Ετικέτες

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Άνθρωποι στη σκιά της εντατικοποιημένης κτηνοτροφίας (βίντεο)

Έχετε φανταστεί τι θα γινόταν αν ένα τεράστιο βιομηχανικού τύπου χοιροστάσιο αποφάσιζε να εγκατασταθεί λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρυά απ' το σπίτι σας; Αυτό είναι κάτι που μερικές οικογένειες στη Δανία (και όχι μόνο) βιώνουν ήδη. Πριν από μερικές δεκαετίες, οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να ζήσουν σε μικρές αγροτικές κοινότητες, στην εξοχή. Σήμερα βρίσκονται περικυκλωμένοι από τεράστια βιομηχανικά εργοστάσια παραγωγής χοιρινού κρέατος, που έχουν καταστρέψει την ζωή τους. Στο ντοκιμαντέρ της  Greenpeace με τίτλο "Neighbour to a Pig Factory", παραγωγής 2020, οι άνθρωποι αυτοί λένε την ιστορία τους. "Είχαμε συνηθίσει να ζούμε σε μια όμορφη μικρή κοινότητα, μαζί με καμιά εβδομηνταριά γείτονες", λέει ο Michel Pouret-Frydendahl. "Τώρα έχουμε απομείνει μονάχα 12 άνθρωποι και, όποτε συναντηθούμε, μιλάμε μονάχα για απόβλητα, βρώμα και δυσωδία..." 

Η Δανία έχει τα περισσότερα βιομηχανοποιημένα χοιροστάσια από οποιανδήποτε άλλη χώρα. Με πληθυσμό 5,8 εκατομμύρια κατοίκους, διατηρεί 5000 εργοστάσια, τα οποία εκτρέφουν και διαθέτουν στην κατανάλωση 28 εκατομμύρια γουρούνια κάθε χρόνο. Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε τέτοιες εγκαταστάσεις υποφέρουν από την μυρωδιά της αμμωνίας και των πτωμάτων, τον θόρυβο των μηχανημάτων εξαερισμού και τα ουρλιαχτά των ζώων, καθώς επίσης και τις 200 τοξικές χημικές ουσίες από τα απόβλητα που αιωρούνται στον αέρα και διαποτίζουν τις επιφάνειες, υποβαθμίζοντας σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους. Και, παρά τις ανησυχίες που εγείρει αυτή η κατάσταση για την δημόσια υγεία, το κράτος αδειοδοτεί όλο και περισσότερες τέτοιες επιχειρήσεις, οι οποίες εξαπλώνονται με γρήγορους ρυθμούς στην ύπαιθρο χώρα, περικυκλώνοντας ολόκληρα χωριά. 

Τα τελευταία χρόνια, η εντατικοποίηση της παραγωγής κρέατος (industrial meat production) εξαπλώνεται ταχύτατα, όχι μόνον στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη. Πάει πολύς καιρός που οι κυβερνήσεις των κρατών αδιαφορούν για την υγεία των πολιτών τους. Τώρα, ήρθε η στιγμή να ακουστεί η φωνή τους.

Neighbour to a Pig Factory

Δεν υπάρχουν σχόλια: