Ετικέτες

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

27 Δεκεμβρίου 2020: η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα για την Ετοιμότητα έναντι των Επιδημιών (first International Day for Epidemic Preparedness) - video

 

International Day for Epidemic Preparedness: WHO Director-General 

                                   https://youtu.be/sMnhWcptYp8

 

The COVID-19 pandemic has underscored the importance of investing in stronger national and global systems to prevent, detect and respond to infectious disease outbreaks in order to save lives, protect health and safeguard economies and society at large. To mark the first International Day for Epidemic Preparedness, held 27 December 2020, WHO Director-General Dr Tedros stressed the importance of emergency preparedness, primary health, universal health coverage and taking a One Health approach (onehealthplatform). "History tells us that this will not be the last pandemic, and epidemics are a fact of life… The pandemic has highlighted the intimate links between the health of humans, animals and planet… Any efforts to improve human health are doomed unless they address the critical interface between humans and animals, and the existential threat of climate change that’s making our earth less habitable", the WHO chief said in a video message on the first International Day of Epidemic Preparedness on Sunday. 

 

Δεδομένου ότι η σημερινή πανδημία οφείλεται σε παρεμβάσεις του ανθρώπου στα φυσικά οικοσυστήματα, καταξιωμένοι επιστήμονες, κινήματα και προοδευτικά κόμματα σε όλον τον κόσμο υπογραμμίζουν την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής μας προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον, αλλά και η ζωή στον πλανήτη. Τονίζουν ότι δυστυχώς αυτή δεν φαίνεται να είναι η τελευταία πανδημία, καθώς στο μέλλον θα έρθουν και άλλες, ίσως χειρότερες, και ζητούν από τα κράτη να ενισχύσουν τα εθνικά συστήματα υγείας. Ενισχυμένο και ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας ζητούν επίσης καταξιωμένοι επιστήμονες, κινήματα και προοδευτικά κόμματα σε όλον τον κόσμο. Τώρα, στα πλαίσια της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας για την Ετοιμότητα έναντι των Επιδημιών (first International Day for Epidemic Preparedness), την περασμένη Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έρχεται να πει τα πράγματα με το όνομά τους. 

Χωρίς να είναι ούτε αριστερός, ούτε οικολόγος, ούτε ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, ο αξιωματούχος αυτού του διακρατικού οργανισμού έρχεται να δηλώσει ρητά ότι η  ανθρωπότητα  οφείλει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να φροντίσει για την ευζωία των ζώων, επισημαίνοντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η σημερινή πανδημία δεν θα είναι η τελευταία και οι προσπάθειες για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων θα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. "Η πολιτική αρκετών ηγετών οι οποίοι, όταν μια επιδημία μαίνεται, δαπανούν αλόγιστα αλλά δεν κάνουν τίποτα για να προετοιμάσουν τις χώρες τους για την επόμενη, είναι επικίνδυνα μυωπική", υποστηρίζει. 

Στην Ελλάδα, αυτή την δύσκολη περίοδο, ο ιδιωτικός τομέας δεν προσέφερε απολύτως τίποτα. Αν ο ιδιωτικός τομέας είχε ανταποκριθεί, οι άνθρωποι που πέθαναν χωρίς να εισαχθούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ίσως θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Στην Ελλάδα, αντί να διατεθούν χρήματα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, υπέρογκα ποσά ξοδεύονται για να εξυπηρετήσουν το πελατειακό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας, και πολύτιμοι πόροι αναλώνονται όχι για τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά για τον έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και την διαμόρφωση θετικού προς την κυβέρνηση και αρνητικού προς την αντιπολίτευση πολιτικού κλίματος. Στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η χώρα αποδεικνύεται ανεπαρκής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει άλλες προτεραιότητες. 


Πηγές 

  • World Health Organization (WHO), youtu.be

 

Κοινοποιήθηκε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: