Ετικέτες

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Ούτε αγενείς ούτε απρόσεκτοι, απλώς δεξιοί

 Από artinews.gr, via ARTI News, της Κατέ Καζάντη


Το να καταφρονείς την αδυναμία, να χλευάζεις την ανημπόρια, να εμπαίζεις τον πάσχοντα δεν είναι μονάχα υπόθεση ηθικής. Είναι μια βαθιά πολιτική στάση, καθώς πολιτική δεν είναι μονάχα εκείνο που ρίχνεις στην κάλπη. Πολιτική είναι η στάση του καθενός απέναντι στον Άλλον. Πολιτική είναι να βλέπεις τον Άλλον σαν κέρδος, την ζωή σαν ένα διαρκές ρινγκ και τους ηττημένους σαν άξιους συντριβής και περιφρόνησης. Πολιτική είναι να θέτεις σε κατώτερη ανθρωπολογική κατηγορία όλους αυτούς που δεν ανταποκρίνονται στα στάνταρ μιας "κανονικότητας" που ορίζεται άνωθεν και με όρους συστημικούς. Αυτούς που θεωρείται ότι "επιβαρύνουν" το σύστημα με την "αρρώστεια" τους και αυτούς που θεωρούνται "αντιπαραγωγικοί", ως μη κατέχοντες.

Η φρίκη της βιοεξουσίας είναι εδώ: σ' αυτό το σύστημα που αυτάρεσκα ορκίζεται στη δύναμη των "καλύτερων", δίχως να αναγνωρίζει διαφορετικότητες στην αφετηρία ή δικαιώματα στην παρέκκλιση. Η φρίκη είναι εκεί όπου θεωρείς ότι οι άλλοι, οι διαφορετικοί, οι πολλοί, αν επιμένουν να ζουν, τουλάχιστον ας μην ενοχλούν. Η αντικατάσταση της αλληλεγγύης με την φιλανθρωπία και τον αμοραλισμό, η τυραννία εκείνου που με συστημικούς όρους θεωρείται αδύναμος, η διάκριση σε "ελαττωματικές" και μη οντότητες και οι εξ αυτών εκπορευόμενες ασχημοσύνες είναι μια υπόθεση με σαφές πολιτικό πρόσημο. Το να λοιδορείς συνάνθρωπο εάν δεν φορεί κουστούμι στα μέτρα τα δικά σου, είναι εν τέλει δεξιά υπόθεση.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι

 

  • Ο Κ. Μητσοτάκης βγάζει τον Άδωνι από μέσα του... θυμωμένος, εριστικός, είρων, προσβλητικός και κάποιες στιγμές έξαλλος, κατεβάζει όσο πιο χαμηλά γίνεται το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης (ηχητικό
  • Ο Κάφκα στην ενημέρωση: "Ο καθένας έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου". (ηχητικό)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: