Ένα συνηθισμένο μυαλό είναι δύσκολο να το συλλάβει, όμως αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία είναι ένα από τα αποτελέσματα του σύγχρονου διατροφικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από την υπέρκατανάλωση ζωικών προϊόντων και την μαζική εκτροφή των ζώων που τα παράγουν.
Αυτό που βλέπουμε εδώ δεν είναι λίμνη, αλλά δεξαμενή συγκέντρωσης των απόβλητων μιας γιγαντιαίας κτηνοτροφικής μονάδας που εκτρέφει γουρούνια στην Βόρεια Καρολίνα. Τα ζωικά απόβλητα συλλέγονται σε τεράστιες δεξαμενές που εισχωρούν στο έδαφος και μολύνουν τα υπόγεια νερά. Προκειμένου δε αυτές οι δεξαμενές να μην υπερχειλίσουν, επιτρέπεται στους αγρότες να διασκορπίζουν τα απόβλητα στη γύρω περιοχή, χωρίς να προηγηθεί καμία απολύτως επεξεργασία.
Στα βιομηχανικού τύπου χοιροτροστάσια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (και όχι μόνο), τα γουρούνια στερούνται τον ήλιο, τον καθαρό αέρα και κάθε δυνατότητα να εκφράσουν την οποιαδήποτε φυσική συμπεριφορά, ενώ οι κότες γεννούν στοιβαγμένες σε πολύ στενά κλουβιά, όπου δεν μπορούν ούτε να τεντώσουν τα φτερά τους*.
Η βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία βασίζεται στην εκτροφή όσο των δυνατό περισσότερων ζώων, που είναι έτοιμα για κατανάλωση σε όσο το δυνατό μικρότερο χρόνο, διατηρούνται σε όσο το δυνατό μικρότερο χώρο, και αποδίδουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος με το μικρότερο δυνατό κόστος. Αυτό μεταφράζεται σε αδιανόητο μαρτύριο για τα ζώα, ενώ παράλληλα καταστρέφει το περιβάλλον και επηρεάζει δραματικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που κατοικούν ή/και εργάζονται στις γύρω περιοχές, υποβαθμίζοντας όχι μόνο την περιουσία αλλά και την υγεία τους.
Υπολογίζεται ότι η ποσότητα κοπριάς που παράγεται από τα εκτρεφόμενα με αυτόν τον τρόπο ζώα, στις ΗΠΑ, ανέρχεται στα 1,4 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Οι παλιές μικρές οικογενειακές φάρμες, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και εκτοπίζονται. Έτσι oι πολίτες, το περιβάλλον και τα ζώα έχουν τώρα έναν κοινό εχθρό: την βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία (factory farming).
Οι κτηνοτροφικές μονάδες αυτού του τύπου ονομάζονται επισήμως CAFO, που σημαίνει "Concentrated Animal Feeding Operations", δηλαδή "Εγκαταστάσεις Μαζικής Εκτροφής Παραγωγικών Ζώων", και έχουν κάνει αβίωτο τον βίο όχι μόνο των ζώων αλλά και των κατοίκων, σε πολλές περιοχές του Δυτικού κόσμου. Μια τέτοια περιοχή είναι και η Οκλαχόμα, όπου, κάθε χρόνο σφάζονται 200 εκατομμύρια ζώα και παράγονται 570,6 εκατομμύρια αυγά.
Η οργάνωση The Human League** έκανε πρόσφατα, για την Οκλαχόμα, ένα μικρό ντοκιμαντέρ, με τίτλο "Common Enemy", το οποίο διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο και μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ: https://commonenemyfilm.com/
Με πληροφορίες από We Animals Media και PR Newswire
Photo at weanimalsmedia/cafo και thehumaneleague
*Ο όρος "cage layer fatigue" ("κλωβοκόπωση") αναφέρεται στις κότες που καταρρέουν πριν καλά καλά συμπληρώσουν ένα έτος ζωής.
**Η The Human League είναι μια διεθνής οργάνωση για τα παραγωγικά ζώα, που ιδρύθηκε το 2005 στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Η σημερινή της πρόεδρος, Vicky Bond, είναι κτηνίατρος με επιπλέον σπουδές στην Περιβαλλοντική Πολιτική.
Σχετικό ντοκιμαντέρ της Greenpeace για την Δανία, εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου