Για 2 άτομα χρειάζομαι:
Μισό πακέτο των 400 γραμμαρίων σόγια κεμπάπ
1 φλυτζανάκι του καφέ σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικά για κοτόπουλο Λωξάνδρα
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (περίπου όσο 2 φλυτζανάκια του καφέ)
3 φύλλα δάφνη
Λίγη τριμμένη ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο ή 2 μέτρια
3 - 4 μεγαλούτσικες σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας απαλή μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο ή κόκκινο κρασί
2 κουταλιές της σούπας νιφάδες η πίτουρο βρώμης
Μισό φλιτζάνι του τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
Λίγη κάπαρη* ή μερικά κομματάκια λαχανικά τουρσί (ό,τι έχω)
Λίγο πιπέρι. Δεν χρειάζεται αλάτι.
1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ
Βράζω την σόγια για περίπου 10 λεπτά, την σουρώνω, την στίβω, την ανακατεύω με την σάλτσα σόγιας και την μουστάρδα, και την αφήνω στην άκρη.
Με λίγο από το λάδι, μαραίνω στην κατσαρόλα τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο και την δάφνη.
Μόλις μαραθούν, προσθέτω την σόγια και ανακατεύω για 2 λεπτά για να μην κολλησει. Σε ένα ποτήρι νερό, διαλύω τον πελτέ και τον ρίχνω στην κατσαρόλα. Προσθέτω την ζάχαρη, την κανέλλα, τα μπαχαρικά, την ρίγανη, τον λιναρόσπορο και το υπόλοιπο λάδι, και βράζω για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια πυκνή σάλτσα. Προς το τέλος, προσθέτω τα καρύδια, την βρώμη και την κάπαρη ή τα κομματάκια τουρσί, ανακατεύω, και σβήνω με κόκκινο κρασί ή ξύδι.
Σβήνω τη φωτιά και αφήνω το φαγητό με σκεπασμένη την κατσαρόλα λίγη ώρα να "μελώσει".
Σερβίρω με πουρέ ή ρύζι, ή σκέτο με σαλάτα και πιτάκια ή ψωμί ή φρυγανιές.
ΥΓ. Την συνταγή την σκέφτηκα και την "εκτέλεσα" μόνη μου, αλλά υπάρχουν πολλές παραπλήσιες. Τις δόσεις τις αναλογίστηκα εκ των υστέρων, καθώς τα υλικά μπήκαν εκείνη τη στιγμή (ως συνήθως" με το μάτι"). Η φωτογραφία είναι ενδεικτική.
*ligi-kappari-ola-ta-nostimizei
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου