Ετικέτες

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Η εκμετάλλευση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές



Μην είστε αφελείς και μην δείχνετε πάντοτε εμπιστοσύνη σε όρους όπως "κέντρο ερευνών" ή "καταφύγιο". Η εκμετάλλευση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές.


"Don't be fooled by marine parks using terms like 'research center' or 'sanctuary'. Dolphin exploitation comes in many forms".
 

 


 

Κέντρο εκμετάλλευσης ή καταφύγιο; Αληθινό καταφύγιο ή πάρκο αναψυχής με δελφίνια; Η πράξη και η πείρα αποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγάλη σύγχιση γύρω από αυτές τις έννοιες. Πολλές επιχειρήσεις αυτοαποκαλούνται καταφύγια, παρά το γεγονός ότι εκθέτουν τα ζώα τους ως θέαμα ή τα υποχρεώνουν να συμμετέχουν σε προγράμματα αλληλεπίδρασης με το κοινό. Το Dolphin Project έχει δημοσιεύσει έναν κατάλογο οδηγιών που μπορεί να βοηθήσει τους υποψήφιους επισκέπτες μιας επιχείρησης να κάνουν την διάκριση.

Αληθινό καταφύγιο είναι ένας χώρος όπου ΜΗ απελευθερώσιμα δελφίνια, πρώην αιχμάλωτα της βιομηχανίας των δελφιναρίων, μπορούν να περάσουν την ζωή τους με ηρεμία και αξιοπρέπεια. Είναι ένας τόπος όπου οι ανάγκες των δελφινιών καλύπτονται χωρίς αντάλλαγμα. Εδώ δεν πραγματοποιούνται ούτε παραστάσεις, ούτε προγράμματα αλληλεπίδρασης. Τα δελφίνια σιτίζονται χωρίς την υποχρέωση να εκτελούν εντολές ή να υπακούουν τους φροντιστές τους.

Εδώ οι επισκέπτες δεν πληρώνουν για να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες. Τα δελφίνια βρίσκονται περιορισμένα μέσα σε οριοθετημένες θαλάσσιες περιοχές, μακρυά από τα πλήθη, τον θόρυβο των οχημάτων και τις φωνές των ανθρώπων, και όλες οι δραστηριότητες έχουν σκοπό να κάνουν την ζωή τους όσο το δυνατόν πιο φυσική και αυτόνομη. Τα δελφίνια απολαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα και, όπου είναι δυνατόν, οι περιφράξεις τροφοδοτούνται και με ζωντανά ψάρια.

Σε ένα αληθινό καταφύγιο τα δελφίνια θεωρούνται θύματα και όχι "πρεσβευτές"*. Οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται ούτε να τα αγγίζουν ούτε να τα χειρίζονται. Ένα αληθινό καταφύγιο διαθέτει ενημερωτικό υλικό που εξηγεί στο κοινό τους λόγους εξ αιτίας των οποίων η αρπαγή από το φυσικό περιβάλλον, ο εγκλεισμός σε δελφινάρια, η αναπαραγωγή, και η όλη εκμετάλλευση των ζώων σε παραστάσεις και διαφόρων ειδών προγράμματα αλληλεπίδρασης βρίσκεται στην λάθος κατεύθυνση.

Ένα αληθινό καταφύγιο έχει ως αρχή να μην χρησιμοποιεί τα δελφίνια για τουριστική "ατραξιόν" με σκοπό την διασκέδαση. Αντιθέτως, ένα αληθινό καταφύγιο υποδέχεται τους επισκέπτες του για να τους εξηγήσει τους λόγους εξ αιτίας των οποίων τα δελφίνια δεν μπορούν να ζήσουν στην αιχμαλωσία. Ένα αληθινό καταφύγιο αναγνωρίζει ότι τα δελφίνια πρέπει να ζουν στις θάλασσες, άγρια και ελεύθερα, και ότι ο δικός του ρόλος είναι να προσφέρει μια όσο το δυνατόν καλύτερη ζωή σε όσα από αυτά δεν είναι απελευθερώσιμα.

Ένα αληθινό καταφύγιο δεν λέει ποτέ στους επισκέπτες ότι τα δελφίνια του μπορούν να φύγουν όποτε το θελήσουν, γιατί γνωρίζει ότι η επιβίωση των μη απελευθερώσιμων δελφινιών εξαρτάται από τους φροντιστές τους. Σε ένα αληθινό καταφύγιο δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή, γιατί κανένα δελφίνι δεν έχει νόημα να γεννιέται στην αιχμαλωσία.

Ένα αληθινό καταφύγιο ζώων δεν δέχεται δωρεές από αυτούς που εκμεταλλεύονται τα ζώα. Ένα καταφύγιο δελφινιών δεν δέχεται δωρεές από την βιομηχανία της αιχμαλωσίας ούτε από την αλιευτική βιομηχανία του τόνου. Και ευελπιστεί ότι οι επισκέπτες του θα φύγουν από εκεί με περισσότερη ενημέρωση και θα εξηγήσουν και σε άλλους πόσο λάθος είναι οι επισκέψεις στα δελφινάρια και στα προγράμματα κολύμβησης με δελφίνια.

Ένα αληθινό καταφύγιο ελαχιστοποιεί την πρόσβαση των επισκεπτών, έτσι ώστε να μην ενοχλούνται τα ζώα, και θέτει επίσης κανόνες σωστής συμπεριφοράς, καθώς η
ασφάλεια και η ευζωία των ζώων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ένα αληθινό καταφύγιο θεωρεί τους επισκέπτες του "μουσαφίρηδες" και τα ζώα του οικοδεσπότες. Οικοδεσπότες που δικαιούνται να ζήσουν στο σπίτι τους με αξιοπρέπεια και σεβασμό

 

*Τα δελφινάρια υποστηρίζουν υπερηφάνως ότι τα δελφίνια τους παίζουν ρόλο "πρεσβευτών" ("ambassadors") του είδους και προάγουν την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, όμως κανένα δελφίνι δεν επιλέγει τέτοια θυσία με την θέλησή του.

ΠηγήSanctuary, or Marine Park? (facebook)

Απόδοση στα Ελληνικά, Gatouiti για τα Δελφίνια

 

 

ΥΓ. Η αιχμαλωσία αποτελεί κακοποίηση για τα δελφίνια. Τα δελφίνια δεν κακοποιούνται μόνον όταν δίνουν παραστάσεις. Στην Ελλάδα, υπάρχει νόμος που απαγορεύει τις παραστάσεις, εννέα δελφίνια όμως παραμένουν ακόμα αιχμάλωτα στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Η τύχη τους είναι αβέβαιη, και η απαγόρευση των παραστάσεων (είτε τηρείται είτε όχι) δεν είναι αρκετή για να προστατέψει ούτε αυτά ούτε και κάποια άλλα που πάντα υπάρχει περίπτωση να εισαχθούν στο μέλλον, είτε στην ίδια επιχείρηση είτε σε κάποια άλλη που ενδέχεται να ανοίξει στα πλαίσια κάποιου κακώς εννοούμενου αναπτυξιακού προγράμματος για τον τουρισμό, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες (πάρτε για παράδειγμα το Μεξικό). Για τα ζώα αυτά, υπάρχουν πολλοί τρόποι εκμετάλλευσης όπως προγράμματα κολύμβησης με δελφίνια, δελφινοθεραπεία, προγράμματα ζωγραφικής με δελφίνια, μαθήματα γιόγκα με δελφίνια και άλλα (όπως η πληρωμή για μια selfie μαζί τους), συνεπώς το μόνο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας θα ήταν η ολική απαγόρευση της αιχμαλωσίας τους. 

Image via Empty the Tanks - Capitulo Mexico at https://bit.ly/3jr7NXm -- https://bit.ly/2ZjvNV7 


Σχετικοί σύνδεσμοι: CAN WE "PET" DOLPHINS? at https://bit.ly/3jtXodq, Κολύμπι με δελφίνια - Δελφινοθεραπεία (DAT) at https://bit.ly/2Zeq7LUhttps://mbasic.facebook.com/221309034580729/photos/pb.100064330554100.-2207520000/2863343323710607/

Δεν υπάρχουν σχόλια: