Ετικέτες

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Μ' ένα Σμπάρο δυό Τρυγόνια


Με αφορμή την χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών (1, 2 ,3), αναδημοσιεύω το ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την ανοιξιάτικη λαθροθηρία στα Ιόνια νησιά (2015).








 
Κάθε άνοιξη, δισεκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά μεταναστεύουν σε μακρινούς τόπους, αναζητώντας κατάλληλα μέρη για να φωλιάσουν, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από ερήμους, βουνά και θάλασσες. Κάθε άνοιξη, εκατομμύρια τρυγόνια ταξιδεύουν από την Αφρική στην Ευρώπη με σκοπό να ζευγαρώσουν. Και κάθε άνοιξη, εκατοντάδες λαθροθήρες στήνουν τα παράνομα πόστα τους στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα, στους Παξούς και Αντιπάξους, στους Οθωνούς και τα περιμένουν. Κάθε άνοιξη, υπάρχει μια "σύγκρουση" στην ύπαιθρο. Το ντοκιμαντέρ "Μ' ένα Σμπάρο δυο Τρυγόνια" ρίχνει μια στοχαστική αλλά και χιουμοριστική ματιά στην "παράδοση" της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στα Ιόνια νησιά. Γνωρίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγκρουσης και μιλάει στον λαθροθήρα, στον κυνηγό που έγινε οικολόγος, στη γυναίκα που αναγκάζεται να στηρίξει μια παράδοση με την οποία διαφωνεί, αλλά και στους επιστήμονες που παρατηρούν και μελετούν τα πουλιά κατά τη μετανάστευση.

Το ντοκιμαντέρ μιλά μέσα από την καρδιά των τοπικών κοινωνιών. Δίνει φωνή στους ανθρώπους που έχουν σιωπήσει μπροστά στην κοινωνικά αποδεκτή αυτή δραστηριότητα, με σκοπό να προκαλέσει γόνιμες συζητήσεις για την λαθροθηρία στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της μεσογειακής εκστρατείας "Ασφαλή καταφύγια για τα Άγρια Πουλιά" που υλοποιούν οι Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+, καθώς είναι χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα (παράνομο εμπόριο και αιχμαλωσία πουλιών).



Σχετικοί σύνδεσμοι




photo at google.gr/search


______________________________



Update: Η μεταναστευτική περιπέτεια των Τρυγονιών

ornithologiki.gr

Σύμβολο ομορφιάς, αγάπης και συντροφικότητας από τα αρχαία χρόνια, το Τρυγόνι είναι το μόνο από την οικογένεια των Περιστεριδών στην Ευρώπη που μεταναστεύει σε μεγάλες αποστάσεις. Τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί του είδους έχουν υποστεί δραματική μείωση, που φτάνει έως και το 80%, κάτι που οδήγησε στην κατάταξή του ως Τρωτό είδος στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Η απώλεια των ενδιαιτημάτων του εξαιτίας της επέκτασης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, όμως στις Μεσογειακές χώρες η λαθροθηρία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα που επιτείνει την απειλή. 


Η Αθηνά...
... στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων 





Ειδικά το ανοιξιάτικο κυνήγι, παράνομο ήδη από το 1983 στη χώρα μας, αποτελεί πραγματικό έγκλημα απέναντι στα εξουθενωμένα και αδυνατισμένα Τρυγόνια, μετά το δύσκολο ταξίδι τους: ένα έγκλημα με στόχο πουλιά που έρχονται για να φωλιάσουν. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα Ιόνια Νησιά, που παρά τις δεκαετίες απαγόρευσης, εξακολουθεί να θεωρείται από μερίδα του τοπικού πληθυσμού «παραδοσιακή» δραστηριότητα. Ακόμη και αυτή τη στιγμή, με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει επιβάλει περιορισμό των μετακινήσεων, στα νησιά-περάσματα των Τρυγονιών υπάρχουν κάννες στραμμένες εναντίον τους. 

Πηγή: http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=2053 

Δεν υπάρχουν σχόλια: