Ετικέτες

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Τα μικρά μαγαζιά της θλίψης



Το αίτημα που υποβλήθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για την απαγόρευση της πώλησης ζώων συντροφιάς και εξωτικών ειδών από τα pet shops, ακολουθεί, τις ημέρες αυτές, ανάλογο αίτημα της Θεματικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων των Οικολόγων Πρασίνων, οι οποίοι με ανοικτή επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητούν επίσης να κλείσουν αυτά τα καταστήματα της θλίψης και της ντροπής. Η επιστολή υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012, η κακοποίηση των ζώων αποτελεί ποινικό αδίκημα, και θεμελιώδες καθήκον της πολιτείας είναι ο έλεγχος για την τήρηση της νομιμότητας, ο οποίος όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων μη εφαρμόσιμος.

Ο παραπληροφορημένος αγοραστής συνήθως επιλέγει απερίσκεπτα, όχι με κριτήριο τα σταθεροποιημένα φαινοτυπικά και γενοτυπικά χαρακτηριστικά που προβλέπεται να εμφανίσει ένας καθαρόαιμος σκύλος (ή γάτα) μιας συγκεκριμένης φυλής μετά την ενηλικίωση (μέγεθος, χαρακτήρας, προσαρμοστικότητα, ιδιαίτερες απαιτήσεις, αντοχές και ευαισθησίες, γενετικές προδιαθέσεις κλπ), τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων ούτε καν γνωρίζει, αλλά με βάση τη μόδα, τη διαφήμιση, ή την εικόνα που βλέπει στη βιτρίνα εκείνη τη στιγμή, ενώ ο πωλητής λανσάρει το έμψυχο εμπόρευμά του χωρίς να υποβάλλει ερωτήσεις ούτε να παρέχει την σωστή πληροφόρηση. 

Η έκθεση στις βιτρίνες των καταστημάτων νεαρών ζώων που μπορεί να φαίνονται στον καταναλωτή ελκυστικά και αξιαγάπητα, ενθαρρύνει την αυθόρμητη αγορά η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, ακολουθείται αργότερα από εγκατάλειψη, την ίδια στιγμή που στους δρόμους και στα υπερπλήρη καταφύγια, πολλά άλλα (ημίαιμα ή και καθαρόαιμα) παραμένουν μονίμως και αδίκως στα αζήτητα, ως υπεράριθμα.

Η βιομηχανοποιημένη παραγωγή ζώων συντροφιάς δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης των καταναλωτών για τυποποιημένους εκπρόσωπους της κάθε φυλής, ζήτηση που ακολουθεί τις ανάγκες, τη μόδα ή τη διαφήμιση της κάθε εποχής. Και παρά το γεγονός ότι πάντοτε υπάρχει μια αλυσσίδα επαγγελμάτων που μπορεί να οφελούνται από τη βιομηχανία αυτή, τελικά το κράτος ζημιώνεται, τόσο από τη φοροδιαφυγή των "παραγωγών" και των καταστημάτων, όσο και από τα επί πλέον έξοδα που δημιουργεί η ανάγκη διαχείρισης των αδεσπότων που (εμμέσως ή αμέσως) προκύπτουν. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με επιστολή της προς το Σώμα Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, κατήγγειλε την φοροδιαφυγή που συντελείται από την πώληση ζώων στις χιλιάδες αγγελίες που δημοσιεύονται στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό τύπο, υπενθυμίζοντας ότι το παράνομο εμπόριο ζώων αποτελεί το τρίτο σε μέγεθος παράνομο εμπόριο παγκοσμίως, μετά από εκείνο των όπλων και των ναρκωτικών. Όσον αφορά δε στα έξοδα της διαχείρισης των αδεσπότων, αξίζει να σημειωθεί ότι, μόνο για το 2013, ο προϋπολογισμός για τα καταφύγια ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Πέρα από όλα αυτά όμως, η ανεξέλεγκτη εμπορική διακίνηση ζώων συντροφιάς αλλά και πολλών εξωτικών ειδών έχει εντελώς αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα, όχι μόνον για τα παιδιά που μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τα ζώα σαν αντικείμενα, να αγοράζουν τους φίλους τους, και να ταυτίζουν την αξία με την τιμή, αλλά και για τον μέσο κάτοικο της σύγχρονης πόλης, ο οποίος έχοντας χάσει την άλλοτε ισορροπημένη σχέση του με τη φύση, συγχέει την υιοθεσία με την αιχμαλωσία, και την την εγκατάλειψη με την ελευθερία, ενώ χάνει το αίσθημα της ευθύνης που ο πολιτισμένος άνθρωπος οφείλει να αναλαμβάνει απέναντι στα μη ανθρώπινα πλάσματα, αντιδιαστέλλοντας τις ανάγκες ενός άγριου ζώου από εκείνες ενός εξημερωμένου. Σε αυτή τη σύγχιση άλλωστε στηρίζουν την πειθώ και την αυτοδιαφήμιση της φιλοζωίας τους τα δελφινάρια και οι ζωολογικοί κήποι. 

Η τύχη των ζώων που μεγαλώνουν απούλητα στις βιτρίνες των καταστημάτων παραμένει άγνωστη, ενώ τα τελευταία χρόνια οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν κληθεί επανειλημμένα να περιμαζέψουν εκτός από σκυλιά και γατιά, χελώνες, πουλιά και ερπετά που έχουν εγκαταλειφθεί, και στρατιές ολόκληρες από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους αναγκάζονται να γίνουν άγγελοι των δρόμων και των καταφυγίων αδεσπότων, αγγίζοντας πολύ συχνά τα όρια και τα αδιέξοδα του παραλόγου, και πληρώνοντας ένα τεράστιο κόστος που δεν είναι δικό τους, στον αγώνα τους να σταματήσουν την ατέρμονα πλημμύρα μιας δεξαμενής που δε σταματά ποτέ να τροφοδοτείται από την πηγή.   

Τον τελευταίο καιρό, όλο και συχνότερα διαβάζουμε για "αδέσποτα" είδη που δεν είναι αλλά ούτε μπορούν να γίνουν κατοικίδια, όπως άγριες σαύρες προς πώληση και αδέσποτα ιγκουάνα χαμένα στη Θεσσαλονίκη, γεράκια στο Γαλάτσι, και κροκοδειλάκια στην Αχαρνών. Είδη των οποίων η εμπορική εκμετάλλευση είναι απαγορευμένη από το νόμο, διακινούνται ανεξέλεγκτα στα pet shops, που συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στη διατήρηση του εμπορίου άγριας ζωής, απειλώντας όχι μόνον τους άγριους πληθυσμούς και την ισορροπία των οικοσυστημάτων αλλά και τη δημόσια υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αυστρία, η κατάργηση του εμπορίου ζώων συντροφιάς για ηθικούς λόγους είναι τετελεσμένο γεγονός από τον Ιανουάριο του 2005, ενώ στο Λος Άντζελες της Αμερικής, από τις 21 Αυγούστου 2012, η πώληση ζώων απαγορεύτηκε όχι μόνο για τα καταστήματα αλλά και για τους επίσημους εκτροφείς. Οι αρχές του Λος Άντζελες, αναγνωρίζοντας ότι η εγκατάλειψη ζώων στα καταφύγια οδηγεί σε αναγκαστικές και άδικες μαζικές θανατώσεις, έθεσαν και εδώ ζήτημα ηθικής, και απαγόρευσαν δια νόμου κάθε μορφή εμπορίας εξωτικών και κατοικιδίων στην πολιτεία αυτή.

Στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής, όπως και στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, σπάνια θα συναντήσεις αδέσποτα στους δρόμους. Όμως κάθε λεπτό που περνά, υπολογίζεται ότι 38 απολύτως υγιή ζώα θανατώνονται στη χώρα αυτή, μόνο και μόνο γιατί δεν τα θέλει κανείς. Γιατί ενώ η καταναλωτική κοινωνία των αδιεξόδων και της παρακμής φροντίζει πάντα να μεγιστοποιεί το κέρδος για τους διαχειριστές της, άνθρωποι, ζώα και εμπορεύματα που ξοδεύτηκαν χωρίς να αξιοποιηθούν, οδηγούνται στο καλάθι των αχρήστων σαν "πλεόνασμα" και σαν παράπλευρη απώλεια που προκύπτει από την αλόγιστη παραγωγή.



                                         

                                                         http://youtu.be/_P7zUKyb4C4



Η επιστολή της ΠΦΠΟ: http://tinyurl.com/cnellcg -- http://pansyn.org/?p=2105
Η επιστολή των ΟΠ: http://tinyurl.com/d3v7kzr

Σχετικά δημοσιεύματα
Φοροδιαφυγή στις πωλήσεις




http://tinyurl.com/d8nz57d
  



Αίτηση και συγκέντρωση υπογραφών







Η κάθε αγορά συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης και διαιωνίζει τη δυστυχία. Μην αγοράζετε ΤΙΠΟΤΑ από pet shops που πουλάνε ζώα. Αν ανήκετε στην κατηγορία των εντελώς ανυποψίαστων, ξεκκινήστε την αναζήτηση εδώ και εδώ. Μια πρώτη περιήγηση στο παρασκήνιο της βιτρίνας, στον σύνδεσμο - λεζάντα της φωτογραφίας που ακολουθεί. 

  Filikaki
http://tinyurl.com/bobx3dp
                                 
                                    
http://tinyurl.com/d6t8qys


Γιατρέ, τι φταίει που χάλασε το ζώο;
  
Πώς εισάγονται τα καθαρόαιμα που πωλούνται στην Ελλάδα
                                                           

       

Updates

Prisoners for profit
  • On July 16th, 2012, Mr Andrea Zanoni, MEP (ALDE) addressed α written parlamentary question to the European Commission, saying that the Italian police forces have intervened on several occasions, seizing hundreds of puppies that had been smuggled into Italy. This business is an extremely lucrative one, the value of which is estimated in Italy to be around EUR 300 million a year. This illegal trade is therefore also having a negative impact on taxes, given that it is undeclared. Read more here and here
  • An article published 5th of July, 2013, by the Luxembourgian newspaper "Luxemburger Wort" (Wort.lu) states: Luxembourg is being targeted by a puppy mafia, in which dogs are intensely reared in Eastern Europe and sold in the Grand Duchy, a Wort investigation has found. The traffickers reportedly obtain the young from large-scale farms in Eastern Europe for 50 to 100 euros and then sell them on for up to five times this price. Those that cannot be sold are killed. Despite these losses, the traffickers make up to 70,000 euros per van-load. And the industry as a whole is believed to be worth around 400 million euros per year in Europe alone. Furthermore, the illegal trade is connected with the trafficking of women and girls. Read more here and here.

Δεν υπάρχουν σχόλια: