Ετικέτες

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Miami Seaquarium: Παραπληροφόρηση και διαπλοκή κρατούν ακόμα ανοικτό το διασημότερο ενυδρείο του κόσμου

"There is something profoundly rotten in the state of Florida and Washington"... 


Το Miami Seaquarium, "το καλύτερο ενυδρείο" που βρίσκεται στην Φλόριντα ("Miami's Best Aquarium"), εκεί που "η διατήρηση των ειδών και η εκπαίδευση του κοινού βαδίζουν χέρι με χέρι" ("where conservation and education go hand in hand") είναι ένα από τα παλαιότερα ενυδρεία των Ηνωμένων Πολιτειών όπου, εκτός από δελφίνια, φιλοξενούνται επίσης ψάρια, καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες, πουλιά, ερπετά και θαλάσσιες αγελάδες (Manatee). 

Άπιαστο όνειρο πολυτέλειας και "γκλαμουριάς" περασμένων δεκαετιών για πολλούς αδαείς του αναπτυσσόμενου κόσμου, και παράδειγμα προς μίμηση για "έξυπνους" επιχειρηματίες σε Δύση και Ανατολή, η επιχείρηση άρχισε τη λειτουργία της το 1955 και έγινε ευρέως γνωστή από την τηλεοπτική σειρά "Flipper" που γυρίστηκε στην εγκαταστάσεις της κατά την δεκαετία του '60, προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Η θλίψη και ο θάνατος των ζώων που ζουν αιχμάλωτα εκεί, άργησε ωστόσο να βγει στο φως.

Υποχρεωμένα να συνυπάρχουν με άλλα ζώα με τα οποία δεν ταιριάζουν και δεν έχουν επιλέξει, σε ένα περιβάλλον στερημένο από ο,τιδήποτε φυσικό και χωρίς καμία δυνατότητα διαφυγής, τα δελφίνια στο Miami Seaquarium εξακολουθούν, ακόμη και σήμερα, να υποφέρουν για χάρη της διασκέδασης των ανθρώπων. Μεταξύ Μαρτίου 2019 και Απριλίου 2020, πέντε ρινοδέλφινα και ένα νεαρό θαλάσσιο λιοντάρι πέθαναν εκεί. Οι τελευταίοι θάνατοι έγιναν αφορμή μιας επιθεώρησης από την αρμόδια δημόσια αρχή (United States Department of Agriculture's, Animal and Plant Health Inspection Service), τον περασμένο Ιούνιο, η οποία εντόπισε μια σειρά προβλημάτων, όπως καυγάδες και τραυματισμούς στα ζώα, αυξημένο μικροβιακό φορτίο στις δεξαμενές, έλλειψη δυνατότητας των δελφινιών να προστατευτούν από τον ήλιο και απαράδεκτη ποιότητα τροφής (ψάρια επικίνδυνα, σχεδόν σάπια)*. Τα ευρήματα της επιθεώρησης αυτής βγήκαν τις τελευταίες ημέρες στο φως της δημοσιότητας, διατυπωμένα σε μια έκθεση που κοινοποίησε και η PeTA

"Είναι μια έκθεση που καίει το θλιβερό απομεινάρι μιας περασμένης εποχής και μια έρευνα που αποκαλύπτει ένα μακρύ ιστορικό ταλαιπωρίας και απαξίωσης των ζώων της θάλασσας που αναγκάστηκαν να επιβίωσουν εκεί", σχολιάζει η ιστοσελίδα orcanetwork. Την θλιβερή αυτή κατάσταση εκθέτει λεπτομερώς και η διακεκριμένη βιολόγος θαλασσίων θηλαστικών Naomi Rose, από το Animal Welfare Institute, ενώ η κτηνίατρος της επιχείρησης, Magdalena Rodriguez, που τόλμησε να εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες της για την ευζωία των ζώων, απολύθηκε.

Σ' αυτές τις άθλιες συνθήκες βρίσκεται και η Lolita, η γηραιότερη όρκα που επιζεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας από το 1970, και συγκινεί πολλούς υπερασπιστές της ευζωίας και της ελευθερίας των θαλάσσιων θηλαστικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρώτη όρκα του ενυδρείου ήταν ο σύντροφος της, ο Hugo, που αιχμαλωτίστηκε το 1968 και πέθανε το 1980 από εγκεφαλικό ανεύρυσμα, χτυπώντας κάθε τόσο το κεφάλι του στα τοιχώματα της δεξαμενής. Από τότε η  Lolita έμεινε μόνη και σήμερα είναι 56 ετών. 

To ενυδρείο είναι πιστοποιημένο από την Ένωση Θαλασσίων Πάρκων και Ενυδρείων (Alliance of Marine Mammal Parks and Aquariums), κάτι για το οποίο η επιχείρηση είναι υπερήφανη και το οποίο προβάλλει ως εγγύση της καλής της λειτουργίας. Σε ποιο βαθμό όμως οι πιστοποιήσεις των αρμοδίων οργάνων και οι έλεγχοι από τις επίσημες δημόσιες αρχές επαρκούν για να προστατέψουν τα ζώα από τον βασανισμό και το κοινό από την παραπληροφόρηση; Φαίνεται ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο "βασίλειο της Δανιμαρκίας"... "There is something profoundly rotten in the state of Florida and Washington", έγραψε στις 5 Οκτωβρίου στο Facebook [fb/story] η Naomi Rose. 

Υπ' όψιν ότι η δεξαμενή της Lolita είναι μικρότερη από τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται από τον νόμο, και ότι το ενυδρείο παραβιάζει και άλλες διατάξεις της Ομοσπονδιακής Αμερικανικής Νομοθεσίας για την Ευζωία των Ζώων (Animal Welfare Act).

 

*Βεβαίως η εικόνα που το ενυδρείο προβάλλει προς τα έξω είναι εντελώς διαφορετική. "Χρειαζόμαστε περισσότερα από 500 κιλά ψάρια για τα θαλάσσια θηλαστικά μας κάθε μέρα, ψάρια αρίστης ποιότητας που τα διαλέγουμε προσεκτικά με τον απλό κανόνα: αν δεν τα κρίνουμε κατάλληλα να φαγωθούν από εμάς τους ίδιους, δεν τα δίνουμε στα ζώα μας"... γράφουν στην σελίδα τους στο Facebook.

 

Πηγές:

 

Photo at wikipedia

 

twitter at https://bit.ly/3BEni5a

Stop Attica Zoological Park Dolphinarium (Athens - Greece) 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ-ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ 

 

 

Σχόλιο


Οι κάκιστες συνθήκες διαβίωσης και οι θάνατοι των θαλάσσιων θηλαστικών στην αιχμαλωσία δεν είναι κάτι πρωτοφανές ούτε κάτι καινούργιο, αν και παρέμειναν χρόνια μακρυά από το φως της δημοσιότητας. Τα ελεύθερα δελφίνια προστατεύονται από τον ήλιο περνώντας το 80% του χρόνου τους σε βαθειά κατάδυση, κάτι που στις δεξαμενές είναι εντελώς ανέφικτο, και τα σκίαστρα (αν και όπου υπάρχουν) δεν αρκούν για να τα προστατέψουν. Οι τραυματισμοί από καυγάδες ανάμεσα σε ζώα, τα οποία δεν ταιριάζουν μεταξύ τους και τα οποία δεν έχουν καμία δυνατότητα διαφυγής, είναι επίσης μια αναπόφευκτη συνθήκη, όπως επίσης και η διατροφή με κατεψυγμένα ψάρια τα οποία (εκτός από την αμφίβολη ποιότητα) δεν προσφέρουν επαρκή ενυδάτωση, ενώ το σύστημα καθαρισμού και ανανέωσης του νερού είναι συνήθως προβληματικό. Νερό με υψηλό μικροβιακό φορτίο ή μεγάλη περιεκτικότητα σε χλωριούχα και άλλα αντισηπτικά προκαλεί οφθαλμικές αλλοιώσεις που συχνά φτάνουν μέχρι την τύφλωση. Ο κατάλογος των θανάτων που καταγράφονται στο Miami Seaquarium
στα 65 χρόνια της λειτουργίας του, είναι μακρύς και περιλαμβάνει πολλά ζώα νεαρής ηλικίας. Δείτε ενδεικτικά: RicOBarrysDolphinProject/photo -- little-transparency-over-disappearing-dolphins -- miami-seaquariumMiami Seaquarium Dolphin Death Chart -- cetabase/inventory/miami-seaquarium/#dead

"Τα θέματα ευζωίας στο Miami Seaquarium είναι παλιά ιστορία... Η Εθνική Υπηρεσία Ατμόσφαιρας και Ωκεανών των ΗΠΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration), στην έκθεσή της, αποκαλύπτει ότι κατά τα έτη 2019 και 2020, στο εν λόγω ενυδρείο πέθαναν 6 ζώα, μεταξύ των οποίων ένας νεαρός θαλάσσιος ελέφαντας και δύο ρινοδέλφινα που υπέκυψαν στα τραύματά τους, ενώ ένα ρινοδέλφινο παγιδεύτηκε σε διαχωριστικό δίχτυ και πνίγηκε", αναφέρει η PeTA (PETA Uncovers Egregious Dolphin Deaths at Miami Seaquarium, Σεπτέμβριος 2021).

 

Το Dolphin Project και ο Ric O’Barry πρωτοστατούν στην παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης για την αιχμαλωσία των δελφινιών, εδώ και πολλές δεκαετίες. "Τα ζώα υφίστανται ένα στρες που ανεβαίνει κλιμακωτά. Η αποστέρηση από τον ζωτικό τους χώρο και τους κοινωνικούς τους δεσμούς και ο εγκλεισμός σε δεξαμενές, όπου εξαναγκάζονται να υπακούουν σε ανόητες εντολές για να κερδίσουν λίγα ψόφια ψάρια, είναι κάτι ανήθικο και από την φύση του κακοποιητικό για αυτά τα τόσο εξελιγμένα θαλάσσια θηλαστικά", επισημαίνουν για μια ακόμη φορά [Serious Problems Cited During Miami Seaquarium Inspection -- facebook]

 

Συμπέρασμα: Είναι καιρός να παραδεχθούμε αυτό που αποδεικνύεται στην πράξη, ότι δηλαδή η ευζωία των δελφινιών στις δεξαμενές είναι ανέφικτη. Το "πείραμα" απέτυχε. Η διατήρηση θαλάσσιων θηλαστικών και δη δελφινιών και άλλων κητωδών στην αιχμαλωσία είναι μια θλιβερή ιστορία από το παρελθόν, ένας αναχρονιστικός τρόπος γνωριμίας μαζί τους και μια κακοποίηση που πρέπει να σταματήσει. 

Empty The Tanks!


Δεν υπάρχουν σχόλια: