Ετικέτες

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Γιατί αποφεύγεται η δημόσια συζήτηση για τις αιτίες της πανδημίας; (ηχητικό)

Οι ιστορικοί της ιατρικής αποκαλούν την εποχή μας "εποχή των αναδυόμενων επιδημιών" και οι περισσότερες από αυτές τις νεο-αναδυόμενες ασθένειες προέρχονται από ζώα. Για την ερμηνεία αυτής της πραγματικότητας όμως, ένα κάθε άλλο παρά μικρό μέρος της κοινής γνώμης επιλέγει ή και καθοδηγείται να εστιάσει σε πολλά και διάφορα αίτια εκτός από τα πραγματικά. Στο ηχητικό που ακολουθεί, ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας Μίλτος Βασιλείου εκθέτει τις απόψεις του για την πανδημία COVID 19, από ιατρική, κοινωνική και πολιτική άποψη, ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και τον Διονύση Ελευθεράτο, στην εκπομπή "Με καφέ διπλό και μάτι ανοιχτό", στις 20-09-20.

Από ιατρική άποψη, τον άνθρωπο μπορεί να προσβάλλουν 7 είδη κορωνοϊών: 4 που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, ο SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome, 2003), o MERS (Middle East Respiratory Syndrome - ιός της Μέσης Ανατολής ) και τώρα ο SARS-Cov-2. Ο τελευταίος, εκτός από την βαρειά πνευμονοπάθεια την οποία προκαλεί, επιφέρει και παν-αγγειίτιδα, γι' αυτό και υπήρξαν πολλοί επιστήμονες οι οποίοι είπαν ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως καρδιο-αγγειακή νόσος. Ο Βρεττανικός Ιατρικός Σύλλογος διαπίστωσε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έφεραν διάφορες επιπτώσεις μετά την θεραπεία. Σε ένα μεγάλο ποσοστό παρατηρήθηκε αδυναμία ολοκληρωμένης ανάπτυξης κρίσης, αδυναμίες και κενά στην μνήμη, κινητικές και νευρομυϊκές διαταρραχές και πολύ εύκολη κόπωση (επιπτώσεις που προκύπτουν όταν ένα όργανο έχει στερηθεί την απαραίτητη αιμάτωση για εύλογο χρονικό διάστημα). 

Από κοινωνική άποψη, είναι πολλοί εκείνοι που αντιμετωπίζουν την νέα πανδημία με άρνηση και ανορθολογισμό. Μια πηγή που ενδυναμώνει αυτό το φαινόμενο είναι οι παλινωδίες στις οδηγίες και τις ενέργειες του επίσημου κράτους. Η παρατηρούμενη παγκόσμια αποθράσυνση της ανοησίας και η φασιστοειδής αξιοποίησή της είναι, σε μεγάλο βαθμό, προϊόν παλινωδιών και χρονοκαθυστερήσεων. 

Από πολιτική άποψη, είναι φανερό πως η συζήτηση για τις αιτίες της πανδημίας είναι, αν όχι απαγορευμένη, τουλάχιστον ανεπιθύμητη. Όμως, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP - UN Environmet Programme) και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Έρευνας για την Κτηνοτροφία (International Livestock Research Institute) συνέταξαν από κοινού μια έκθεση για την πρόληψη των επόμενων πανδημιών (Preventing the next pandemic) με θέμα "Οι ζωονόσοι και πώς να σπάσουμε τις αλυσσίδες μεταφοράς" (Preventing the next pandemic: Zoonotic diseases and how to break the chain of transmission)*. Ως μείζονα ζητήματα στην έκθεση αυτή αναδεικνύονται η αυξανόμενη ζήτηση σε ζωικές πρωτεϊνες, η εξαντλητική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η αστικοποίηση, η εντατική και μη βιώσιμη γεωργία και κτηνοτροφία, η εκμετάλλευση της άγριας ζωής, τα αυξημένα ταξίδια και μεταφορές, οι αλλαγές στον τρόπο εφοδιασμού με τρόφιμα και η κλιματική αλλαγή. Βλέπουμε λοιπόν ότι το κυρίαρχο σύστημα διαχείρισης γίνεται ολοένα και πιο ασύμβατο όχι μόνον με την ποιότητα της ζωής αλλά και με την ίδια την επιβίωση. Συνεπώς, η αιτιολόγηση των πανδημιών δεν θα πρέπει να είναι μόνον βιολογική αλλά και κοινωνικοπολιτική, διότι η διασπορά ιών από το ένα είδος ζώου στο άλλο είναι μια πραγματικότητα που δημιουργήθηκε από το κοινωνικοπολιτικό σύστημα διαχείρισης που κυριαρχεί στον πλανήτη. 

 


 

* https://www.unenvironment.org/resources/report/preventing-future-zoonotic-disease-outbreaks-protecting-environment-animals-and -- https://www.ilri.org/preventing-next-pandemic -- https://cgspace.cgiar.org/handle/10568/108707 -- https://reliefweb.int/report/world/preventing-next-pandemic-zoonotic-diseases-and-how-break-chain-transmission -- https://www.onehealthcommission.org/index.cfm/38050/47863/special_unep_report_preventing_the_next_pandemic_zoonotic_diseases_and_how_to_break_the_chain_of_transmission  

Among the first two listed causes of the rising frequency of zoonotic diseases, say the experts, are the increased demand for animal protein, which is fuelling intense and unsustainable livestock farming that degrades our natural environment. It also lists wildlife exploitation, resource extraction and climate change as key factors leading to the risk of more public health threats. This very demand has stimulated the industrialisation of livestock farming, with animals kept in close proximity to each other in unsanitary conditions, making it the perfect breeding ground for infection, not to mention the industry’s enormous carbon footprint and land use that drives other major causes of emerging diseases – climate change and resource extraction. “The science is clear that if we keep exploiting wildlife and destroying our ecosystems, then we can expect to see a steady stream of these diseases jumping from animals to humans in the years ahead,” said UNEP executive director Inger Andersen. "To prevent future outbreaks, we must become much more deliberate about protecting our natural environment".   /  Η επιστήμη καταδεικνύει με σαφήνεια ότι η εκμετάλλευση της άγριας ζωής και η καταστροφή των οικοσυστημάτων δημιουργεί ασθένειες που μεταπηδούν από τα ζώα στους ανθρώπους. Καταδεικνύει επίσης ότι η αυξημένη ζήτηση για ζωική πρωτεϊνη οδηγεί στην εντατικοποιημένη μορφή της κτηνοτροφίας που βασανίζει τα ζώα, υποβαθμίζει το περιβάλλον και αποτελεί το τέλειο υπόστρωμα για την ανάπτυξη και διάδοση διάφορων παθογόνων μικροοργανισμών. (απόσπασμα από σχολιασμό της έκθεσης "Preventing the next pandemic"στο greenqueen.com, από όπου και η φωτογραφία του mp4)

 

Πρώτη κοινοποίηση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: