Ετικέτες

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Μετά την πανδημία, θα έχουμε ελευθερία; (βίντεο)

Κόντρα στο κυρίαρχο αφήγημα και την εκστρατεία με το όνομα "Επιχείρηση Ελευθερία", ανήκω και γω σε αυτούς που υιοθετούν την άποψη που λέει πως είναι όχι μόνο πρόωρο αλλά και ουτοπικό να μιλάει κανείς για το τέλος της πανδημίας. Δυστυχώς, για χάρη των πνευματικών δικαιωμάτων και τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας, τα 2/3 του πλανήτη δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε εμβόλια, ενώ τα μέτρα αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών ανατροπών που έφερε η πανδημία είναι ακόμα στο στάδιο της παρατήρησης των προβλημάτων. 

Και μιλάμε μόνο για την παρούσα πανδημία, την στιγμή που όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν και προετοιμάζονται για τις επόμενες, καθώς φαίνεται ότι η Covid-19 είναι μέρος μίας αλυσίδας ζωονόσων οι οποίες ενσκήπτουν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα τα τελευταία 30 χρόνια. Ζούμε στον καιρό των πανδημιών, που μαζί με την εκτόξευση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, ήρθαν ως αποτέλεσμα ενός στρεβλού διεθνούς παραγωγικού μοντέλου, ενός ύστερου καπιταλιστικού κανίβαλου που επιμένει να καταβροχθίζει με απερισκεψία και απονιά, τόσο τη φύση όσο και τους ανθρώπους...

Εκείνοι που αρνούνται να δεχτούν την αναγκαιότητα των αλλαγών εξυφαίνουν παρανοήσεις και απατηλές ειδήσεις, παίζοντας "κατενάτσιο" για έναν κόσμο που έχει τελειώσει. Η πρώτη παρανόηση είναι αυτή που λέει ότι οι πράσινες πολιτικές επιβαρύνουν την οικονομία, ενώ η ακριβώς αντίθετη ανάγνωση λέει πως η εμμονή σε πρακτικές του παρελθόντος είναι αυτή που καθυστερεί την Δίκαιη Μετάβαση σε μία βιώσιμη, ακμάζουσα οικονομία... Η δεύτερη παρανόηση είναι πως υπάρχει εναλλακτική, και αυτή είναι να μην κάνουμε τίποτα, επιτρέποντας τις απώλειες της βιοποικιλότητας και την ανάδυση των πανδημιών, την στιγμή που αποτελεί πλέον (δυστυχώς) σχεδόν επιστημονική βεβαιότητα* πως ο δρόμος αυτός οδηγεί στην καταστροφή μας.

Η έξοδος από την πανδημία δεν μπορεί να γίνει ούτε μόνο για χάρη του τουρισμού, ούτε μόνο με τα εμβόλια. Για να βγούμε από την εποχή των πανδημιών, θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, σε συνεργασία με το σύνολο των πολιτών και στη βάση ριζοσπαστικών αλλαγών του τρόπου με τον οποίον παράγουμε και καταναλώνουμε. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για το οριστικό τέλος των πανδημιών, μαζί με την καταπολέμηση των ανισοτήτων για μία καινούρια βιώσιμη σελίδα στην ιστορία του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη. Ασφαλώς τα εμβόλια ήταν και είναι πάντοτε ένα πολύ σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των επιδημιών, δεν μπορεί όμως, ειδικά σήμερα, να είναι το μόνο.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι μετατροπή σε mp4 του ηχητικού της εκπομπής του Δημήτρη Αβαρλή "Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες", που μεταδόθηκε στις 17-05-21 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ. Τις απόψεις του Πέτρου Κόκκαλη, όπως δημοσιεύτηκαν στο site του και στο lifo, μπορείτε να δείτε εδώ: petroskokkalis.eu και εδώ: lifo.gr/european.

 

Μετά την πανδημία τι; Οι προκλήσεις της Ευρώπης

https://youtu.be/pDQ4hYkcRts

 *Παραπομπές: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

 

Personal note: Υποστηρίζω τις θέσεις του Πέτρου Κόκκαλη ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, και όχι επειδή έχουν αριστερό πρόσημο. Και καταδικάζω τις θέσεις πολλών άλλων, υποτίθεται αριστερών, που εξακολουθούν να μην μπορούν ή να μην θέλουν να δουν ότι η σχέση των ανθρώπων με τα ζώα και τον φυσικό κόσμο πρέπει να αλλάξει ΡΙΖΙΚΑ - και έχουμε ήδη αργήσει ΠΟΛΥ.  


Κοινοποιήθηκε

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: