Ετικέτες

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Όχι, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν ξέρουμε...

 


Στις 14 Ιουνίου 2023, μία μέρα πριν την έναρξη του 24ου Αντιρατσιστικου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενα πλεουμενο με περιπου 700 πρόσφυγες βούλιαξε στ' ανοιχτά της Πύλου. Ογδοντα άνθρωποι βρέθηκαν πνιγμένοι και εκατοντάδες κατέληξαν στον βυθό της θάλασσας, ενώ οι ευθύνες, ως συνήθως, αποδοθηκαν στους "δουλέμπορους" και τους ίδιους τους πρόσφυγες. 

Το φεστιβάλ αναβλήθηκε, μία από τις προγραμματισμένες πολιτικές εκδηλώσεις του όμως θεωρηθηκε πιο επίκαιρη από ποτέ, γι' αυτό και πραγματοποιήθηκε αμεσα. Ετσι, το Σάββατο 17/6, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο μιας συζήτησης με θέμα: "Κανονικοποίηση των ρατσιστικών πολιτικών και επιλεκτικός ανθρωπισμός"*. Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου παραβρέθηκε πλήθος κοσμου. 

Στην συζήτηση τοποθετήθηκαν οι: Ιάσονας Αποστολόπουλος (διασώστης – ακτιβιστής), Θανάσης Καμπαγιάννης (μέλος Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων), Αθηνά Καλογρίδη (δικηγόρος Equal Legal Aid -ELA), Δήμητρα Κομνιανού (συντονίστρια ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης) και Αλέξης Τριανταφυλλίδης, κοινωνικός λειτουργός. 

Όπως περιγραφει στο alterthess η δημοσιογραφος Σταυρούλα Πουλημένη**, οι ομιλητές προσπάθησαν να σπάσουν την επιχειρούμενη συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνων και να αναδείξουν την παγιωμενη τακτική των "pushback" ως αιτία θανάτων. Παράλληλα μίλησαν για τις ρατσιστικές πτυχές της πολιτικής, τόσο του ελληνικού κράτους όσο και της "Ευρώπης - φρουριο" που διαχειρίζεται τις ζωές των προσφύγων εντός και εκτός των τειχών της. 

Σημερα, σε σύγκριση με το 2015, είπε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, το ποσοστό νεκρών ναυαγών στο Αιγαίο είναι εικοσαπλασιο, η δε ένταση της βίας που ασκείται δεν γίνεται γνωστή στο εσωτερικό της χώρας μας. Ο αγώνας για ζωη και ελευθερια δεν μπορεί να αναχαιτιστεί με εγκληματικές πολιτικές, ο,τι κι' αν κάνουν τα κράτη που βρισκονται μέσα στο φρούριο, και όσους φράκτες κι' αν υψώσουν γύρω του. Κανένα κόμμα δεν τολμάει να μιλήσει ξεκάθαρα για ολα αυτα, κι' οσοι μιλούν δέχονται την οργή του κρατικού μηχανισμου και χαρακτηρίζονται "εθνοπροδοτες". 

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου το κράτος έχει γίνει ο πορτιερης της Ευρωπης, συνοριοφύλακας και σκυλοπνιχτης. Αυτόν τον ρόλο έχει αναλάβει, παίρνει χρήματα γι' αυτήν την βρωμοδουλεια, ενώ εμείς πρέπει να κάνουμε σαν να μην το ξέρουμε. Ζούμε μέσα σε μια τρομερή μονοφωνια των ΜΜΕ, μέσα σε μια συνομωσία προπαγανδας, και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τετοιο, επισήμανε ο Θανάσης Καμπαγιαννης...

Μπορείτε να ακούσετε τοποθετήσεις των ομιλητών, όπως έχουν ανέβει στο YouTube από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, και τις παραθέτω παρακάτω.


Ιάσονας Αποστολόπουλος: Το πιο πολύνεκρο ναυάγιο στην μεταπολεμική ιστορία της Ελλαδας



Θανάσης Καμπαγιαννης: Πως θα συνεχίσουμε να ζούμε σ' αυτήν την χώρα; 

https://youtu.be/146lId5bM3Q




Αθήνα Καλογρίδη: Βίος ο αβιωτος

https://youtu.be/N0hjthX32wA





Αλέξης Τριανταφυλλίδης: Αυτή είν' η μοίρα σου





*https://infolibre.gr/2023/06/17/kanonikopoiisi-ton-ratsistikon-politikon-amp-epilektikos-anthropismos-ekdilosi-tis-antiratsistikis-sto-ekth-to-vrady-toy-savvatoy-17-6-apeytheias-metadosi/

**https://alterthess.gr/piso-apo-to-egklima-tis-pyloy-kryvetai-i-kanonikopoiisi-ton-ratsistikon-politikon/





Δεν υπάρχουν σχόλια: