Ετικέτες

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Το ωραίο καλοκαιρι

 


Ήταν ωραίο αυτό το καλοκαίρι.
Ωραίο αλλά και επικίνδυνο.
Ένας παππούς που έκανε αμμόλουτρα
ξεχάστηκε θαμμένος μες στην άμμο.
Όταν τον θυμηθήκανε ύστερ’ από μέρες
σηκώσαν το καπέλο του.
Δεν ήταν από κάτω. 


Μια πάλλευκη τουρίστρια απʼ το βορρά
τα ʽφτιαξε με τον ήλιο.
Κοιμήθηκε μαζί του μέρες μήνες.
Σκούρυνε, αφομοιώθηκε απʼ το τοπίο.
Οι δικοί της τώρα την αναζητούν
μέσω του Ερυθρού Σταυρού. 


Ένα παιδί δαρμένο έγινε αχινός.
Αν τους βαστάει τώρα
ας με ξαναδείρουν, είπε.
Πήρανε ο μπαμπάς κι η μαμά
μαχαίρι και πιρούνι
και χωρίς να τρυπηθούν
του φάγαν την καρδιά. 


Ένα σκυλί κυνηγημένο
δάγκωσε την ουρά του και την έφαγε.
Ύστερα έφαγε όλο το κορμί του.
Έμεινε μόνο το κεφάλι του στα βότσαλα
νʼ ασπρίζει από τα κύματα γλειμμένο. 


Βαθιά ένα καράβι έμενε ακίνητο.
Ακίνητο ένα καλοκαίρι.
Φυσούσαν άνεμοι φουσκώναν τα πανιά.
Δεν έλεγε να φύγει. Τι περίμενε;
Κανείς δεν ξέρει. 


Αργύρης ΧιόνηςΤο ωραίο καλοκαιρι από το βιβλιο Η φωνή της σιωπής και την συλλογή ΛΕΚΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

Πως αντέχεται;

 


Πώς αντέχεται
τόση παρακμή
τόση ευκολία
τόσος οχετός
τόση επίδειξη

τόση φαινομενικότητα
τόσο τίποτα
τόσα στολίδια
τόσα άναστρα βράδυα
τόσα ψεύτικα άστρα

τόσες οθόνες
τόσα λάικ
τόσες ήττες
τόσες νίκες
τόσοι άνθρωποι που πνίγονται

τόση φωτιά
τόσες κουβέρτες
τόσα ρούχα
τόσες σέλφι
τόσοι τακτικισμοί

τόσοι -ισμοί
τόσες επιθέσεις 
όλων εναντίον όλων...

Αργύρης Θανασουλας* [https://tinyurl.com/4edknf5b]




Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Πλατώνι της Ρόδου: οδηγίες για την προστασία του μετά την πυρκαγια, από τον καθηγητή Δημήτριο Μπακαλουδη




Το κείμενο που ακολουθεί είναι από ανάρτηση στο Facebook του καθηγητή του Α.Π.Θ. Δημητριου Μπακαλουδη, εδώ: https://www.facebook.com/groups/forest.service/posts/6542464715796887/

Η φωτογραφία είναι από άρθρο του δημοσιογράφου Πέτρου Κατσάκου.


Στο Εργαστήριο Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. εκπονείται διδακτορική διατριβή για την οικολογία και διαχείριση του πλατωνιού (Dama dama) στο νησί της Ρόδου, από το 2018. Στην διατριβή αυτη, εκτός από την εκτίμηση της αφθονίας και της κατανομής του, περιλαμβάνεται και η μελέτη των τροφικών του συνηθειών.

Μια βασική επισήμανση είναι ότι στη Ρόδο απαντάται μόνο το πλατώνι και όχι το ελάφι (Cervus elaphus). Η λανθασμένη αναγνώριση του είδους μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση διαφορετικών μέτρων διαχείρισης.


Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το πεδίο τα τελευταία 4 έτη, γνωρίζουμε ότι το πλατώνι είναι καιροσκοπικό, φυτοφάγο είδος και κατεξοχήν «βοσκητής» (grazer), δηλαδή τρέφεται κυρίως με πόες, αγροστώδη, φύλλα, άνθη κτλ που προσλαμβάνει από το έδαφος. Ωστόσο, σε κρίσιμες περιόδους έλλειψης κατάλληλης τροφής ή σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού με οικόσιτα κτηνοτροφικά ζώα (πχ πρόβατα ή αίγες) είναι ικανό το Πλατώνι να γίνει «βλαστοφάγο» (browser), δηλαδή να τρέφεται με βλαστούς θάμνων ή χαμηλών δέντρων, με καρπούς, βελανίδια ή ακόμη σπανίως και με φλοιούς δέντρων.

Οι ημερήσιες απαιτήσεις ενός ατόμου κυμαίνονται περίπου σε 0,5 - 1,0 kg ξηρά τροφή.

Είναι είδος σχετικά απαιτητικό σε νερό, ιδιαίτερα την κρίσιμη περίοδο του θηλασμού, αλλά και την ξηροθερμική περίοδο του καλοκαιριού στη Ρόδο (από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο).

Το πλατώνι είναι είδος που συναντάται στον οικότονο (μεταβατική περιοχή, ecotone) δάσους-ανοιχτών περιοχών (θαμνοτόπων, ποολίβαδων, γεωργικών καλλιεργειών). Δηλαδή, βρίσκει καταφύγιο και προστασία στα όρια του δάσους και τρέφεται στις γειτονικές εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση.

Στην πυρόπληκτη περιοχή, συνυπάρχει μεγάλος αριθμός από κτηνοτροφικά ζώα (πρόβατα και αίγες) και σχετικά μέτριες προς χαμηλές πυκνότητες πλατωνιού.


Τ
α πλατώνια αντιλαμβάνονται τη φωτιά και συνήθως απομακρύνονται πριν τη έλευσή της. Μπορεί όμως να εγκλωβιστούν σε θέσεις όπου η διαφυγή είναι δύσκολη, και έτσι να πεθάνουν από υπερθέρμανση η ασφυξία.

Η επόμενη χρονική περίοδος είναι αρκετά κρίσιμη για τα πλατώνια, επειδή αρχίζουν να συγκροτούνται χαρέμια και εισέρχονται στην νέα αναπαραγωγική περίοδο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, προκειμένου να συμβάλουμε στην αποτελεσματική προστασία του είδους, θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας τα εξης:

1. Το πλατώνι τρέφεται και με κτηνοτροφικά φυτά, όπως είναι το τριφύλλι, η μηδική και ο σανός βρώμης ή κριθαριού.

2. Μόνο στις πυρόπληκτες εκτάσεις, η τροφή πρέπει να συνδυάζεται με την παροχή νερού και κάλυψης.

3. Η πρόσθετη τροφή και το νερό πρέπει να παρέχονται στις άκαυτες νησίδες βλάστησης ή στα όρια της καμένης-άκαυτης ζώνης.

4. Η πρόσθετη τροφή και το νερό, θα πρέπει να παρέχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά 10-15 ημέρες) για το επόμενο 2μηνο (μέχρι τα πρωτοβρόχια).

5. Η τροφή θα πρέπει να διανέμεται όσο το δυνατό σε διαφορετικές θέσεις και μακριά από δρόμους ή οικισμούς ή γεωργικές εκτάσεις.

6. Οι θέσεις παροχής τροφής θα πρέπει να έχουν απόσταση μεγαλύτερη από 400-500 m μεταξύ τους.

7. Η παρεχόμενη ποσότητα τροφής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40-50 kg ανά θέση.

Τροφες όπως καρπούζια, καρότα, φρούτα, μποστανικά, λαχανικά και καρποί, πρεπει να αποφευγονται. Το πλατώνι όπως και άλλα φυτοφάγα είδη μπορεί να εθιστεί σ’ αυτήν την τροφή, να τα συμπεριλάβει στο διαιτολόγιο του και στη συνέχεια να προκαλεί ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες. Επίσης, η παροχή μεγάλων ποσοτήτων τροφής θα προκαλέσει συνωστισμό και θα προσελκύσει τα κτηνοτροφικά ζώα, τα οποία μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες στα πλατώνια ή και αντίστροφα.

Όποιος προτίθεται να βοηθήσει στην παροχή τροφής ή νερού για το πλατώνι, θα πρέπει να έρχεται σε συνεννόηση με τη Δασική Υπηρεσία της Ρόδου, η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την προστασία της άγριας πανίδας.

Δημήτριος Ε. Μπακαλούδης, Καθηγητής Οικολογίας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας, Α.Π.Θ.

Σημ: Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.



Πηγές που αναφέρει στην ανάρτηση του ο Δημ. Μπακαλουδης:

1. Μπακαλούδης, Δ.Ε., Ε. Κοτσώνας, Κ. Παπαστεργίου, Γ. Παπαϊωάννου & Σ. Σαξώνη (2023) Εκτίμηση αφθονίας του Πλατωνιού (Dama dama) με διαφορετικές μεθόδους ανά τύπο ενδιαιτήματος και συνολικά για το νησί της Ρόδου. Παραδοτέο 1 για το έργο «Εκτίμηση των πληθυσμιακών δεδομένων του Πλατωνιού (Dama dama) στο νησί της Ρόδου. Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ. – ΟΦΥΠΕΚΑ, 61 σελ.

2. Από το 2018, στο, Δ.Ε., Ε. Κοτσώνας, Κ. Παπαστεργίου, Σ. Σαξώνη &. Γ. Παπαϊωάννου (2023) Κατανομή του Πλατωνιού (Dama dama) στο νησί της Ρόδου. Παραδοτέο 2 για το έργο «Εκτίμηση των πληθυσμιακών δεδομένων του Πλατωνιού (Dama dama) στο νησί της Ρόδου». Τμήμα Δασολογίας & Φυσ. Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. - ΟΦΥΠΕΚΑ, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 41 σελ.

3. Μπακαλούδης, Δ.Ε. (2008) Βιολογία Άγριας Πανίδας. Εκδόσεις Γιαχούδη. Θεσσαλονίκη, 412 σελ.


Label Πλατώνι: https://tinyurl.com/2nptextz


Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Οδηγιες για πυροπληκτα και θερμοπληκτα άγρια ζωα


Τροφική ενίσχυση των ελαφιών της Ρόδου στις καμένες εκτασεις

 


Τα ελάφια αναζητούν την τροφή τους στις καλλιέργειες και στις θαμνώδεις και δασικές εκτάσεις. Δεδομένης της μεγάλης έκτασης της πυρκαγιάς και της αποτέφρωσης μεγάλων εκτάσεων, υπάρχει σημαντική μείωση της διαθέσιμης τροφής. Επομένως, η πρόσθετη σίτιση θα στηρίξει και θα βοηθήσει τα ζώα να παραμείνουν στον τόπο τους, αν και καμένος. Τα ελάφια δύσκολα αλλάζουν τόπο, έλεγαν οι παλιοί. Και πράγματι: με βάση τις καταγραφές που έγιναν μετά την πυρκαγιά του 2008, τα ελάφια παρέμειναν στα καμένα.

Κατά τη θερινή περίοδο, έχει βρεθεί ότι τα πλατώνια της Ρόδου τρέφονται με φύλλα και καρπούς ελιάς, αγρωστώδη, όπως είναι η άγρια βρώμη και το σιτάρι, καθώς επίσης και με θάμνους (φύλλα-βλαστούς-καρπούς). Πρόκειται για τροφές που είναι διαθέσιμες εκείνη την περίοδο. 

Δεδομένου ότι κάποιες τροφές, και ιδιαίτερα τροφές που δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε, μπορεί να προκαλέσουν στα ζώα πεπτικές διαταραχές η ακόμα και τον θάνατο, προτείνονται ως τροφές ενίσχυσης οι μπάλες σανού μηδικής-τριφυλλιού και βρώμης. Πρόκειται για φυτά που τα ζώα βρίσκουν στο περιβάλλον τους (βέβαια στην άγρια μορφή τους), κι έχουν χρησιμοποιηθεί για τη σίτιση των ελαφιών του ελαφοκομείου του Δήμου, καθώς επίσης και από τη Δασική Υπηρεσία σε παλαιότερους τροφικούς εμπλουτισμούς μετά από πυρκαγιά. 

Επίσης, κατάλληλες τροφές είναι ο σανός βύκου (έχει χρησιμοποιηθεί από τη Δασική Υπηρεσία) και ο σανός σιταριούφυτά με τα οποία επίσης τρέφονται τα ελάφια, αν υπάρχουν αυτές οι καλλιέργειες στην περιοχή τους. 

Είναι καλό να αποφευχθεί σκέτος καρπός, αλλά να δοθούν τα φυτά αυτά ως σανός (δηλαδή μπάλες χόρτου). Ακόμα, εφόσον είναι δυνατόν, είναι προτιμότερο οι μπάλες χόρτου να μην είναι συμπιεσμένεςαλλά να έχουν τον φυσικό τους όγκο, γιατί, σύμφωνα με τον κ. Καζώνη (ζωοτέχνη και συνεργάτη του Δήμου Ρόδου), με την συμπίεση θρυμματίζεται το φύλλωμά τους και χάνουν έτσι μέρος της θρεπτικής τους αξίας.

Με βάση την εμπειρία της πυρκαγιάς του 2008, κάποιοι θάμνοι, όπως είναι η κουμαριά, μέσα σε 2-3 εβδομάδες αναπτύσσουν νέους τρυφερούς βλαστούς και φύλλωμα, με το οποίο μπορούν να τραφούν τα ελάφια. Οπότε, σταδιακά είναι ξανά διαθέσιμο ένα μέρος της τροφής που καταναλώνουν στο περιβάλλον τους. Ωστόσο, η πλήρης διακοπή της σίτισης, και ειδικά σε περιοχές, όπου έχουν καταστραφεί καλλιέργειες, θα πρέπει να γίνει, μετά τις πρώτες βροχές και αφού το χλωρό χόρτο υπερβεί τα 10 cm.

Οι τροφές θα ήταν καλό να τοποθετηθούν σε όλο το εύρος της καμένης έκτασης, με έμφαση σε περιοχές όπου έχει καεί ολοσχερώς η θαμνώδης βλάστηση και έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές οι καλλιέργειες, καθώς επίσης και σε περιοχές που διατηρούν παραδοσιακά μεγάλους πληθυσμούς πλατωνιών και βρίσκονται κοντά σε σημεία που "κρατάνε" νερό το καλοκαίρι. Θα ήταν επίσης καλό η τροφή να τοποθετείται μακριά από τον δρόμο, ώστε να μειώνεται η όχληση. Οι θέσεις αυτές θα μπορούσαν να υποδειχθούν από τη Δασοφυλακή, η οποία έχει πολύχρονη εμπειρία σε σχέση με τα ελάφια και την τελική ευθύνη για τέτοιες δράσεις.

Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση τροφής. Με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό, θα μπορούσαν οι πολίτες να βοηθήσουν τις οργανώσεις αυτές στη συγκέντρωση τροφής και με τη σειρά τους, οι οργανώσεις να δράσουν υπό την καθοδήγηση της Δασικής Υπηρεσίας.

Κατά τη θερινή περίοδο, το νερό είναι καθοριστικό για την άγρια ζωή. Και είναι αλήθεια ότι οι πηγές της Ρόδου έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και θα ήταν καλό να υπάρξει μέριμνα για αύξηση των διαθέσιμων πόρων νερού κατά τη θερινή περίοδο. Από την άλλη βέβαια,τα ελάφια είναι άγρια ζώα κι εντός της περιοχής που ζουν έχουν εντοπίσει θέσεις που μπορούν να προσλαμβάνουν νερό καθόλη τη διάρκεια του έτους. Τα διαθέσιμα αυτά νερά μπορεί εμείς να μην τα γνωρίζουμε, αλλά τα γνωρίζουν τα ελάφια! Δεν αποκλείεται όμως σε κάποιες περιπτώσεις οι κουβάδες με νερό να βοηθούν τα ζώα που δυσκολεύονται να μετακινηθούν λόγω της πυρκαγιάς, αλλά και λόγω της έντονης όχλησης από τον κόσμο και τα οχήματα. 

Δέσποινα ΜερτζανίδουΔρ. Βιολόγος με ειδίκευση στην οικολογία και τη γενετική ποικιλία του πλατωνιού της Ρόδου


Πηγήhttps://www.wild-anima.gr/wp-content/uploads/2023/07/taisma_elafia.pdf via ANIMA at https://tinyurl.com/3kmw9u46

Αναδημοσίευση στο left.gr/news/ 

Σκιτσο του Χρήστου Παπανικου at rodiaki.gr


Πλατώνι: https://tinyurl.com/2nptextz




Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Ο μύθος του Ερυσιχθονα



Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

μοιάζει να βρίσκεται στην ελληνική μυθολογία και είναι ο μύθος του Ερυσίχθονα. 


Ο Ερυσίχθων ο Θεσσαλος ήταν ένας πλούσιος και εγωκεντρικός νεος, που έκοψε το ιερό δέντρο της θεας Δήμητρας κι' έχτισε στη θέση του ένα παλάτι. Ομως οι Δρυιάδες, οι νυμφες που κατοικούσαν εκει, βγηκαν απ' το δέντρο και κατέφυγαν στην θεα. 


Θυμωμένη η Δήμητρα, αποφάσισε να τιμωρήσει τον Ερυσίχθονα, καταδικάζοντας τον σε ακορεστη πείνα, έτσι που εκείνος δεν μπορεσε, από τότε, να χορτάσει ποτε. Έφαγε ολα τα φυτά, όλα τα ζώα, τη γυναίκα του και τα ξύλα του σπιτιού του. Ήταν προθυμος να πουλήσει ακόμα και την Μηστρα, την κόρη του, προκειμένου ν' αγοράσει τροφή, όταν όμως όλα είχαν φαγωθεί και δεν είχε πλέον απομείνει τίποτα γύρω του, άρχισε να τρώει τις ίδιες του τις σάρκες. 


"Ερυσις" λέγεται οτι σημαίνει σχίσιμο η πληγή, και "χθων" σημαίνει χώμα, γη. Στην ελληνική μυθολογια, η Χθών ήταν μια θεότητα από τα βάθη της γης. Ο Ερυσίχθων (Erysichthon), λοιπόν, θα μπορούσε να αντιπροσωπευει μια πληγή της γής, η και ενα υπετροφικο "εγώ", που θεριεψε καταστρέφοντας τα πάντα γύρω του και, στο τέλος, τον ίδιο του τον εαυτό.



Ο μύθος κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές στο διαδίκτυο, οπως: 

wikipediacamerastyloonlinetopikopoiisievonymoskathimerinio-kloounnaftemporikiarchaiologiagoogle/searchhttps://m.facebook.com/savegreekmountains/photos/a.2242076079445421/2885006301819059/
















Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Πρώτες βοήθειες για τα τα πετροχελιδονα που πέφτουν στη γη

 


Οδηγίες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Fb at https://tinyurl.com/4p4fkwyj)



Οι σταχτάρες περνούν σχεδόν όλη τους τη ζωή στον αέρα: τρέφονται, ξεδιψούν, ζευγαρώνουν αλλά και κοιμούνται εν πτήσει!

Τα πολύ μικρά τους πόδια δεν τους επιτρέπουν να κουρνιάζουν σε κλαδιά, μπορούν όμως να  γαντζώνονται σε κάθετες επιφάνειες, γι’ αυτό και φωλιάζουν σε σχισμές βράχων αλλά και σε ανοίγματα σε ψηλά κτίρια πολλών ελληνικών πόλεων.

Αυτή την εποχή, οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν υπερθέρμανση των φωλιών τους κι έτσι πολλά νεαρά επιχειρούν μια πρώιμη έξοδο με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο έδαφος. 

Αν βρείτε στον δρόμο ένα σκουρόχρωμο πουλί με μακριές φτερούγες, γαμψά νύχια και μαύρα μάτια, που δείχνει να μην μπορεί να πετάξει και μοιάζει με χελιδόνι, μαζέψτε το αμέσως. 

Βάλτε το σε ένα χαρτόκουτο με μια πετσέτα για υπόστρωμα, στάξτε του αρκετές σταγόνες νερό στη μύτη και ενημερώστε άμεσα το πλησιέστερο σε εσάς Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων για να σας δοθούν σχετικές οδηγίες: 








Photo



Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Τα παιδιά με τα καλαμια


«Το έπιασα, το έπιασα, ελάτε. Μαμά, κοίτα!» Οι ενθουσιώδεις φωνές ενός αγοριού –το πολύ οκτώ ή εννέα ετών– διέκοψαν απότομα τις στιγμές απόλυτης χαλάρωσης που απολάμβανα δίπλα στο κύμα και μ’ έκαναν ν’ ανοίξω τα μάτια μου. 

Γύρισα προς το μέρος του, όπως και η μητέρα του, που ήταν ξαπλωμένη λίγα μέτρα πιο πέρα, μαζί με φίλες της. Του έγνεψε κάτι σαν «μπράβο», εμφανώς βαριεστημένη. Ο μικρός κρατούσε ένα καλάμι. Στην άκρη του ψυχορραγούσε ένα τόσο δα ψαράκι. Οχι σε πετονιά, στο ίδιο το καλάμι, στην αιχμηρή άκρη του. 

Οι φίλοι του, άλλα τέσσερα πέντε αγόρια συνομήλικα, τον πλησίασαν. Είχαν κι αυτά παρόμοια «όπλα» και απόχες. Αρχισαν να περιεργάζονται με θαυμασμό το ψάρι που είχε πια πάψει να κινείται. «Εχει κι άλλα εδώ. Και καβούρια. Χθες σκότωσα ένα», φώναξε ένας πιτσιρικάς. 

Οι μικροί θηρευτές άρχισαν να καρφώνουν με μανία τα καλάμια τους στο νερό, στοχεύοντας οτιδήποτε κινούνταν και ουρλιάζοντας κάθε τόσο από την έξαψη του κυνηγιού. 

Σηκώθηκα και μάζεψα τα πράγματά μου. Φεύγοντας κοντοστάθηκα μπροστά τους. 

– Θα τα φάτε τα ψαράκια; 

– Οχι. 

– Τότε γιατί δεν τα αφήνετε να ζήσουν;

– Εεεεεεεεε… 

Η μητέρα του πρώτου αγοριού και οι φίλες της γύρισαν και με κοίταξαν ενοχλημένες. 

Το ίδιο βράδυ, διαβάζοντας ξανά, έπειτα από σχεδόν τριάντα χρόνια, την «Αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης», του Μίλαν Κούντερα, μια παράγραφος φωτίστηκε αίφνης και απέκτησε νέα διάσταση... 

«Είναι αδύνατον να προσδιορίσει κανείς ως ποιον βαθμό οι σχέσεις μας με τους άλλους προκαθορίζονται από τον συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσά μας. Η αληθινή καλοσύνη του ανθρώπου εκδηλώνεται απολύτως αγνά και απολύτως ελεύθερα μόνο απέναντι σ’ αυτούς που δεν αντιπροσωπεύουν καμία δύναμη. Η πραγματική ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας ειναι η σχέση της με αυτούς που βρίσκονται στο έλεός της: τα ζώα. 

Κι εδώ σημειώνεται η θεμελιώδης αποτυχία του ανθρώπου, τόσο θεμελιώδης που όλες οι άλλες απορρέουν από αυτήν».


Τασούλα Επτακοιλη, εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ




Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

14 Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Χιμπαντζη


Εδω και πεντε χρόνια (από το 2018), η 14η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Χιμπαντζη*, τιμώντας μια ημερομηνια ορόσημο που έμελλε να αλλαξει την θεώρηση, όχι μόνο των μη ανθρωπινων ζώων αλλά και της θέσης του ανθρώπινου είδους μέσα στον φυσικό κόσμο. 

Στις 14 Ιουλίου 1960, ενα 26χρονο κορίτσι από την Αγγλία, πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στις ακτές της λίμνης Τανγκανικα, στην σημερινή Τανζανια και το Εθνικό Πάρκο του Γκομπε, για να μελετήσει τους στενότερους συγγενείς μας στο ζωικό βασίλειο, τους χιμπαντζηδες. 

Με την αφορμή αυτής της γιορτής, η 89χρονη σήμερα, παγκοσμίως γνωστη και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνων πρωτευοντολογος, Dr Jane Goodall (Τζέιν Γκουντολ)** μοιράζεται ένα μέρος απο τις σκέψεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες της, και εκφράζει την ευχή για σεβασμό τόσο των χιμπατζήδων που υποφέρουν στην αιχμαλωσία, όσο και των ελεύθερων πληθυσμών τους που απειλούνται με αφανισμό. Εκφράζει επίσης την ελπιδα για αρμονικη συνύπαρξη των σημερινών ανθρώπων με τα άλλα ζώα, σε έναν δικαιότερο και περισσότερο συμπονετικό κόσμο. 

Μπορείτε να την ακούσετε στο YouTube, εδώ: https://youtu.be/-fQD_Y9joAY

η στο Facebook, εδώ: https://www.facebook.com/janegoodall/videos/1280778059494178/  -- https://tinyurl.com/yckrhnbb


https://twitter.com/JaneGoodallInst/status/1679852742162915328

https://twitter.com/hashtag/worldchimpanzeeday?src=hashtag_click


https://m.facebook.com/hashtag/worldchimpanzeeday



Photo1

Photo2 at https://janegoodall.org/


*wikipediaWWFWorld Chimpanzee Day

**https://biblionet.gr/προσωπο/?personid=16692google/searchhttps://m.facebook.com/janegoodall


ΥΓΕυτυχώς οι άνθρωποι γιορτάζουν ακόμα, έστω και αν οι παγκόσμιες ημέρες είναι το τελευταίο όριο και το τελευταίο καταφύγιο όλων των πραγμάτων και των πλασμάτων που έχουν, πάντα και παντού, πέρα από τα όρια παραμεληθεί και κακοποιηθεί.

Υπολογίζεται ότι, στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρχαν 1-2 εκατομμύρια χιμπαντζηδες κατανεμημένοι σε 25 αφρικανικές χώρες. Σήμερα έχουν απομείνει γύρω στις 340 χιλιαδες. Απειλούνται από την απώλεια των βιοτόπων τους, τις ασθένειες, τον κατακερματισμό των πληθυσμών τους, και την παράνομη εμπορική διακίνηση. Στην αιχμαλωσία, πολλά άτομα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στις ιατρικές έρευνες ως πειραματοζωα, ως εκθέματα ζωολογικών κήπων και ως κατοικίδια. [Πηγη -- https://vimeo.com/266185582 -- https://news.janegoodall.org/2018/05/01/announcing-first-ever-world-chimpanzee-day-july-14th/]


World Chimpanzee Day, every year on July 14th, unites people all around the world in celebrating World Chimpanzee Day, every year on July 14th, unites people all around the world in celebrating the innate value, complexity, and importance of our closest living relatives in the animal kingdom – chimpanzees. The day honors the anniversary of the moment in 1960 when 26-year-old Jane Goodall first stepped foot onto the shores of Lake Tanganyika in Gombe, Tanzania to study these mysterious and wonderful beings, forever changing our relationship with the animal kingdom and the natural world. For World Chimpanzee Day 2023, Dr. Jane Goodall shares her thoughts as we celebrate our #ChimpanzeeConnection demonstrating the ways in which chimpanzees are so connected to us, other wildlife, and the natural world as a keystone species in the vast intertwined web of life. Together we will grow connection, understanding, protect wild endangered populations, and improve wellbeing for captive chimpanzees.

This year - the fifth anniversary of this powerful celebration - Dr. Jane Goodall and the Jane Goodall Institute global chapters are calling on everyone to rediscover their #ChimpanzeeConnection to grow compassion and action for closest living relatives in the animal kingdom! innate value, complexity, and importance of our closest living relatives in the animal kingdom – chimpanzees. The day honors the anniversary of the moment in 1960 when 26-year-old Jane Goodall first stepped foot onto the shores of Lake Tanganyika in Gombe, Tanzania to study these mysterious and wonderful beings, forever changing our relationship with the animal kingdom and the natural world. For World Chimpanzee Day 2023, Dr. Jane Goodall shares her thoughts as we celebrate our #ChimpanzeeConnection demonstrating the ways in which chimpanzees are so connected to us, other wildlife, and the natural world as a keystone species in the vast intertwined web of life. Together we will grow connection, understanding, protect wild endangered populations, and improve wellbeing for captive chimpanzees.

This year - the fifth anniversary of this powerful celebration - Dr. Jane Goodall and the Jane Goodall Institute global chapters are calling on everyone to rediscover their #ChimpanzeeConnection to grow compassion and action for closest living relatives in the animal kingdom!







Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Αρχιπέλαγος και Διεθνές Σχολείο της Θαλασσας

 


Το επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής "Πλανα με Ουράπου μεταδόθηκε από την ΕΡΤ2,  την Κυριακή, 9 Ιουλίου 2023, είναι αφιερωμενο στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" και το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας που βρισκεται στον Άγιο Κωνσταντίνο της Σάμου. 

Με την Τασούλα Επτακοιλη μιλούν: ο διευθυντής του ινστιτούτου Θοδωρής Τσιμπιδης, η υδροβιολογος και διευθύντρια έρευνας Αναστασία Μήλιου, ο επικεφαλής έρευνας και τηλεσκοπησης Τιμ Γκραντζαν, και φοιτητές από διάφορα ξένα πανεπιστήμια που ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να μελετήσουν τα οικοσυστηματα των ελληνικών θαλασσών και νησιων. 

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο στο ERTFLIX, εδώ: https://www.ertflix.gr/vod/vod.284712-plana-me-oura-74 η τμηματικά στο YouTube εδώ: https://youtu.be/yXzcPs3MmdI, εδώ: https://youtu.be/jvXN48fU_lUκαι εδώ: https://youtu.be/2YMm2N1kZhQ


https://www.facebook.com/Archipelago.gr/posts/pfbid02MdaYwAsUQGimK8acc9vq6XRd71u9huo1eiHabT5NiEdkGpoTAVnohK81r9YEUYypl

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Απατεώνες και παραχαρακτες

 

Λογοτεχνικό κείμενο του Γιάννη Ιωαννίδη, όπως το διάβασε ο ίδιος κατά την διαρκεια συνέντευξης που παραχωρησε στην εκπομπη "Αντιθέσεις" του Γιώργου Σαχίνη και της ΚΡΗΤΗ TV, την περασμένη Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2023. Ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να ακούσετε εδώ: https://youtu.be/1bsMJf0YJ486 [https://tinyurl.com/2n7yffsv]




https://tinyurl.com/bddaprxc
https://tinyurl.com/eecxtyvm








https://twitter.com/KPrimikiri/status/1678405819195445250



 

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Στην καρδιά τείχη έχουν υψωσει

 

Είμαι νεκρος
Και η Μεσόγειος δακρυσε ξανά

Πολλά κουφάρια είδε
Πολλά κουφάρια ξέβρασε

Στη χώρα μου
της αρχαίας φιλοξενίας του Δία

Δεν ήμουν προσφυγας
Στην καρδιά τείχη έχουν υψώσει.

Ήμουν παρανομος
Παρανομος άνθρωπος
Που τόλμησε να σκεφτεί να ζήσει.




*https://tinyurl.com/tf4336x2

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Όχι, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν ξέρουμε...

 


Στις 14 Ιουνίου 2023, μία μέρα πριν την έναρξη του 24ου Αντιρατσιστικου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενα πλεουμενο με περιπου 700 πρόσφυγες βούλιαξε στ' ανοιχτά της Πύλου. Ογδοντα άνθρωποι βρέθηκαν πνιγμένοι και εκατοντάδες κατέληξαν στον βυθό της θάλασσας, ενώ οι ευθύνες, ως συνήθως, αποδοθηκαν στους "δουλέμπορους" και τους ίδιους τους πρόσφυγες. 

Το φεστιβάλ αναβλήθηκε, μία από τις προγραμματισμένες πολιτικές εκδηλώσεις του όμως θεωρηθηκε πιο επίκαιρη από ποτέ, γι' αυτό και πραγματοποιήθηκε αμεσα. Ετσι, το Σάββατο 17/6, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο μιας συζήτησης με θέμα: "Κανονικοποίηση των ρατσιστικών πολιτικών και επιλεκτικός ανθρωπισμός"*. Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου παραβρέθηκε πλήθος κοσμου. 

Στην συζήτηση τοποθετήθηκαν οι: Ιάσονας Αποστολόπουλος (διασώστης – ακτιβιστής), Θανάσης Καμπαγιάννης (μέλος Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων), Αθηνά Καλογρίδη (δικηγόρος Equal Legal Aid -ELA), Δήμητρα Κομνιανού (συντονίστρια ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης) και Αλέξης Τριανταφυλλίδης, κοινωνικός λειτουργός. 

Όπως περιγραφει στο alterthess η δημοσιογραφος Σταυρούλα Πουλημένη**, οι ομιλητές προσπάθησαν να σπάσουν την επιχειρούμενη συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνων και να αναδείξουν την παγιωμενη τακτική των "pushback" ως αιτία θανάτων. Παράλληλα μίλησαν για τις ρατσιστικές πτυχές της πολιτικής, τόσο του ελληνικού κράτους όσο και της "Ευρώπης - φρουριο" που διαχειρίζεται τις ζωές των προσφύγων εντός και εκτός των τειχών της. 

Σημερα, σε σύγκριση με το 2015, είπε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, το ποσοστό νεκρών ναυαγών στο Αιγαίο είναι εικοσαπλασιο, η δε ένταση της βίας που ασκείται δεν γίνεται γνωστή στο εσωτερικό της χώρας μας. Ο αγώνας για ζωη και ελευθερια δεν μπορεί να αναχαιτιστεί με εγκληματικές πολιτικές, ο,τι κι' αν κάνουν τα κράτη που βρισκονται μέσα στο φρούριο, και όσους φράκτες κι' αν υψώσουν γύρω του. Κανένα κόμμα δεν τολμάει να μιλήσει ξεκάθαρα για ολα αυτα, κι' οσοι μιλούν δέχονται την οργή του κρατικού μηχανισμου και χαρακτηρίζονται "εθνοπροδοτες". 

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου το κράτος έχει γίνει ο πορτιερης της Ευρωπης, συνοριοφύλακας και σκυλοπνιχτης. Αυτόν τον ρόλο έχει αναλάβει, παίρνει χρήματα γι' αυτήν την βρωμοδουλεια, ενώ εμείς πρέπει να κάνουμε σαν να μην το ξέρουμε. Ζούμε μέσα σε μια τρομερή μονοφωνια των ΜΜΕ, μέσα σε μια συνομωσία προπαγανδας, και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τετοιο, επισήμανε ο Θανάσης Καμπαγιαννης...

Μπορείτε να ακούσετε τοποθετήσεις των ομιλητών, όπως έχουν ανέβει στο YouTube από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, και τις παραθέτω παρακάτω.


Ιάσονας Αποστολόπουλος: Το πιο πολύνεκρο ναυάγιο στην μεταπολεμική ιστορία της Ελλαδας



Θανάσης Καμπαγιαννης: Πως θα συνεχίσουμε να ζούμε σ' αυτήν την χώρα; 

https://youtu.be/146lId5bM3Q




Αθήνα Καλογρίδη: Βίος ο αβιωτος

https://youtu.be/N0hjthX32wA





Αλέξης Τριανταφυλλίδης: Αυτή είν' η μοίρα σου





*https://infolibre.gr/2023/06/17/kanonikopoiisi-ton-ratsistikon-politikon-amp-epilektikos-anthropismos-ekdilosi-tis-antiratsistikis-sto-ekth-to-vrady-toy-savvatoy-17-6-apeytheias-metadosi/

**https://alterthess.gr/piso-apo-to-egklima-tis-pyloy-kryvetai-i-kanonikopoiisi-ton-ratsistikon-politikon/