Ετικέτες

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Τρώγοντας ψάρια (I)



Πριν από μερικές εβδομάδες, έπεσα πάνω σε ένα αίτημα (i) για συλλογή υπογραφών σχετικά με τις διώξεις ενός ιχθυολόγου που κατήγγειλε την χρησιμοποίηση φορμόλης από εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στην οποία εργαζόταν, με τις πρακτικές της οποίας διαφώνησε και εν συνεχεία απολύθηκε. Μη γνωρίζοντας το θέμα, έκανα μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για να δω περί τίνος πρόκειται. Δείτε τι "αλίευσα":  

  • Η μεθανάλη ή φορμαλδεΰδη (φορμόλη είναι η κοινή ονομασία του υδατικού της διαλύματος) είναι μια ουσία επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία με καρκινογόνο δράση. Η χρήση της είναι βιομηχανική. Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer) την έχει κατατάξει στην κατηγορία 1 των καρκινογόνων.
  • Η φορμαλδεΰδη δεν επιτρέπεται πλέον ως συντηρητικό τροφίμων (Ε240). Χρησιμοποιείται για την συντήρηση νεκρών ιστών και στον βιομηχανικό τομέα για την παραγωγή συνθετικών ρητινών, κολλών, διαλυτών, βερνικιών, συντηρητικών, καλλυντικών, απορρυπαντικών, υφασμάτων και συσκευασιών, στην κόλλα που χρησιμοποιείται για τα βιβλία και τα περιοδικά και σε ορισμένα μελάνια. Ελεγχόμενη παρουσία της επιτρέπεται στις συσκευασίες και στο χαρτί για τρόφιμα. 
  • Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν είναι νόμιμη η χρήση της φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες, οι απαντήσεις έχουν ως εξής: - ΕΦΕΤ: H  φορμόλη είναι μια απαγορευμένη τοξική ουσία. / - Yπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: αποκλείεται να είναι νόμιμη η χρήση φορμόλης στα ψάρια. / - Yπεύθυνη στη διεύθυνση κτηνιατρικών φαρμάκων, καταλοίπων και κτηνιατρικών εφοδίων, Ειρήνη Καστελάνου: πρόκειται για μια ουσία που χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα κτηνιατρικής χρήσης εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ με αντιπαρασιτικές ιδιότητες, που χορηγούνται μόνο με κτηνιατρική συνταγή, και μόνο τα συγκεκριμένα σκευάσματα επιτρέπονται. Από κει και πέρα, η χρήση άλλων προϊόντων, που δεν είναι τα συγκεκριμένα - εγκεκριμένα σκευάσματα, απαγορεύεται. / Προϊστάμενη στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής στην περιφέρεια Ηπείρου, Διαμαντούλα Φούφα: η φορμόλη επιτρέπεται ως αντιπαρασιτικό, αλλά αυτό ισχύει μόνο για ένα συγκεκριμένο εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ σκεύασμα κατόπιν κτηνιατρικής συνταγής.

Εντωμεταξύ η δικαστική διαμάχη του ιχθυολόγου Χρήστου Στελακάτου συνεχίζεται. Δείτε την συνέντευξή του στην Φωτεινή Λαμπρίδου στο tvxs.gr με ημερομηνία 10 Οκτ. 2019 και τίτλο Χρ. Στελακάτος: "Η βιομηχανία ψαριών μάς ταΐζει καρκίνο, δεν θα σταματήσω να το λέω"



Εξόντωση; Αγωγή από επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας κατά απολυμένου ...για τις καταγγελίες του (ζητούν 1 εκ ευρώ και δυο χρόνια φυλάκιση για διαφυγόντα κέρδη)














Σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσιεύει το  Αρχιπέλαγος (), "οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες με κριτήρια οικονομολόγων και όχι με κριτήρια ιχθυοτρόφων και αειφορικής παραγωγής. Οι εταιρείες που απαρτίζουν την πλειονότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ξεκίνησαν με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, στηρίχθηκαν από το χρηματιστήριο και τώρα βρίσκονται υπερχρεωμένες υπό τραπεζική επιτήρηση, ενώ πουλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές. Με τις πρακτικές αυτές, οδηγούν το σύνολο του κλάδου τους στον αφανισμό, καθώς ασκούν αρνητική πίεση στις λίγες, σχετικά μικρές εταιρείες (όσες κατάφεραν να επιβιώσουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό), που επιμένουν σε μία προσέγγιση παραγωγής πιο βιώσιμη – περιβαλλοντικά και οικονομικά. Το Αρχιπέλαγος (i), το οποίο στηρίζει κάθε αειφορική δράση και επένδυση, βρίσκεται αντίθετο στις υπερεντατικές πρακτικές ιχθυοκαλλιέργειας, που αποσκοπούν στο γρήγορο κέρδος, καταστρέφοντας το περιβάλλον και την αλιεία και παράλληλα και τον ίδιο τον κλάδο τους."


Νόμιμη, υπό όρους, η χρήση φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες



Περισσότερες πληροφορίες






Σχετικοί σύνδεσμοι





                                                     
Ιχθυοκαλλιέργειες – Μια βαριά βιομηχανία κρυμμένη σε θολά νερά
Η φορμόλη δεν είναι επικίνδυνη μόνον για την υγεία των ανθρώπων αλλά και για το περιβάλλον. Οι εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών διατηρούν κλουβιά υπερφορτωμένα με πολύ μεγάλους αριθμούς ψαριών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών και παρασίτων. Ορισμένα παράσιτα εντοπίζονται στα βράγχια και προκαλούν αναιμία και θνησιμότητα. Η φορμόλη διοχετεύεται στα ψάρια με "μπάνια": τα ψάρια κλείνονται σε σάκους με θαλασσινό νερό όπου προστίθεται η φορμόλη, η οποία περνάει απ' το στόμα τους και εξοντώνει τα παράσιτα καθώς αποβάλλεται από τα βράγχια. Τόνοι φορμόλης ρίχνονται στην Σαγιάδα, στον Όρμο Βάλτου (NATURA περιοχή στο Δέλτα του Καλαμά), στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου, στο Δέλτα του Αχελλώου (επίσης προστατευόμενη περιοχή NATURA), στον κόλπο Ληξουρίου στη Κεφαλλονιά, στον Μαλλιακό Κόλπο, στον Πόρο, στην περιοχή της αρχαίας Επιδαύρου και αλλού. Ακόμη περισσότερα εδώ: https://oikologikoblog.blogspot.com/2017/08/blog-post_17.html


**************************************************************
"Όποιος με πρόθεση δηλητηριάζει πηγές, πηγάδια, βρύσες ή άλλες διοχετεύσεις ή δεξαμενές νερού, τρόφιμα ή άλλα τέτοια πράγματα που η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή βάζει μέσα σε κάποιο από αυτά τα αντικείμενα άλλες ύλες που μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο αποτέλεσμα, τιμωρείται με κάθειρξη. Αν από την πράξη επήλθε θάνατος, μπορεί να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη". (Άρθρο 279 - Ποινικός Κώδικας - Δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων)
**************************************************************





 

Δεν υπάρχουν σχόλια: