Ετικέτες

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Για την κολύμβηση με δελφίνια στο Μεξικό και όχι μόνο...


Το Μεξικό είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, και συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια επισκεπτών από όλον τον κόσμο. Στην τουριστική βιομηχανία της χώρας συμπεριλαμβάνονται 40 δελφινάρια και 19 εγκαταστάσεις που προσφέρουν κολύμβηση με δελφίνια. Οι εγκαταστάσεις αυτές συνεργάζονται με τοπικά ξενοδοχεία, και υποστηρίζονται από κέντρα καταδύσεων και διάφορες άλλες επιχειρήσεις οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται ως "οικο-τουριστικές", κάτι που απέχει πολύ απ' την αλήθεια. Το παγκόσμιο marketing και οι ταξιδιωτικοί οδηγοί που διαφημίζουν όλο αυτό το αλληλοτροφοδοτούμενο σύμπλεγμα δραστηριοτήτων, στην πραγματικότητα δεν προάγουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τον οικοτουρισμό αλλά την κατανάλωση.

Οι εγκαταστάσεις κολύμβησης με δελφίνια, που  βρίσκονται συνήθως κοντά ή και μέσα στην θάλασσα και υπόσχονται στους επισκέπτες αξέχαστες εμπειρίες, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς για τους τουρίστες που επιζητούν εξωτικές αποδράσεις, αγνοώντας τα επιστημονικά δεδομένα και την κακοποίηση που εμπεριέχεται σε κάθε μορφή αιχμαλωσίας των δελφινιών.

Τα τελευταία χρόνια, μέλη της παγκόσμιας εκστρατείας Empty the Tanks, στα πλαίσια της οποίας δραστηριοποιούνται και στο Μεξικό ντόπιοι και ξένοι εθελοντές, σε συνεργασία με ανθρώπους που έχουν εργαστεί σε τουριστικές επιχειρήσεις με δελφίνια και έχουν βιώσει την κατάσταση εκ των έσω (whistleblowers), έχουν προβεί σε ανατρεπτικές αποκαλύψεις για την υγεία και την ευζωία των δελφινιών. Είτε έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία ή έχουν συλληφθεί από την θάλασσα*, και είτε συμμετέχουν σε παραστάσεις ή σε οποιανδήποτε μορφή εξαναγκαστικής αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους, τα ζώα αυτά βρίσκονται κάτω από χρόνιο, συνεχές και παρατεταμένο στρες, εκδηλώνουν στερεοτυπικές συμπεριφορές, αρρωσταίνουν και πεθαίνουν πρόωρα. 

Οι συνηθέστερες αιτίες των θανάτων είναι η πνευμονία, το σηπτικό σοκ, οι μυκητιακές λοιμώξεις, η ασφυξία και ο πνιγμός, οι καρδιακές προσβολές, οι φαρμακευτικές και χημικές τοξικώσεις, οι τραυματισμοί, οι πολλαπλές ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων, και ο καρκίνος. Όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις καταμαρτυρούν, τα ζώα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το δέρμα, τους πνεύμονες και τα μάτια τους, εξαιτίας των αντισηπτικών που προστίθενται στο νερό και την παρατεταμένη έκθεση στον καυτό ήλιο, ενώ η φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγείται (σχεδόν σε καθημερινή βάση) όχι μόνον δεν προστατεύει την υγεία τους αλλά τα οδηγεί πιο γρήγορα στην κατάρρευση. 

Μια χώρα όπως το Μεξικό έχει την δυνατότητα να προσφέρει πολλές ευκαιρίες αληθινής γνωριμίας με δελφίνια στο φυσικό τους περιβάλλον και αληθινό οικοτουρισμό, αρκεί να γίνει κατανοητό ότι ο οικοτουρισμός προϋποθέτει Παιδεία και Σεβασμό, Διατήρηση και Προστασία, σε αντίθεση με την Αιχμαλωσία που εμπεριέχει Εκμετάλλευση και Κακοποίηση. 

Αυτές τις μέρες (25 έως και 29 Οκτωβρίου 2021), τα μέλη της καμπάνιας Empty the Tanks - Capitulo Mexico, σε συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, προσκαλεί την παγκόσμια κοινότητα σε μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων με θέμα την νοημοσύνη, την αιχμαλωσία, την εμπορική διακίνηση, και την απελευθέρωση δελφινιών και άλλων κητωδών. 

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από τις 25 μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου. Ομιλητές οι: Lori Marino ( νευροεπιστήμων, διδάκτωρ βιοψυχολογίας και πρόεδρος του Whale Sanctuary Project), Naomi Rose (βιολόγος θαλασσίων θηλαστικών για το Animal Welfare Institute), Femke den Haas (μέλος του Dolphin Project στην Ινδονησία και ιδρυτικό μέλος του Jakarta Animal Aid Network), Jeffrey Ventre και Samantha Berg (πρώην εκπαδευτές της SeaWorld). 

Λεπτομέρειες εδώ: https://emptythetanks.org/webinar  


Πηγές

 

Image 1 at https://bit.ly/3jx19P2

Image 2 at https://bit.ly/3nqLrWX
 
 


*Swimming With Captive Dolphins (Where did the dolphins come from?) dolphinproject/swimming-with-dolphins

Μια συχνή δικαιολογία στην οποία καταφεύγουν οι επιχειρήσεις, όταν δέχονται αρνητική κριτική, είναι προέλευση των δελφινιών τους. Υποστηρίζουν ότι τα δελφίνια που γεννιούνται στην αιχμαλωσία υποφέρουν λιγότερο ή και καθόλου γιατί δεν έχουν γνωρίσει ποτέ τίποτα καλύτερο. Αυτό όμως είναι μόνον η μισή αλήθεια. Αν και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες αναπαραγωγής στην αιχμαλωσία, ένα σημαντικό ποσοστό από τα δελφίνια που διατηρούνται στα δελφινάρια, στα προγράμματα κολύμβησης και στις διάφορες άλλες επιχειρήσεις εκμετάλλευσης, ακόμα και σήμερα, είναι προϊόν αρπαγής από την θάλασσα και εμπορικής διακίνησης. Το 2003, 28 δελφίνια που αιχμαλωτίστηκαν στα νησιά του Σολομώντα μεταφέρθηκαν στο Parque Nizuc Atlantida του Μεξικό, όπου 12 από αυτά πέθαναν μέσα σε πέντε χρόνια, κάποια μάλιστα δεν επιβίωσαν ούτε μια εβδομάδα. Το 2005, σύμφωνα με την πλατφόρμα καταγραφής Ceta-Base, η επίσης Μεξικανική επιχείρηση Cabo Adventures αγόρασε δελφίνια από το περιβόητο Taiji της Ιαπωνίας, όπου είναι αποδεδειγμένο στατιστικά ότι το κυνήγι και η σφαγή των άγριων πληθυσμών υποστηρίζεται άμεσα από την βιομηχανία της αιχμαλωσίας. Σίγουρα, η προσαρμογή των άγριων δελφινιών στις συνθήκες της αιχμαλωσίας είναι πολύ δύσκολη και μετράει μεγάλες απώλειες, η αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία όμως έχει επίσης μεγάλο κόστος τόσο για τις μητέρες όσο και για τα μικρά τους. Το 2017, στο Μεξικό γεννήθηκαν συνολικά 46 δελφίνια, από τα οποία 6 ήρθαν στον κόσμο νεκρά, και 8 πέθαναν λίγο μετά την γέννα. Οι αριθμοί αυτοί πιστοποιούν ένα ποσοστό θνησιμότητας 30%, αν και το μαρτύριο δεν τελειώνει εδώ. Πολύ συχνά, τα δελφινάκια χωρίζονται πρόωρα από τις μητέρες τους, προκειμένου αυτές να επιστρέψουν στη "δουλειά" και να αναπαραχθούν ξανά. Αρκετά μικρά υφίστανται επιθέσεις από άλλα δελφίνια με τα οποία συγκατοικούν ή ακόμα και από τις ίδιες τους τις μητέρες, εξ αιτίας των στρεσσικών συνθηκών της αιχμαλωσίας.Όλα τα δελφίνια, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες προσαρμογής στο αφύσικο τεχνητό περιβάλλον, και υφίστανται την ίδια εκπαίδευση που βασίζεται στην στέρηση τροφής (είτε προορίζονται για παραστάσεις ή για κολύμβηση και άλλες εξαναγκαστικές αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους - οι οποίες μάλιστα είναι και πολύ πιο επικερδείς).  
 

 

Προσαρμογή και απόδοση στα Ελληνικά, Gatouiti για τα Δελφίνια

 

twitter -- facebook

 

Σχετικοί σύνδεσμοι: CAN WE "PET" DOLPHINS? at https://bit.ly/3jtXodq, Κολύμπι με δελφίνια - Δελφινοθεραπεία (DAT) at https://bit.ly/2Zeq7LU  

Δεν υπάρχουν σχόλια: