Ετικέτες

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Ο μύθος του Ερυσιχθονα



Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

μοιάζει να βρίσκεται στην ελληνική μυθολογία και είναι ο μύθος του Ερυσίχθονα. 


Ο Ερυσίχθων ο Θεσσαλος ήταν ένας πλούσιος και εγωκεντρικός νεος, που έκοψε το ιερό δέντρο της θεας Δήμητρας κι' έχτισε στη θέση του ένα παλάτι. Ομως οι Δρυιάδες, οι νυμφες που κατοικούσαν εκει, βγηκαν απ' το δέντρο και κατέφυγαν στην θεα. 


Θυμωμένη η Δήμητρα, αποφάσισε να τιμωρήσει τον Ερυσίχθονα, καταδικάζοντας τον σε ακορεστη πείνα, έτσι που εκείνος δεν μπορεσε, από τότε, να χορτάσει ποτε. Έφαγε ολα τα φυτά, όλα τα ζώα, τη γυναίκα του και τα ξύλα του σπιτιού του. Ήταν προθυμος να πουλήσει ακόμα και την Μηστρα, την κόρη του, προκειμένου ν' αγοράσει τροφή, όταν όμως όλα είχαν φαγωθεί και δεν είχε πλέον απομείνει τίποτα γύρω του, άρχισε να τρώει τις ίδιες του τις σάρκες. 


"Ερυσις" λέγεται οτι σημαίνει σχίσιμο η πληγή, και "χθων" σημαίνει χώμα, γη. Στην ελληνική μυθολογια, η Χθών ήταν μια θεότητα από τα βάθη της γης. Ο Ερυσίχθων (Erysichthon), λοιπόν, θα μπορούσε να αντιπροσωπευει μια πληγή της γής, η και ενα υπετροφικο "εγώ", που θεριεψε καταστρέφοντας τα πάντα γύρω του και, στο τέλος, τον ίδιο του τον εαυτό.



Ο μύθος κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές στο διαδίκτυο, οπως: 

wikipediacamerastyloonlinetopikopoiisievonymoskathimerinio-kloounnaftemporikiarchaiologiagoogle/searchhttps://m.facebook.com/savegreekmountains/photos/a.2242076079445421/2885006301819059/
















Δεν υπάρχουν σχόλια: