Ετικέτες

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

"Every one's need" and "everyone's greed"...

 

Πριν από λίγες μέρες, είδα στο Facebook κάτι που με εντυπωσίασε πολύ. Πρόκειται για μια σχηματική απεικόνιση της κατανομής των ζώων πάνω στη γη από την επιστημονική ιστοσελίδα "Our World in Data" που εξετάζει τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα όπως η φτώχεια, οι ασθένειες, η πείνα, η κλιματική αλλαγή, οι πόλεμοι και οι ανισότητες. Σε μια δημοσίευση για την βιοποικιλότητα με τον τίτλο "mammals", απεικονίζεται η ποσοστιαία κατανομή των χερσαίων θηλαστικών, με την διαπίστωση ότι οι άνθρωποι καταλαμβάνουν το 34% της συνολικής βιομάζας, έχοντας επιτρέψει στα άγρια ζώα να αποτελούν μόνον το 4%, και έχοντας παραχωρήσει το 62% στα ζώα που προορίζουν βασικά για τροφή τους! Και καθώς οι πρώτες μέρες του Οκτώβρη είναι παγκοσμίως αφιερωμένες στα ζώα, εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: όταν λέμε "ζώα" για ποια ζώα μιλάμε τελικά; Με λίγη φαντασία, κάποιος θα μπορούσε επίσης να υποθέσει ότι, όταν λέμε ότι η γη είναι "σπίτι μας", μάλλον φαίνεται ότι πρόκειται για ένα σπίτι που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αφιερώνει το 62% της ύπαρξής του στην... κουζίνα, ή μάλλον στο περιεχόμενο του ψυγείου του! Δηλαδή, ζούμε βασικά για να εκτρέφουμε και να τρώμε ζώα;  


Στις 4 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του αγίου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Φραγκίσκου της Ασίζης, γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα όλων των Ζώων. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1931, σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στο ζήτημα της εξαφάνισης των ειδών, αν και φαίνεται ότι η αρχική της προέλευση είναι κάπως παλιότερη (1925 στο Βερολίνο). Αργότερα, η γιορτή διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου, οι περισσότεροι όμως την αντιμετώπισαν ως μια γιορτή κυρίως για τα ζώα συντροφιάς. Από το 1983, καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 2 Οκτωβρίου και η Παγκόσμια Ημέρα των Παραγωγικών Ζώων, εκείνων των ζώων δηλαδή που εκτρέφονται για την παραγωγή ζωικών προϊόντων.  

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υπολογίζεται ότι το 94% των ζωικών προϊόντων (κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά) προέρχεται από εντατικοποιημένη εκτροφή. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αν και το εντατικό είναι το σύστημα εκτροφής που έχει επικρατήσει πλέον παγκοσμίως. Για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς, κάθε χρόνο δισεκατομμύρια χερσαία ζώα (χώρια τα αλιεύματα, τα θαλάσσια θηλαστικά και οι ιχθυοκαλλιέργειες) καταδικάζονται να ζήσουν μέσα σε συνωστισμένες εγκαταστάσεις, στερημένα από τον ήλιο, τον καθαρό αέρα και την δυνατότητα κίνησης, μέχρι την σφαγή τους. Ο αριθμός τους πλησιάζει (και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ξεπερνάει) τα 100 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ*. Τα ζώα αυτά, για να επιζήσουν, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες αντιβιοτικών, ενώ η ζωή τους, είτε είναι γουρούνια και αγελάδες, ή κοτόπουλα και γαλοπούλες, είναι μαρτυρική.

Εκατομμύρια αρσενικά κοτοπουλάκια, αμέσως μετά την εκκόλαψη, αλέθονται ζωντανά ή στοιβάζονται και πεθαίνουν από ασφυξία. Τα θηλυκά μπαίνουν στην παραγωγή, κάτω από τις γνωστές πια σε όλους απαράδεκτες συνθήκες. Οι χοιρομητέρες μεγαλώνουν τα μικρά τους ακινητοποιημένες στα κλουβιά τοκετού. Τα αρσενικά γουρουνάκια απογαλακτίζονται πολύ σύντομα, ακρωτηριάζονται χωρίς αναισθησία (κυνόδοντες, όρχεις, ουρά), και συνωστίζονται στα κλουβιά πάχυνσης. Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ζουν καθηλωμένες σε τσιμεντένια πατώματα και αρμέγονται από μηχανές. Κάθε χρόνο, γονιμοποιούνται με τεχνητή σπερματέγχυση, ενώ τα νεογέννητα μοσχαράκια απομακρύνονται για να μην καταναλώσουν το γάλα. Όσα είναι θηλυκά διατηρούνται για αναπαραγωγή, ενώ τα αρσενικά σφάζονται ως "μοσχαράκια γάλακτος" (veal). 

Η υπέρμετρη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο ενάμιση εκατομμυρίου Αμερικανών κάθε χρόνο, προκαλεί παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια και διάφορες μορφές καρκίνου. Παθογόνα μικρόβια, όπως το κολοβακτηρίδιο και η σαλμονέλλα, προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις και οδηγούν σε ανάκληση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων, ενώ πολλές επιδημίες, όπως η νόσος Έμπολα, η Ισπανική γρίπη, η Ασιατική γρίπη, η γρίπη των πτηνών και η γρίπη των χοίρων έχουν προέλθει από μεταλλάξεις ιών που ευδοκιμούν και πολλαπλασιάζονται στις ανθυγιεινές συνθήκες της εκτροφής των παραγωγικών ζώων. 

 

Η κτηνοτροφία δεν ευθύνεται μόνον για τα προβλήματα που δημιουργεί στην δημόσια υγεία και για τον πόνο που προκαλεί στα ζώα. Ένας σημαντικός αριθμός άγριων ζώων, όπως λύκοι, αλεπούδες, αρκούδες, κοράκια, κογιότ και άλλα, πυροβολούνται, παγιδεύονται ή δηλητηριάζονται κάθε τόσο, γιατί θεωρούνται ανταγωνιστικά προς τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Και αυτό είναι το λιγότερο, γιατί η διατήρηση ενός τεράστιου αριθμού παραγωγικών ζώων έχει μετατρέψει σταδιακά τα δάση και τους λειμώνες σε έρημο. Η κτηνοτροφία φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης και για την υπερθέρμανση της γης, την ρύπανση των υδάτων, την υποβάθμιση, διάβρωση και ερημοποίηση των εδαφών, την κατασπατάληση των υδάτινων πόρων, καθώς επίσης και για τον αφανισμό της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας. Μια μελέτη των Ηνωμένων Εθνών του 2006 καταδεικνύει ότι η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 18% των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό "World Watch magazine", το 2009, ανεβάζει το ποσοστό κοντά στο 50%. Τα δάση καίγονται και δίνουν την θέση τους σε μονοκαλλιέργειες, ενώ η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται ακόμα περισσότερο με την κατανάλωση καυσίμων που απαιτούν οι εγκαταστάσεις, η διατροφή, η μεταφορά και η σφαγή των ζώων. "Εκεί όπου τα πνεύματα κάποτε μάς πρόσφεραν όλα τα απαραίτητα για μια ευτυχισμένη ζωή, τώρα υπάρχουν μονάχα σόγια και αγελάδες", έγραφε ο αρχηγός των ιθαγενών Kayapo του Αμαζονίου, τον Σεπτέμβριο του 2019, σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian. Οι δεξαμενές των λυμάτων αλλά και ο ίδιος ο πεπτικός σωλήνας των βοοειδών είναι πηγή έκλυσης μεθανίου, ενώ η ρύπανση των υδάτων με λιπάσματα και κοπριά οδηγεί στον σχηματισμό τοξικής άλγης που δηλητηριάζει τις θάλασσες, καθώς μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στα οργανικά απόβλητα καταναλώνουν όλο το οξυγόνο και προκαλούν ασφυξία στα ψάρια.

Το λόμπι της παγκόσμιας βιομηχανίας ζωικών τροφίμων που χειραγωγεί τις  προτιμήσεις των καταναλωτών είναι πανίσχυρο. Οι vegans, που αρνούνται ολοκληρωτικά την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, θέτοντας το ζήτημα στο επίπεδο μιας ευρύτερης ηθικής, είναι μια ανερχόμενη δύναμη με όλο και μεγαλύτερη επιρροή, αν και η επιστήμη της Επικοινωνίας φροντίζει να τους εμφανίζει ως περιθωριακούς ή γραφικούς. Αν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε, ή πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γίνουμε όλοι vegans, ας είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς: Την ευζωία των ζώων που εκτρέφονται σε μικρές παραδοσιακές μονάδες, μπορούμε να την βελτιώσουμε. Τις βάρβαρες και αναχρονιστικές παραδόσεις - όπως για παράδειγμα αυτή που επιτρέπει το δέσιμο των ποδιών (παστούρα) - με ενημέρωση, με νόμους και με αγώνες μπορούμε να τις καταργήσουμε. Όμως οι μικρές παραδοσιακές μονάδες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ένα διατροφικό σύστημα που απαιτεί τόσο μεγάλες ποσότητες ζωικών προϊόντων. Και το να συζητάμε για ευζωία στα εργοστασιακού τύπου εκτροφεία - ένα σύστημα εκτροφής σχεδιασμένο έτσι ώστε να αποδίδει τα μέγιστα, συντηρώντας επί τούτου ζώα στα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου - είναι όλως διόλου άτοπο. Μείωση της κατανάλωσης, άρα και ελάττωση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων, θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα ίδια τα ζώα, καλύτερη υγεία για τους ανθρώπους και μικρότερη ζημιά για το περιβάλλον. Άλλωστε η μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει πολύ μικρότερες ποσότητες ζωικής πρωτεϊνης, θεωρείται η υγιεινότερη του κόσμου. (Και μόνον τους κανόνες της χριστιανικής νηστείας αν ακολουθούσαμε, η εντατικοποιημένη εκτροφή δεν θα υπήρχε πλέον λόγος να υφίσταται).

Δεν πιστεύω ούτε και γω ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να γίνουν vegan. Όμως το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ευζωίας των παραγωγικών ζώων δεν μπορεί να θεωρείται ανεξάρτητο από τα μεγέθη της παραγωγής και κατανάλωσης που σήμερα αυξάνονται με τέτοιους τρομακτικούς ρυθμούς. Η κτηνοτροφία εντατικοποιήθηκε για να παράγει περισσότερα ζωικά προϊόντα με μικρότερο κόστος σε μικρότερο χρόνο, κι' αυτή είναι μια συνθήκη απαγορευτική για την ανθρωπιστική μεταχείριση των ζώων, ενώ στην πραγματικότητα το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς μετατίθεται στο περιβάλλον και στην δημόσια υγεία. 

Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη διατύπωση της ουσίας του θέματος από αυτήν του συγγραφέα του βιβλίου "The RAVE Diet and Lifestyle", Mike Anderson: Ως προς το ζήτημα της διατροφής, οι άνθρωποι είμαστε τα πιο ανόητα πλάσματα σ' αυτόν τον πλανήτη. Σκοτώνουμε δισεκατομμύρια άγρια ζώα για να προστατέψουμε τα ζώα που τρώμε. Καταστρέφουμε το περιβάλλον για να παράγουμε ζωοτροφές. Kατασπαταλάμε τους φυσικούς πόρους, ξοδεύουμε χρόνο και χρήματα, όχι για να ταϊσουμε τους ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα αλλά για να παχύνουμε τα ζώα που πρόκειται να φάμε. Και - τι ειρωνία - εκτρέφουμε με τέτοιο δυσβάσταχτο κόστος ζώα που, τρώγοντάς τα, μας σκοτώνουν λίγο λίγο κι' αυτά με τη σειρά τους... Και αντί να παραδεχτούμε ότι όλο αυτό είναι μια τρέλα, βασανίζουμε και δολοφονούμε ακόμα μερικά εκατομμύρια ζώα, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε θεραπείες για ασθένειες τις οποίες εμείς οι ίδιοι έχουμε προκαλέσει τρώγοντας ζώα.

 

Για τους θεολόγους, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει ζωή ΜΕΤΑ τον θάνατο. Για τα ζώα της εντατικοποιημένης κτηνοτροφίας είναι σαφές ότι, ΠΡΙΝ τον θάνατο, ΔΕΝ υπάρχει ζωή που να αξίζει να τη ζήσει κανείς. Ο Μαχάτμα Γκάντι πρέσβευε την μία βία, γι' αυτό και ως Παγκόσμια Ημέρα των Παραγωγικών Ζώων, αυτών των ζώων που υφίστανται τόσο μεγάλη κακομεταχείριση και τόση βία, καθιερώθηκε η ημέρα των γενεθλίων του. Ο Μαχάτμα Γκάντι πρέσβευε επίσης ότι η γη παράγει αρκετά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων αλλά όχι και την ανθρώπινη απληστία**. Ίσως λοιπόν η Παγκόσμια Ημέρα των Παραγωγικών Ζώων να είναι μια ευκαιρία για όσους διαθέτουν ενσυναίσθηση και λογική να σταματήσουν να στηρίζουν με τα χρήματά τους ένα σύστημα που βασίζεται στην αυξημένη ζήτηση και εξυπηρετεί παράλογες, ανθυγιεινές και επικίνδυνες καταναλωτικές απαιτήσεις. 

Με δύο λόγια, ούτε το περιβάλλον ούτε η ευζωία των παραγωγικών ζώων είναι δυνατόν να προστατευτούν, αν δεν μικρύνουν τα μεγέθη της παραγωγής και κατανάλωσης. Και αν θέλουμε να σταθούμε απέναντι στην κόλαση που βιώνουν τα ζώα στα εργοστασιακού τύπου εκτροφεία, πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε έτσι όπως είχαμε μάθει (και συνηθίσει) μέχρι τώρα. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλοί χειρισμοί πολλών οργανώσεων, επιστημόνων και πολιτικών που δεν έχουν την βούληση να αντιταχθούν στην αθλιότητα ενός απάνθρωπου και παράλογου διατροφικού συστήματος.  

Κάκη Πριμηκύρη

 

Επιλεκτικές αναφορές 

  • WORLD DAY for FARMED ANIMALS, abuses
  • Christian Vegetarian Association Presents Mike Anderson: christianveg

 

*faunalytics, ourworldindata, Earthsave Canada

**"The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed" -Mahatma Gandhi (https://www.mkgandhi.org/faq/q5.php)

 

twitter


Δεν υπάρχουν σχόλια: