Ετικέτες

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Εκατοντάδες δελφίνια κρατούνται αιχμάλωτα σε μια από τις μεγαλύτερες "συλλογές" του κόσμου


Στο Ταϊτζί της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τελευταία έρευνα, αυτή την στιγμή κρατούνται αιχμάλωτα 269 δελφίνια, 9 διαφορετικών ειδών. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συλλογές αιχμαλώτων δελφινιών που υπάρχουν στον κόσμο. Τα δελφίνια αιχμαλωτίστηκαν κατά την περίοδο του επίμαχου κυνηγιού, που λαμβάνει χώρα επί 6 μήνες κάθε χρόνο και καταλήγει στην σφαγή και την αιχμαλωσία εκατοντάδων δελφινιών. Κάποια από αυτά πωλούνται σε δελφινάρια και κάποια άλλα σφαγιάζονται για το κρέας τους. Η πώληση στα δελφινάρια είναι πολύ πιο επικερδής από την σφαγή, καθώς ένα ζωντανό δελφίνι μπορεί να αποδώσει στους κυνηγούς οκτώ έως σαράντα χιλιάδες δολάρια, αν πουληθεί στο εξωτερικό ως εκπαιδευμένο, ενώ το κρέας ενός σφαγμένου δελφινιού μπορεί να αποδώσει μέχρι πεντακόσια δολάρια.  

Για την κυνηγετική σεζόν που έληξε τον περασμένο Μάρτιο, η Αμερικανική οργάνωση Dolphin Project, σε συνεργασία με την Ιαπωνική Life Investigation Agency (LIA), πραγματοποίησαν μια εξάμηνη έρευνα για να απαριθμήσουν και να αναφέρουν τα είδη των δελφινιών που φυλακίστηκαν στον όρμο Moriura Bay. Υπολογίζεται ότι, κατά την κυνηγετική περίδο 2021-2022, 498 δελφίνια σφαγιάστηκαν και 65 αιχμαλωτίστηκαν, ενώ ο αριθμός των ζώων που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της διαδικασίας παραμένει ανυπολόγιστος.

Στον όρμο Moriura Bay, πριν από μερικά χρόνια, οι δημοτικές αρχές του Taiji αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα θαλάσσιο πάρκο, όπου οι επισκέπτες θα μπορούσαν να αγγίζουν τα δελφίνια, να τα ταϊζουν, να τα χρησιμοποιούν ως "ρυμουλκό" και να κολυμπούν μαζί τους. Ένας από τους σκοπούς αυτής της πρωτοβουλίας ήταν και η αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία, από την οποία θα μπορούσαν να προκύψουν ασυνήθιστα και σπάνια ζώα, όπως αλφικά δελίνια και διασταυρώσεις μεταξύ διαφορετικών ειδών, που θα μεγιστοποιούσαν την επισκεψιμότητα, άρα και τα κέρδη. [taijis-massive-captive-dolphin-inventory]

"Όταν βλέπεις τα δελφίνια, κυνηγημένα στ' ανοιχτά της θάλασσας, να οδηγούνται μέσα στον όρμο, είναι σαν να σου φεύγει η ψυχή", λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης LIA, Ren Yabuki. "Ζώα που δεν έχουν φταίξει σε τίποτα, δέχονται τόση βία και βρίσκονται από τη μια στιγμή στην άλλη φυλακισμένα. Βλέπουν τ' αδέλφια, τους συντρόφους και τους συγγενείς τους να σφάζονται μπροστά στα μάτια τους. Οι οικογένειές τους διαλύονται".

"Ανάμεσα στα είδη των δελφινιών που κυνηγιούνται υπάρχουν ρινοδέλφινα (bottlenose dolphins), πεπονοκέφαλα δελφίνια (melon-headed whales), στικτά δελφίνια (spotted dolphins) και λευκόπλευρα δελφίνια του Ειρηνικού (Pacific white-sided dolphins), όλα αιχμαλωτισμένα από τον ωκεανό. Από όσα ζώα είδαμε να συλλαμβάνονται μεταξύ του Νοεμβρίου 2021 και του Μαρτίου 2022, τουλάχιστον 25 λείπουν, και φαίνεται ότι πέθαναν ήδη ή κατάφεραν να δραπετεύσουν με το τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνία, τον περασμένο Ιανουάριο".

Το κυνήγι των δελφινιών στο Ταϊτζί της Ιαπωνίας έγινε ευρέως γνωστό μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ "The Cove", που βραβεύτηκε με Oscar, το 2009. Κατά το κυνήγι αυτό, οι διώκτες στήνουν καρτέρι στα ανοιχτά περάσματα του ωκεανού, και οδηγούν ολόκληρα διερχόμενα κοπάδια δελφινιών στα ρηχά νερά. Παγιδευμένα μέσα στον όρμο του θανάτου, τα ζώα πέφτουν στα χέρια των κυνηγών, οι οποίοι τα σκοτώνουν με λόγχες και μαχαίρια, ενώ άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου παρακολουθούν την διαδικασία με φρίκη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστών, επί έξι μήνες κάθε χρόνο,  η γύρω θάλασσα βάφεται κατακόκκινη, καθώς τα μικρά κητώδη κυνηγιούνται μέχρι θανάτου ή αιχμαλωτίζονται για να πουληθούν σε θεματικά πάρκα. Ανάμεσα στον κόσμο που διαμαρτύρεται, περιλαμβάνεται και ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός από Γιαπωνέζους, παρά την  αντίθεση των οποίων, οι δελφινοκυνηγοί του Ταϊτζί εξακολουθούν να συνεχίζουν την σφαγή, ισχυριζόμενοι ότι τα δελφίνια είναι σημαντική πηγή κρέατος για την εντόπια αγορά, αν και στην πραγματικότητα, το κρέας του δελφινιού δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον ευρέως στο μενού των Γιαπωνέζων. Σύμφωνα με το Dolphin Project, τα θαλάσσια θηλαστικά κυνηγιούνται επίσης και γιατί αντιμετωπίζονται ως "παράσιτα", δηλαδή ανταγωνιστές των ψαράδων, με τους Γιαπωνέζους να φορτώνουν σε αυτά την ευθύνη της υπεραλίευσης που οι ίδιοι κάνουν. 

Μπορούμε να βοηθήσουμε να λήξει αυτή η βαρβαρότητα, αν σταματήσουμε να πληρώνουμε για να βλέπουμε δελφίνια σε χώρους και επιχειρήσεις διασκέδασης. "Η βιομηχανία της αιχμαλωσίας οδηγεί τα ζώα στην σφαγή, συνεπώς ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει αυτό είναι να μην αγοράζουμε εισητήριο για παραστάσεις με δελφίνια", λέει ο ιδρυτής του  Dolphin Project, Ric O’Barry.

Η Edge Innovations, μια εταιρεία που χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής, προσπαθεί επίσης να συμβάλλει στον τερματισμό της αιχμαλωσίας των δελφινιών στα θαλάσσια πάρκα, προσφέροντας έναν εναλλακτικό και περισσότερο ηθικό τρόπο διασκέδασης: ένα ρομποτικό δελφίνι! Το δημιούργημα αυτό μιμείται την εμφάνιση και τις κινήσεις των αληθινών δελφινιών, και μπορεί να εξασφαλίσει την ίδια ικανοποίηση στο κοινό, και μια νέα εποχή στον τουρισμό που βασίζεται στην αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τα ζώα. Η εταιρεία λέει πως τα ρομπότ "μπορούν να εργάζονται όλη μέρα, δεν χρειάζονται τροφή και δεν ενοχλούνται από τις ατέλειωτες "selfies" με τους επισκέπτες. Μπορούν να λειτουργήσουν επί 10 ώρες χωρίς φόρτιση, και έχουν διάρκεια ζωής 10 χρόνια, ακόμη κι' αν βρεθούν μέσα σε αλμυρό νερό μαζί με αληθινά ψάρια"!

Κάτι ακόμα, που επίσης μετράει, είναι αυτά που τρώμε: όπως η άρνηση να βλέπουμε τα ζώα ως αντικείμενα διασκέδασης, έτσι και οι διατροφικές μας επιλογές έχουν αντίκτυπο στο κάθε τι που συμβαίνει στους ωκεανούς και στους φυσικούς τους κατοίκους. Η καθημερινή θανάτωση περίπου 2,7 ΔΙΣ εκατομμυρίων ελεύθερων ψαριών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει σοβαρές επιπτώσεις στις θάλασσες και τα είδη που φιλοξενούν. Επιλέγοντας μια χορτοφαγική εναλλακτική διατροφή, μπορούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην διατήρηση των αλιευμάτων, της άγριας ζωής και των θαλασσών στο σύνολό τους.  
 

Πηγή: Hundreds of Dolphins are Being Held Captive in ‘One of the Largest Collections in the World’, Investigation Reveals: speciesunite.com -- facebook

Photo1 (Credit: LIA/Dolphin Project)

Photo2

Απόδοση στα ελληνικά: Κάκη Πριμηκύρη



Επιλεκτικές αναφορές - Περισσότερα

 
Taiji's Brutal Dolphin Hunting Season Has Ended

Δεν υπάρχουν σχόλια: