Ετικέτες

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Κανείς δεν μπορεί να είναι καλά όταν δίπλα του συμβαίνουν τέτοιες τραγωδίες

Μαρία Γιαννακάκη: "Μόνον η αλληλεγγύη μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας".

Κώστας Αρβανίτης: "Η κυβέρνηση επιθυμεί ουσιαστικά τον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό, δηλαδή να στρέψει φτωχούς απέναντι σε φτωχούς, φοβισμένους απέναντι σε φοβισμένους".

Μετά και τη φωτιά που κατέκαψε το "Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης" (ΚΥΤ) στη Μόρια, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε για μια ακόμη φορά πως η Ελλάδα δεν ζήτησε από την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων. Ξεκαθάρισε επίσης πως η Κομισιόν δεν θα χρηματοδοτήσει κλειστές δομές. Φαίνεται όμως πως η Ελλάδα είναι η χώρα που αποδέχεται να καταστρατηγεί όλες τις διεθνείς συνθήκες, δημιουργώντας κλειστές δομές – φυλακές, και μετατρέποντας την χώρα σε ασπίδα της Ευρώπης και τα νησιά σε ένα απέραντο κρατητήριο. Φαίνεται ότι, στο προσφυγικό, η Ελλάδα αποδέχεται να κάνει την βρώμικη δουλειά...

 

Η Μαρία Γιαννακάκη, πρώην γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην εκπομπή "Με καφέ διπλό και μάτι ανοιχτό", ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και στον Διονύση Ελευθεράτο, για την ανθρωπιστική κρίση στην Λέσβο και την πολιτική για το προσφυγικό επισημαίνει ότι (ηχητικό):

  • Κανείς δεν μπορεί να είναι καλά όταν δίπλα του συμβαίνουν τέτοιες τραγωδίες. Η Μόρια και αυτά που συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα δεν είναι τίποτα άλλο από το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας*. Η Μόρια δεν έπρεπε να έχει υπάρξει ποτέ. 

  • Η κυβέρνηση παρέλαβε μια Μόρια με 5 χιλιάδες άτομα και έφτασε να έχει 13 χιλιάδες, σε μια εποχή που λόγω της πανδημίας δεν υπήρχαν πολλές αφίξεις. Προκειμένου δε να χαϊδεύει ακροδεξιά ακροατήρια, άφησε εκτεθειμένη σε κίνδυνο όχι μόνον την υγεία των ανθρώπων που ήταν εκεί αλλά και την υγεία των ντόπιων. 

  • Η στάση της Ευρώπης θυμίζει την διάσκεψη του Εβιάν για τους Εβραίους, το 1938. Τότε δεν υπήρξε καμία χώρα, πέρα από την Αϊτή, να πάρει κάποιους απ' αυτούς. 

  • Στην Ελλάδα, αυτοί οι άνθρωποι σίγουρα δεν χρειάζονται ούτε τις διμοιρίες των ΜΑΤ, ούτε τις αύρες που έσπευσε να στείλει η κυβέρνηση. Χρειάζονται κάπου να μείνουν, είδη πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Ο ρατσιστικός λόγος απενοχοποιεί την ρατσιστική βία και οδηγεί στο ρατσιστικό έγκλημα, γι' αυτό και τιμωρείται από την νομοθεσία. 
  • Πάνω στις στάχτες της Μόριας προπαγανδίζουν τα κλειστά στρατόπεδα, τα οποία η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον είχε πει από τον Δεκέμβριο ότι δεν πρόκειται να τα χρηματοδοτήσουν.
  • Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης, πηγαίνοντας στην Μόρια, δήλωσε: "Η Ελλάδα είναι υπό επίθεση. Αν υποχωρήσουμε σημαίνει ότι υποχωρεί η Ελλάδα και ηττάται. Οι μετανάστες που έκαναν όσα έκαναν, τώρα θα κοιμηθούν σε σκηνές κάτω απ' τις ελιές για όσο πάει". Στράφηκε επίσης ενάντια στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, λέγοντας ότι "εσείς φταίτε που τους ξεσηκώνετε και εσείς είστε από πίσω, με τα δελτία τύπου που βγάζετε". Αυτά τα είπε ο γενικός γραμματέας μετανάστευσης, ένα μέλος της κυβέρνησης, και ακόμα είναι στη θέση του! Αυτά λέγονται από την κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνον γιατί είναι στον σκληρό πυρήνα της πολιτικής και της ιδεολογίας της, αλλά και για να χαϊδέψει τους ακροδεξιούς, με την ψήφο των οποίων βγήκε αυτοδύναμη
  • Νομίζουν ότι μπορούν να ελέγξουν το ακροδεξιό τους ακροατήριο και υπήρξαν άνθρωποι από την ΝΔ που έταξαν απέλαση των μεταναστών, ενώ γνώριζαν ότι αυτό δεν επιτρέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. 
  • Αυτήν τη στιγμή για τους πρόσφυγες δύο λύσεις υπάρχουν: μετεγκατάσταση και σύμφωνο της ΕΕ για κοινή πολιτική ασύλου. Διαφορετικά, το βάρος θα συνεχίσει να πέφτει στις χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. 
  • Η μετανάστευση είναι σύμφυτη με την ιστορία, υπήρχε από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του ανθρώπου και, σιγά σιγά, θα έχουμε και μετανάστευση για κλιματολογικούς και άλλους λόγους. Πρέπει να αντιδράσουμε ως Ευρώπη. Και επειδή δεν υπάρχουν περιούσιοι λαοί, ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη γέννησε τον Διαφωτισμό, γέννησε όμως και το Ολοκαύτωμα, και κάθε μέρα πρέπει να αποδεικνύουμε από ποια πλευρά της Ιστορίας θέλουμε να είμαστε. 
  • Ζαλίζεται κανείς με όλον αυτόν τον καταιγισμό των στερεοτύπων (και της ασυναρτησίας πολλές φορές, η οποία εμπεριέχει και την άγνοια ή την διάθεση κάποιων ανθρώπων να κάνουν πως δεν ξέρουν), όπως το "μα αυτοί δεν είναι πρόσφυγες". Το 60% προέρχεται από εμπόλεμες ζώνες, αν και δεν είναι μόνον από εμπόλεμες ζώνες αυτοί που ορίζονται ως πρόσφυγες. Η σύμβαση της Γενεύης και το συμπληρωματικό πρωτόκολο της Νέας Υόρκης ορίζουν ποιος είναι πρόσφυγας. Ο κάθε αιτών και η κάθε αιτούσα άσυλο είναι αιτών και αιτούσα άσυλο, μέχρι να αποφανθεί η αρμόδια επιτροπή. Αυτό απαιτεί το κράτος Δικαίου και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα. 
  • Ένας άλλος μύθος είναι ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες "παίρνουνε τόσα χρήματα και οι Έλληνες πεινούν". Αυτά δεν είναι χρήματα που δίνει η Ελλάδα. Είναι χρήματα της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής αρμοστείας που ποτέ δεν θα έρχονταν στα χέρια αυτών που παραπονούνται.
  • Μόνον η αλληλεγγύη*** μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Και λίγο περισσότερη ενσυναίσθηση. Ας σκεφτούμε μια στιγμή τους εαυτούς μας σ' αυτήν την θέση. Ας σκεφτούμε μια στιγμή τα παιδιά μας στην θέση των παιδιών αυτών των ανθρώπων. 

 

 

Φωτογραφία από Daphne Tolis και lifo.gr

Η φωτογραφία του mp4 είναι από την ελληνική Deutsche Welle.  

 

*tvxs.gr -- kathimerini.gr  

**Ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε πει: "να τους κάνουμε την ζωή πιο δύσκολη για να σταματήσουν να έρχονται. Να τους κάνουμε την ζωή πιο δύσκολη από το Αφγανιστάν". Αυτή η πολιτική, εκτός από ανήθικη, είναι επίσης, όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, ανέφικτη και ατελέσφορη.

***Δύο κόσμοι συγκρούονται...  /  Ο Αλλος Ανθρωπος...  /  "Αλληλεγγύη για όλους" Λέσβου / stonisi.gr  /  Mellemfolkeligt Samvirke  /  Médecins Sans Frontières Greece (MSF)| Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ)  -- Αξιοπρεπείς λύσεις ΤΩΡΑ!

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: