Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μια λεκανίτσα κόβω κομματάκια την ψίχα από 3 φέτες καρπούζι και ανακατεύω με τα χέρια πιέζοντας, ώσπου να γίνει μια μάζα με ανάμεικτα τα κομματάκια και τον χυμό (όχι να πολτοποιηθεί τελείως).
ΥΓ1. Τις καρπουζόφλουδες δεν τις πετάμε. Τις κόβουμε κομματάκια και φτειάχνουμε καρπούζι γλυκό. Δείτε την συνταγή εδώ, εδώ, εδώ και εδώ. Τον χυμό που περίσεψε (αν έχω σουρώσει την καρπουζομάζα) τον βάζω σε παγοκυψέλες και φτειάχνω παγάκια καρπουζιού.
ΥΓ2. Έφτειαξα (με μεγάλη επιτυχία) αυτήν την πίτα σήμερα, όμως η φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο. Από περιέργεια, αναζήτησα την συνταγή και την βρήκα σε πολλές μεριές, όπως στο epathlo.gr, funkycook.gr, toarkoudi.gr, lovelovegreece.com, athinorama.gr, bostanistas.gr, greekgastronomyguide.gr, megeia.gr, oinoi.gr, daddy-cool.gr, topsyntages.gr, akispetretzikis.com, icookgreek.com, Ηλίας Μαμαλάκης και emvolos.gr.
ΥΓ3. Κάτι που είχα σκεφτεί και το βρήκα γραμμένο με άλλα λόγια από τον Jonathan Safran Foer, στο βιβλίο "Eating Animals" (Τρώγοντας Ζώα, εκδόσεις Μελάνι, 2009): Mυστήριο πράγμα η χημεία της όσφρησης και της γεύσης, εκεί στο τελευταίο, το πιο βαθύ και ανεξερεύνητο καταφύγιο της μνήμης. Στην μυστηριώδη μου ζωή, για μένα το αποκαλόκαιρο ήταν η ωραιότερη εποχή του χρόνου, και ο Σεπτέμβρης έλεγα πάντα ότι ήταν ο μήνας μου. Εκεί που η έκσταση συναντιέται με την νοσταλγία, και η αίσθηση πως "χάθηκαν όλα" σβήνεται από την ακαταμάχητη βεβαιότητα πως όλα είναι ακόμη εδώ, και τα πάντα γίνονται ιδιαίτερα γοητευτικά, ακριβώς γιατί είναι πάνω στο "όριο".
Βρήκα αυτήν την συνταγή περασμένη σε πολλά sites, προτίμησα όμως να την αντιγράψω από το μικρό μου τεφτεράκι, το λαδωμένο και ταλαιπωρημένο, έτσι όπως (αιώνες πριν, έχω την αίσθηση ώρες ώρες, κι' άλλοτε πάλι σαν να ήταν χθες) μού την είχε υπαγορεύσει η φολεγανδριώτισσα μαμά μου. Αν ανήκετε σε αυτούς που δεν τους αρκεί η περιγραφή "με το μάτι" και θέλετε απόλυτη ακρίβεια στην δοσολογία των υλικών, ανατρέξτε στα hyperlinks. Όσο για την κανέλα, το σενάριο της ταινίας "ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα" μιλάει για "μάγια": αν θέλεις να κρατήσεις κάποιον κοντά σου, βάλε στο φαγητό λίγη κανέλα, για να μην φύγει. Μην κάνετε το λάθος και το πιστέψετε. Τόνους κανέλα έχω βάλει στα γλυκά μου και στα φαγητά, αλλά δεν κράτησα τίποτα από αυτά που νόμιζα πως ήτανε "δικά μου". Καλό αποκαλόκαιρο!
*Τηγανίτες της ίδιας λογικής με την καρπουζένια (μέλι, σουσάμι, κανέλα) μπορούν να γίνουν με όλα τα φρούτα και βεβαίως με μήλα. Το γιαούρτι, το γάλα και τα αυγά δεν είναι καθόλου απαραίτητα, όχι μόνον για τις τηγανίτες αλλά ούτε καν για τις κρέπες! Για περισσότερο "φούσκωμα" μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο κονιάκ ή/και λίγο λιναρόσπορο. Σημειωτέον ότι 2 κουταλάκια του γλυκού λιναρόσπορου, χτυπημένα στο μούλτι με ένα φλιτζανάκι του καφέ χλιαρό νερό, δίνουν ένα αποτέλεσμα που ισοδυναμεί (λειτουργικά αλλά και οπτικά) με το ασπράδι ενός αυγού (αυτό το τελευταίο από συστάσεις φίλων αλλά και δική μου εμπειρία).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου