Ετικέτες

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Τα τζιτζίκια των καλοκαιριών (video)

Update 8-06-21: Why Do Some Cicadas Appear Only Every 17 Years?(via Encyclopedia Britannica)


Με το όνομα τζιτζίκι ή τζίτζικας (και στα αρχαία ελληνικά τέττιξ) δεν περιγράφεται απλώς ένα είδος εντόμου αλλά διάφορα είδη της οικογένειας των τεττιγιδών (Cicadidae). Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν τουλάχιστον 2.500 είδη τζιτζικιών, τα οποία μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την διάρκεια της παραμονής των προνυμφών τους κάτω από την γη: 17, 13, και 4 χρόνια ή και λιγότερο. Τα έξι είδη τζιτζικιών που συναντάμε στην Ελλάδα (Cicada orni, Cicadatra alhageos, Cicadatra atra, Cicadatra hyalina, Cicadatra hyalinata και Lyristes plebeius), ανήκουν στην τρίτη κατηγορία. Αν και έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος (2-5 εκατοστά) είναι δύσκολο να τα εντοπίσει κανείς, γιατί το χρώμα τους είναι παρόμοιο με το χρώμα των κορμών των δένδρων και κυμαίνεται από το μαύρο στις διάφορες αποχρώσεις του γκρίζου, του κίτρινου, του πράσινου και του καστανού. Αυτή είναι άλλωστε και η μόνη άμυνα που διαθέτουν, να μην διακρίνονται εύκολα. Το σώμα τους είναι πεπλατυσμένο, το κεφάλι τους κοντό και πλατύ, και έχουν πέντε μάτια, δύο μεγάλα, κανονικά και τρία μικρότερα, βοηθητικά. Τα φτερά τους είναι φτιαγμένα από λεπτή διαφανή μεμβράνη και τα πόδια τους είναι λεπτά και μακριά.

Τρέφονται με τη λέμφο (ή λύμφη) των βλαστών, τους οποίους τρυπούν με την προβοσκίδα τους που μοιάζει με έμβολο. Κάθε Ιούλιο ή και Αύγουστο, το θηλυκό γεννά αυγά μέσα σε τρύπες που κάνει πάνω στους μαλακούς βλαστούς. Από τα αυγά, κατά το τέλος του καλοκαιριού, βγαίνουν οι προνύμφες οι οποίες κατεβαίνουν από τα δέντρα, κάνουν τρύπες μέσα στη γη, κοντά στις ρίζες, κι εκεί παραμένουν μέχρις ότου φτάσει η κατάλληλη στιγμή να ανέβουν και πάλι στο φως και να μετατραπούν σε νύμφες και μετά σε τέλεια έντομα. Το "τραγούδι" των τζιτζικιών έχει σκοπό να προσελκύσει το αντίθετο φύλο. Παράγεται από μια ειδική συσκευή, που βρίσκεται ανάμεσα στον θώρακα και στην κοιλιά και αποτελείται από δύο κοιλότητες χωρισμένες από μια λεπτή και τεντωμένη μεμβράνη. Κάθε φορά που η μεμβράνη δονείται, παράγεται ο ήχος. Το τετέρισμα συνήθως γίνεται πιο έντονο τις θερμές ημέρες με άπνοια, αφού τότε ο ήχος ταξιδεύει καλύτερα. Μόνο τα αρσενικά τζιτζίκια τραγουδούν.

Φαίνεται λοιπόν ότι η ιστορία του Αισώπου "Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας" (Τέττιξ και μύρμηκες), για την εργατικότητα των μυρμηγκιών και την τεμπελιά των τζιτζικιών, μικρή μόνον σχέση έχει με την βιολογία, και τίποτα από όσα μάθαμε από αυτήν δεν είναι αλήθεια. Η πραγματικότητα για τη ζωή του εντόμου των καλοκαιριών αποτυπώνεται εκπληκτικά, μέσα σε 7 λεπτά, στο video του Samuel Orr, που χρησιμοποίησε υπερφακούς για να βιντεοσκοπήσει όλα τα στάδια της εξέλιξης ενός είδους τζίτζικα της βορειοανατολικής Αμερικής, ο βιολογικός κύκλος της ζωής του οποίου διαρκεί 17 χρόνια. Για την δημιουργία αυτού του βίντεο χρειάστηκαν 6 χρόνια και 200 ώρες λήψης. Η αλήθεια είναι ότι, μόλις φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, οι προνύμφες που ζούν περιμένοντας κάτω από το έδαφος, βγαίνουν στην επιφάνεια, σκαρφαλώνουν στα δέντρα, μεταμορφώνονται σε τέλεια τζιτζίκια, "τραγουδούν" για να εξασφαλίσουν την διαιώνιση του είδους ζευγαρώνοντας και, 6 εβδομάδες αργότερα, πεθαίνουν. 

 

 The Return of the Cicadas

Το ίδιο με ελληνικούς υπότιτλους, εδώ: https://youtu.be/T6tya4NNKME

 

Πηγές 

  • Η "μαγική" ζωή των τζιτζικιών σε ένα εντυπωσιακό βίντεο: dasarxeio.com/2013
  • Πόσο καλά γνωρίζετε τους τραγουδιστές του καλοκαιριού; infokids.gr
  • Η Απίστευτη Ζωή Των Τζιτζικιών: geonews.gr 
  • Έπειτα από 13 χρόνια στο χώμα... in.gr/2011
  • Cicada Time-Lapse Video By Samuel Orr Makes Insects Look Beautiful: huffpost.com
 

Περισσότερα

  • 17 Year Periodical Cicadas | Planet Earth | BBC Earth: https://youtu.be/EWr8fzUz-Yw (βίντεο εξ ίσου καλό με το προηγούμενο)

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: