Ετικέτες

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

"Granny's Clan: A Tale of Wild Orcas", ένα επιστημονικό παραμύθι (βιβλίο κατάλληλο για παιδιά και εκπαιδευτικούς)





Φαντάσου να ήσουν το μωρό στην οικογένεια μιας όρκας που κολυμπάει στους απέραντους μεγάλους ωκεανούς... Θα ζούσες με τα ξαδέρφια και την σχεδόν εκατοχρονίτισσα γιαγιά σου, που αγαπάει όλα τα παιδιά και προσπαθεί να τους διδάξει την αξία της φιλίας και της συνεργασίας, και να τους δώσει τα εφόδια που χρειάζονται στο δύσκολο ταξίδι της επιβίωσης... 

Βασισμένο σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα*, το βιβλίο της Dr. Sally Hodson ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες στην περιπέτεια της αληθινής ζωής μιας οικογένειας από όρκες, καθώς καλωσορίζουν το καινούργιο τους μωρό, βλέπουν με τον ήχο, κυνηγούν σολωμούς, παίζουν, επικοινωνούν, αντιμετωπίζουν κινδύνους και έρχονται σε σύγκρουση με τους ανθρώπους. Η όρκα, που είναι το μεγαλύτερο δελφίνι της θάλασσας, είναι ένα θαλάσσιο θηλαστικό που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευφυία και περίπλοκη κοινωνική οργάνωση. Μέσα στην πυρηνική μητριαρχική οικογένεια, το κάθε άτομο έχει την δική του μοναδική προσωπικότητα και τον ξεχωριστό του ρόλο. Στις σελίδες του βιβλίου, οι όρκες που ανήκουν στην οικογένεια της γιαγιάς Granny περνούν ολόκληρη την ζωή τους μαζί, και οι οικογενειακές τους σχέσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές για την επιβίωση. Μοιράζονται το φαγητό, επικοινωνούν μεταξύ τους, κουβεντιάζουν στην ιδιαίτερη δική τους διάλεκτο και φροντίζουν τα μικρά τους. Η όρκα Granny ασχολείται ιδιαιτέρως με τα εγγόνια της, τα διδάσκει και παίζει μαζί τους, όπως ακριβώς οι ανθρώπινες γιαγιάδες. 

Περισσότερα εδώ: gatouiti και εδώ: filikaki

 

Image at http://www.sallyhodson.com/images/grannysclan_guide.pdf 

 

*Η Granny δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας αλλά υπαρκτό (μη ανθρώπινο) πρόσωπο. Πρόκειται για την πιο ηλικιωμένη όρκα που έχει καταγραφεί ποτέ από τους επιστήμονες (που την παρακολουθούσαν χρόνια και την αναγνώριζαν από το χαρακτηριστικό άσπρο σημάδι σαν μισοφέγγαρο στο ραχιαίο της πτερύγιο) στα νερά του βορειοανατολικού Ειρηνικού, ως όρκα J-2. Στις 2 Ιουλίου 2011 μάλιστα, στο νησί San Juan, έξω από τις ακτές της πόλης Seattle, διοργάνωσαν πάρτυ για να γιορτάσουν τα εκατοστά της γενέθλια [Grandma J2’s Birthday Party]! Η συγγραφέας αναφέρει ότι, σε κάποια έξοδό της με ένα σκάφος παρατήρησης κητωδών, η Granny κολύμπησε παράπλευρα, ανασήκωσε το κεφάλι της έξω από το νερό και την κοίταξε στα μάτια. Αυτή η εμπειρία στάθηκε και η αφορμή της συγγραφής του βιβλίου. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν τις ελεύθερες όρκες εδώ και πολλές δεκαετίες, η Granny ήταν μέλος ενός ολιγομελούς πληθυσμού από όρκες που κατοικούν στο βορειοανατολικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού (χάρτης), και έχει αναγνωριστεί ως κινδυνεύων από την Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (southern resident killer whales). Ο πληθυσμός αυτός (clan, δηλαδή φυλετική ομάδα) περιλαμβάνει τρείς επιμέρους υποομάδες (pods, δηλαδή μητριαρχικές οικογένειες) - την J με 23 μέλη, την K με 18 μέλη και την L με 35 μέλη. Έχει διαπιστωθεί ότι τα μέλη της καθεμιάς από τις τρείς αυτές υποομάδες επικοινωνούν μεταξύ τους εκφέροντας διαφορετικούς ήχους (vocalizations) που έχει εκτιμηθεί ότι αντιστοιχούν σε τρεις ξεχωριστές διαφορετικές διαλέκτους! Πιστεύεται ότι οι "διάλεκτοι" έχουν προκύψει από τις διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις (διατροφική κουλτούρα) και τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίον αυτά τα θαλάσσια αρπακτικά κυνηγούν και συλλαμβάνουν τα θηράματά τους. [δείτε "How do orcas communicate" at wildorca]

Σημειωτέον ότι, στα κητώδη, η αναγνώριση των ατόμων γίνεται με την μέθοδο της φωτοταυτοποίησης, η οποία βασίζεται στα μοναδικά σημάδια που υπάρχουν στο ραχιαίο πτερύγιο και την ουρά του καθενός από αυτά.  
 

 

twitter: https://bit.ly/3pbmXDu

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ-ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ 

Stop Attica Zoological Park Dolphinarium (Athens - Greece) 

 



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: