότερα) αποτελεί επίσης σημαντικό σταθμό για τα πτηνά στο μεταναστευτικό μονοπάτι του Αιγαίου.

Το βίντεο που ακολουθεί αποτελεί ζωντανή μετάδοση ολόκληρης της εκδήλωσης μέσω live streaming. Παρουσιάζουν τις απόψεις τους κατά σειρά οι: Γιώργος Κελαϊδίτης (Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας), Νίκος Μαυρίκος (Δήμαρχος Σκύρου), Μίλτος Χατζηγιαννάκης (Πρώην Δήμαρχος Σκύρου, Βουλευτής Εύβοιας), Γιάννης Ευγενικός (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σκύρου, Πρόεδρος Επιτροπής Αγώνα "Σκύρος SOS"), Αναστασία Φαλτάιτς (Διευθύντρια Μουσείου Φαλτάιτς), Φίλιππος Δραγούμης ( Ορνιθολόγος), Αποστόλης Καλτσής (Βιολόγος, Μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας), Δημήτρης Σουφλέρης (Δικηγόρος, Εκπρόσωπος της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης), Δημήτρης Γκότσης (Μηχανικός Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων), Νίκος Βίττης (Αγρονόμος, Τοπογράφος - Μηχανικός), Γιώργος Ξανθούλης (Δρ Νομικής, Δικηγόρος), Χρυσάνθη Ζυγογιάννη (Μέλος Επιτροπής Αγώνα "Σκύρος SOS") και Μιχάλης Καραμπίνης (Αρχαιολόγος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Εθνικό /Ιδρυμα Ερευνών)

Δείτε το βίντεο στο YouTube

 
 
 
 
Image1 από alfavita.gr και imerodromos.gr 
 
 
 
Κοινοποιήθηκε εδώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: