Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

ΤΟ "MARKETING" ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΩΝΤι είναι αυτό που κάνει τα δελφινάρια και τα προγράμματα κολύμβησης με δελφίνια τόσο ελκυστικά, σε τεχνητές εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, που φυλακίζουν αυτά τα τόσο χαρισματικά ζώα και τα εκπαιδεύουν να υπακούουν τυποποιημένες εντολές, προσθέτοντας άλλη μια απειλή σε αυτές που ήδη αντιμετωπίζουν; Η απάντηση είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν εκπαιδεύουν μόνον τα δελφίνια, αλλά και το ίδιο τους το κοινό, στρέφοντάς το στη θετική αντιμετώπιση,  η οποία προσφέρει μια επιπλέον ικανοποίηση: Οι φιλόζωοι των δελφιναρίων πείθονται ότι βρήκαν έναν τρόπο να εκφράσουν την αγάπη τους για τα δελφίνια, συνεισφέροντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι κοινό μυστικό ότι το marketing εκμεταλλεύεται στο έπακρον τις ανάγκες των ανθρώπων, οι οποίες διαμορφώνονται ανάλογα με τις συνθήκες αλλά και τις κυρίαρχες πεποιθήσεις της κάθε εποχής. Στη σημερινή εποχή, που ο κόσμος είναι σχετικά ευαισθητοποιημένος στα θέματα της κακοποίησης των ζώων, οι επιχειρήσεις των δελφιναρίων αυτοπαρουσιάζονται ως οι υπ' αριθμόν ένα προστάτες των δελφινιών, προσπαθώντας να διαφημίσουν όσο αποτελεσματικότερα γίνεται το "προϊόν" της παροχής των υπηρεσιών τους. Δεδομένου μάλιστα ότι τα προγράμματα κολύμβησης με δελφίνια δεν είναι καθόλου φτηνά, αφού χρεώνουν 100 με 300 δολάρια το άτομο για 15 λεπτά παραμονή μέσα στο νερό και μια αναμνηστική φωτογραφία, οι πελάτες αυτών των επιχειρήσεων προέρχονται ως επί το πλείστον από τις τάξεις που διαθέτουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση, θέλουν να πιστεύουν ότι αγαπούν τα ζώα και το περιβάλλον, και επιθυμούν να συμμετέχουν σε προγράμματα και εκστρατείες σχετικές με την προστασία των δελφινιών. 

Και είναι τραγική ειρωνία το γεγονός ότι αυτοί που θέλουν περισσότερο να βοηθήσουν, αποτελούν τον πρώτο στόχο του αποπροσανατολισμού προς την κατεύθυνση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των διαφημιστών. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνει πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι το κακό των δελφιναρίων δεν είναι μόνον η εκμετάλλευση των δελφινιών αλλά και η εκμετάλλευση των ανθρώπων. Και ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη φύση και την άγρια ζωή δεν είναι αυτοί που απροκάλυπτα εργάζονται για την δίχως όρια οικονομική της εκμετάλλευση, αλλά οι (άμεσοι ή έμμεσοι) διαφημιστές τους που, λανσάροντας τις καταστροφικές δραστηριότητες αυτών των επιχειρήσεων σαν συμφέρουσες, φιλικές για το περιβάλλον και επιμορφωτικές, αποπροσανατολίζουν το κοινό, παρεμποδίζοντας την ορθή σκέψη του μέσου πολίτη και δημιουργώντας σιωπηλούς ή και ενεργούς συνενόχους. Και ακόμα χειρότερα: Καλλιεργούν την όλως διόλου ψεύτικη εντύπωση ότι αυτού του τύπου η εκμετάλλευση είναι κάτι πολύ χρήσιμο για τον κόσμο, ενώ οι άνθρωποι που διαφωνούν και μοχθούν για ένα ανυστερόβουλο πρόγραμμα ενημέρωσης και προστασίας, στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηρίζονται ριζοσπάστες και στη χειρότερη... απλώς γραφικοί. Κείμενο βασισμένο στο άρθρο της Αμερικανίδας κτηνιάτρου Patty Khuly "Why Don't People Get That Swimming With Dolphins Is a Bad Thing?", στον ιστότοπο vetstreet.com (Fb).  

Για τα Ζώα, για τα Δελφίνια και για τις Θάλασσες που αγαπώ, Filikaki 

Δεν υπάρχουν σχόλια: