Ετικέτες

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Μήνυμα σε μπουκάλι ριγμένο στη θάλασσα...


Στις 28 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης, υπερασπιστές των δελφινιών από όλον τον κόσμο θα διαμαρτυρηθούν για να ζητήσουν μια πλήρη απαγόρευση των δελφιναρίων από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη συνέντευξη που δόθηκε από τους εμπνευστές αυτής της διαμαρτυρίας στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο Elizabeth Batt, επισημαίνεται ότι η διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί έξω από το κτίριο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Υγείας, Ασφάλειας Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Federal Publice Service Health, Food chain safety and Environment), γνωστής περισσότερο σαν FDS. Η FDS έχει αντιμετωπίσει αρνητική κριτική για την απραξία της στο ζήτημα της αιχμαλωσίας των δελφινιών από μεγάλες οργανώσεις όπως η Born Free Foundation και η Whale and Dolphin Conservation (WDC).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/22/ΕC, η διατήρηση αγρίων ζώων στους ζωολογικούς κήπους οφείλει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις ευζωίας, παρέχοντας στα ζώα τις απαραίτητες συνθήκες που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις βιολογικές ανάγκες που ορίζει το είδος τους, μια από τις οποίες είναι και η έκφραση της κατά φύσιν συμπεριφοράς. Προκειμένου δε για τα κητώδη, η ικανοποίηση αυτών των αναγκών σε συνθήκες αιχμαλωσίας έχει αποδειχθεί ότι είναι εντελώς αδύνατη. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα ποσοστά επιβίωσης και η διάρκεια ζωής των αιχμαλώτων δελφινιών είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα που παρατηρούνται στην ανοιχτή θάλασσα, κάτι που απαιτεί από τα δελφινάρια τον άμεσο επαναπροσδιορισμό της έννοιας της προστασίας τους.

Και ενώ υποτίθεται ότι τα δελφινάρια υπάρχουν για να προστατεύουν τα δελφίνια από τα ατυχήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην ανοιχτή θάλασσα και από την τη βιαιότητα των ανθρώπων, η φυσική και ψυχοδιανοητική τους καταπόνηση στις συνθήκες της αιχμαλωσίας τα οδηγεί σε ασθένειες και σε πλήρη αλλοίωση της φυσιολογικής τους συμπεριφοράς. Έκθεση - αναφορά της Διεθνούς Εταιρίας Προστασίας Δελφινιών και Φαλαινών καταδεικνύει ότι, από τα 15 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατηρούν δελφίνια στην αιχμαλωσία, κανένα δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που ορίζει η παραπάνω Ευρωπαϊκής Οδηγία, και συνεπώς τα δελφινάρια που υπάρχουν στην Ευρώπη αδυνατούν να ανταποκριθούν στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

Η έννοια της εκπαίδευσης θα πρέπει επίσης, στην προκειμένη περίπτωση, να επαναπροσδιοριστεί, δεδομένου ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από τα δελφινάρια σχετικά με την ζωή των δελφινιών στην ανοιχτή θάλασσα, είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει μόνο και μόνο με τη μετονομασία των παραστάσεων σε "εκπαιδευτικές παρουσιάσεις". "Η διαμαρτυρία της 28ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το πνεύμα της εκστρατείας για την κατάργηση των δελφιναρίων της Διεθνούς Εταιρίας Προστασίας Δελφινιών και φαλαινών (Make the European Union a dolphinarium-free zone)", δηλώνει ο συνιδρυτής της οργάνωσης Free Dolphins Belgium και εμπνευστής της εκδήλωσης μαζί με την Annelies Mullens, Yvon Godefroid.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν η Γαλλική οργάνωση La Dolphin Connection (Fb) και η Ολλανδική Orca Coalitie (Fb), ενώ η Ιρλανδική ορχήστρα The Amazing Few, θα ταξιδέψει από το Δουβλίνο για να δώσει παράσταση κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. "Για να δούμε... θα ξεπεράσουμε τους χίλιους διαδηλωτές μπροστά από το σπουδαίο αυτό κυβερνητικό κτίριο, στις Βρυξέλλες"; λέει ο παγκοσμίου φήμης υπερασπιστής των δελινιών Ρικ Ο'Μπάρυ, ο οποίος θα παραστεί στη διαμαρτυρία, ενώ αυτήν την εποχή βρίσκεται στην Κορέα για να προσφέρει την πολύτιμη εμπειρία του στη διαδικασία αποκατάστασης τεσσάρων δελφινιών, που είχαν αιχμαλωτιστεί παράνομα, και τώρα ετοιμάζονται να απελευθερωθούν.



 
Με την αρμονική συνεργασία μας, θέλουμε να δείξουμε στους πολιτικούς όλων των κρατών ότι εμείς μπορούμε να καταφέρουμε αυτό που εκείνοι δε θέλουν ή δεν μπορούν, γράφει η συνδιοργανώτρια της εκδήλωσης, Annelies Mullens. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό το νέο και ισχυρό όπλο, βοήθησαν τη διαμαρτυρία να πλαισιωθεί από ανθρώπους που ζούν σε διαφορετικά σημεία του κόσμου, από την Ευρώπη και την Αμερική, μέχρι την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδονησία, και το βίντεο που έφτειαξε η Annelies μεταφράστηκε από εθελοντές σε 23 διαφορετικές γλώσσες και ρίχτηκε να ταξιδεύει, σαν μπουκάλι στη θάλασσα, μέσα στο διαδίκτυο.

Αυτό το βίντεο δεν έχει αίμα, δεν έχει βία, μπορεί να το δει ο καθένας, ακόμη και τα παιδιά. Είναι ένα βίντεο για όλους τους ελεύθερους ανθρώπους οποιασδήποτε χώρας και οποιασδήποτε θρησκείας που αγαπούν τη θάλασσα, τα δελφίνια και την ελευθερία, όπως και οι δημιουργοί του που συνεργάστηκαν αρμονικά, πέρα από τις οποιεσδήποτε γεωγραφικές, θρησκευτικές και πολιτικές διαφορές τους.

Μύνημα σε μπουκάλι ριγμένο στη θάλασσα επίσης, ταξιδεύει ακόμα μια αίτηση, που έχει συγκεντρώσει μέχρι αυτή τη στιγμή περισσότερες από 10.000 υπογραφές από ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, ένα μύνημα που οι πολιτικοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν θα μπορέσουν εύκολα να αγνοήσουν.
"Δε σταμάτησα ποτέ να επικαλούμαι τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Κητωδών", σχολιάζει στο Facebook ο Yvon Godefroid, "όμως οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, όπως και πολλοί επιστήμονες, είναι φιλικά διακείμενοι προς τη βιομηχανία της αιχμαλωσίας, καθώς κερδίζουν χρήματα από αυτήν. Και στο Βέλγιο, οι πολιτικοί θέτουν πολύ συχνά τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από την προστασία της φύσης".

Το Βέλγιο είναι μέλος της συνθήκης ACCOBAMS για τα κητώδη της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της γειτονικής περιοχής του Ατλαντικού (με την οποία είναι δεσμευμένη και η Ελλάδα), καθώς επίσης και της συνθήκης ASCOBANS για τα μικρά κητώδη της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας, και όμως επιτρέπει να υπάρχει στο έδαφός του ένα ακόμα τσίρκο στο νερό και έξι δελφίνια με κλεμμένη την ψυχή τους. ΓΙΑΤΙ; Έχει αυτό καμιά λογική;




Free Dolphin Belgium




Για τα Ζώα, για τα Δελφίνια και για τις Θάλασσες που αγαπώ,  Filikaki 



                                                     Για μια Ευρώπη χωρίς δελφινάρια







Δεν υπάρχουν σχόλια: