Ετικέτες

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Daphne Sheldrick: Μικρό αφιέρωμα στην μητέρα των ελεφάντων

 

Η Βρετανίδα συγγραφέας Dr Dame Daphne Sheldrick DBE (1934-2018) αφιέρωσε περισσότερα από 60 χρόνια της ζωής της στην προστασία των άγριων ζώων, και ειδικότερα των ελεφάντων και των ρινόκερων της Αφρικής. Ήταν η πρώτη που τελειοποίησε την ειδική φόρμουλα γάλακτος που εξασφάλιζε την επιβίωση σε νεογέννητα ορφανά ελεφαντάκια, ενώ παράλληλα κατανόησε τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Αναγνωρίζοντας την ικανότητα τους να πενθούν, τους στενούς οικογενειακούς τους δεσμούς, και την υψηλή νοημοσύνη τους, έκανε ευρύτερα γνωστό ότι η προστασία ορισμένων ιδιαιτέρως εξελιγμένων ειδών δεν είναι εφικτή χωρίς την κάλυψη των ψυχοδιανοητικών αναγκών τους. 

Χάρη στην επίπονη και επίμονη εργασία και προσφορά της, τουλάχιστον 263 ορφανά ελεφαντάκια κατάφεραν, όχι μόνον να επιβιώσουν αλλά να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον και να δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες. Εκτός από τους ελέφαντες, η Daphne Sheldrick "ανάστησε" με επιτυχία ορφανά ρινοκεράκια, τα οποία μπόρεσαν να δώσουν απογόνους, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην αναβίωση του πληθυσμού των μαύρων ρινόκερων της Κένυας, που είχαν αποδεκατιστεί από την λαθροθηρία. Επίσης, κατάφερε να μεγαλώσει 16 ορφανά βουβάλια, τα οποία επανεντάχθηκαν με επιτυχία και αποτέλεσαν τον πυρήνα του πληθυσμού που έχει σήμερα εδραιωθεί στο Εθνικό Πάρκο του Ναϊρόμπι

Επί 60 χρόνια, αυτή η γυναίκα υπερασπίστηκε με πάθος το δικαίωμα των άγριων ζώων στην ύπαρξη, εμπνέοντας τις επόμενες γενιές να ακολουθήσουν τα βήματά της στο μέλλον. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μπορούμε να δούμε την κληρονομιά που άφησε η Daphne Sheldrick, ιδρύοντας την οργάνωση "Sheldrick Wildlife Trust", όπου το όραμά της παραμένει ζωντανό και αποδίδει καρπούς. 

Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι το σπουδαιότερο καταφύγιο αποκατάστασης για ορφανά ελεφαντάκια που υπάρχει στον κόσμο ιδρύθηκε στην Κένυα, το 1977, από μια γυναίκα, και σήμερα διευθύνεται από την κόρη της, Angela Sheldrick. Είναι γνωστό ότι, στο πέρασμά τους πάνω στη γη, οι ελέφαντες απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της μητριαρχικής κοινωνίας, όπου τα αρσενικά ζουν μοναχικά ενώ τα θηλυκά προστατεύουν και μεγαλώνουν τα μικρά τους, μέσα στα πλαίσια μιας ευρύτερης οικογένειας που συγκροτεί την κάθε αγέλη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://www.sheldrickwildlifetrust.org/about/mission-history και εδώ: https://bit.ly/3649jdO 


Πηγή: Μια περσινή ανάρτηση που σήμερα μου θύμισε το facebook [κοινοποιήθηκε εδώ και εδώ]

Photo: A tribute to Dame Daphne Sheldrick, Elephant Mother at williamsontea -- google


A PERSONAL TRIBUTE BY VIRGINIA MCKENNA: https://www.bornfree.org.uk/news/daphne-sheldrick

 

https://twitter.com/KPrimikiri/status/1501182663130075141 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: