Ετικέτες

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Mε γεμάτα κλουβιά και άδειες υποσχέσεις, 300 εκατομμύρια ζώα υποφέρουν κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 


Τον Σεπτέμβριο του 2018, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (European Citizens’ Initiatives) η εκστρατεία μιας επιτροπής 170 φιλοζωικών οργανώσεων, με επικεφαλής την Compassion in World Farmingκαλούσε τους Ευρωπαίους πολίτες να υπογράψουν ένα αίτημα για την σταδιακή (μέχρι το 2027) κατάργηση των κλουβιών της κτηνοτροφίας στην Ε.Ε. Το αίτημα (που υποστηρίχτηκε και από περισσότερους από 140 επιστήμονες) είχε την ονομασία "Τέλος στα κλουβιά" (End the Cage Age)και, μέσα σ' ένα χρόνο, η πρωτοβουλία κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 1,4 εκατομμύρια υπογραφές. 

Τόσο οι επιστημονικοί σύμβουλοι της επιτροπής, όσο  και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority), τάχθηκαν επίσης υπέρ της σταδιακής κατάργησης των κλουβιών που δεν επιτρέπουν την ευζωία των ζώων (animal welfare)

Στις 15 Απριλίου 2021, τα αποτελέσματα της εκστρατείας παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, τον επόμενο Ιούνιο, το αίτημα των πολιτών εγκρίθηκε** με συντριπτική πλειοψηφία (558 ψήφους υπέρ, 37 ψήφους κατά, και 85 αποχές). 

Το ιστορικό αυτό ψήφισμα συνέπεσε με την άποψη της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών της Ε.Ε., που κρίνουν απαραίτητη την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παραγωγικών ζώων (σε ποσοστό 94%), ενώ το Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύει ότι 9 στους 10 πολίτες της ΕΕ (περίπου 400 εκατομμύρια) πιστεύουν ότι τα ζώα δεν πρέπει να εκτρέφονται σε κλουβιά.

Στην συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε να παρουσιάσει, μέσα στο 2023, ένα νομοσχέδιο απαγόρευσης της χρήσης κλουβιών για τα 300 εκατομμύρια παραγωγικά ζώα που υποφέρουν κάθε χρόνο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το νομοσχέδιο αυτό επρόκειτο να αποτελέσει μέρος της αναθεώρησης της νομοθεσίας για τα παραγωγικά ζώα, στο πλαίσιο της στρατηγικής "Από το αγρόκτημα στο πιάτο" (Farm to Fork Strategy), όμως δεν συντάχθηκε και δεν παρουσιάστηκε ποτέ.

Φαίνεται πως τα μεγάλα συμφέροντα των αγροτών στάθηκαν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, και έτσι τα σχέδια μπήκαν στο συρτάρι. Εκτιμάται ότι η πρόεδρος, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πάγωσε την παρουσίαση του νομοσχεδίου, υπό την πίεση του λόμπι της βιομηχανίας κρέατος, παρά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών (αξιολογήσεις, διαβουλεύσεις), και παρά την πρόβλεψη για την οικονομική στήριξη των παραγωγών. 

Η στάση αυτή εκλαμβάνεται ως περιφρόνηση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και απαξίωση της δημοκρατίας, και η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών αποφάσισε να ασκήσει προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ περισσότερα από 300 εκατομμύρια ζώα εξακολουθούν να υποφέρουν κάθε χρόνο στις χώρες της "πολιτισμένης" Ευρώπης. 

"Compassion in World Farming" σημαίνει Συμπόνοια για τα παραγωγικά ζώα. Είναι μια οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1967, ως αντίσταση στην ανθυγιεινή και απάνθρωπη εντατικοποίηση της παραγωγής που ξεκινούσε ήδη τότε, από τον Άγγλο κτηνοτρόφο Peter Robertsκαι σήμερα δραστηριοποιείται διεθνώς. 

Το 2019, η παγκόσμια βιομηχανία του κρέατος αποτιμήθηκε στα 600,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2024, προβλέπεται να φτάσει τα 1032,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Και επειδή, πολλές φορές, λέξεις όπως το ουσιαστικό "ευζωία", το ρήμα "συμπονώ" ή και το ρήμα "υποφέρω", γίνονται κορνίζες σε κάδρα αδειανά, που αιωρούνται στο μυαλό χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο, δείτε μερικές εικόνες από ένα βίντεο που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, τον Δεκέμβριο του 2022, για ένα Αίτημα που ήθελε να γίνει Νόμος και μια υπόσχεση που αθετήθηκε: 





Photo2: χήνα σε αναγκαστική σίτιση για την παραγωγή "foie gras"


Επιλεκτικές αναφορές



CIWF YouTube


CIWF EU (Fbtwitter)

CIWF UK (Fb, twitter)

CIWF USA (Fbtwitter)

CIWF International (twitter)

CIWF.Ellada


Δείτε επίσης: Παραγωγικά ζώα στην Ευρωπαϊκή Ένωση 


ΥΓ1. Είναι αλήθεια ότι, η εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας έχει μεγαλύτερες διαστάσεις στην Αμερική και μικρότερες στην Ευρώπη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ζωή των περισσοτερων παραγωγικών ζώων στην γηραιά ήπειρο είναι υποφερτή (και κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι επιεικώς αστείο να μιλάμε για "ευζωία"). Επειδή πολλοί εξακολουθούν να νομίζουν πως "αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα", ρίξτε μια ματιά και στα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της οργάνωσης A Promise to Animals σε ελληνικά χοιροτροφεία (video).

ΥΓ2. Με την αφορμή αυτής της ανάρτησης, αναζήτησα και ξαναβρήκα μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση για το αθέατο κόστος της εντατικής κτηνοτροφίας, που είχε πραγματοποιηθεί πριν δύο χρόνια (τον Ιανουάριο του 2022). Το βίντεο βρίσκεται εδώ, και οι περιλήψεις των ομιλιών εδώ. Στις συμμετοχές εκείνης της εκδήλωσης συμπεριλαμβάνεται μια εισήγηση του πολύ αγαπητού καρδιολόγου Γιώργου Χαριτάκη (search Fb posts) για τα πρότυπα και τα οφέλη της φυτικής διατροφής, και της Όλγας Κήκου που, εκτός από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ευζωία των ζώων, αναφέρεται και στην αντεπίθεση της πανίσχυρης βιομηχανίας ζωικών προϊόντων, με καμπάνιες που προωθούν την κατανάλωση κρέατος και χρηματοδοτούνται με πολλά εκατομμύρια ευρώ από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. 











Δεν υπάρχουν σχόλια: