Ετικέτες

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Συμπόνοια για τα "παραγωγικά" ζωα: ενα βιβλίο, μια αγάπη και μια παγκόσμια οργανωση


Στο νέο της βιβλίο που έχει τίτλο "Roaming Wild", η Βρετανίδα εκδότης και συγγραφεας Emma Silvertorn, περιγράφει την ιστορία της οργάνωσης COMPASSION in world farming, μέσα από την ζωή και το έργο της γιαγιάς και του παππού της, Peter Roberts και της γιαγιάς της, Άννας.

Γιος γιατρού, απόφοιτος γεωπονικής σχολής και εκτροφέας αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, ο Peter Roberts ήρθε αντιμέτωπος, κατά την δεκαετία του '50, με την νεοαναδυόμενη τότε βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφίας (factory farming), και αρνήθηκε να προσαρμοστεί. Η προσωπική αντίθεση ενός μεμονωμένου κτηνοτρόφου, κάπου στην νοτιοανατολική Αγγλία, οδήγησε στην δημιουργία μιας παγκόσμιας οργάνωσης συμπόνοιας για τα ζώα φάρμας, τα λεγόμενα και "παραγωγικά".

Στο βιβλίο, περιγράφεται με λεπτομέρειες η αντισυμβατική και πρωτοποριακή ζωή του Peter και της γυναίκας του Άννας, που επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει μεχρι σήμερα πλήθος κόσμου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. 

Η συγγραφέας ακολουθεί τα βήματα του ζεύγους Roberts, σε μια εποχή κατά την οποία η συμπόνοια για τα ζώα φάρμας αντιμετωπιζόταν ακόμα ως ένας μη ρεαλιστικός και ουτοπικός "υπερσυναισθηματισμός". Η πορεία τους, με πυξίδα την κοινή ηθική τους επιλογή, ξεκίνησε με ελάχιστα χρήματα και έφτασε στην ίδρυση και καταξίωση της μεγαλύτερης και επιδραστικότερης οργάνωσης του κόσμου για τα ζώα αυτά.

Γεννημένοι στις αρχές της δεκαετίας του 1920, οι Roberts έζησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν κατά την δεκαετία του '50, και άρχισαν την κοινή τους ζωή ως αγρότες, εκτρέφοντας γαλακτοπαραγωγές αγελάδες και κοτόπουλα, στην κομητεία Hampshire. Γύρω στο 1960 όμως, άλλαξαν πορεία. Ρισκάροντας όχι μόνο την κοινωνική αποδοχή αλλά και την ίδια τους την επιβίωση, έγιναν χορτοφάγοι και ξεκίνησαν μια εκστρατεία συμπόνοιας. 

Ήταν η στιγμή που η βρετανική ύπαιθρος είχε αρχίσει να μεταστρέφεται προς το χειρότερο: ρυπογόνες μονάδες εντατικής εκτροφής έκαναν την εμφάνισή τους, κότες αυγοπαραγωγης άρχισαν να στοιβάζονται σε κλωβοστοιχίες (buttery cages), η επιλεκτική αναπαραγωγή άρχισε να δημιουργεί κρεοπαραγωγά κοτόπουλα ταχείας ανάπτυξης, καταδικασμένα να υποφέρουν μια άθλια ποιότητα ζωής (broiler chickens), ενώ, παράλληλα, η μονοκαλλιέργεια και η χρήση ισχυρών βιοκτόνων, όπως το DDT, άρχισε να απειλεί την βιοποικιλότητα και την βιωσιμότητα του εδάφους.

Οι δημοφιλείς φιλοζωικές οργανώσεις εκείνης της εποχής δεν τους καλοδέχτηκαν, θεωρώντας ότι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στρεφόταν περισσότερα στα ζώα συντροφιάς και λιγότερο στα ζώα της κτηνοτροφίας, που ομως υπέφεραν τα πάνδεινα. 

Στην αρχή, ο δρόμος ήταν μοναχικός και το ζεύγος Roberts έπρεπε να αντιμετωπίσει την απαξίωση και τον χλευασμό. Η εκστρατεία τους πέρασε μέσα από διάφορες περιπέτειες και σκαμπανεβάσματα: την δικαστική διαμάχη με το τάγμα ενός καθολικού μοναχού που καταπιανόταν με την παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος, τις καμπάνιες για την πείνα στην Αιθιοπία, την συνεργασία με τον Ιρλανδό συγγραφέα και κωμικό ηθοποιό Spike Milligan, το μοντελο Celia Hammond, και τον Αυστραλό φιλόσοφο Peter Singer. Έπρεπε να διεκδικήσουν αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να δώσουν μάχες με τον αγροδιατροφικό και χημικό κολοσσό Monsanto.

Κατά την δεκαετία του '70, εταιρικοί γίγαντες, όπως η πολυεθνική αλυσίδα ταχυφαγείων McDonald's, πιέστηκαν να υποστηρίξουν το σύστημα της ελεύθερης βοσκής, ενώ ακόμα και η βρετανική βασιλική οικογένεια κλήθηκε να παρέχει περισσότερη ελευθερία στα ζώα που διατηρούσε, και τα μεγάλα πολιτικά κόμματα υποχρεώθηκαν να συμπεριλάβουν στην ατζέντα τους και τα "παραγωγικά ζώα". 

Οι διηγήσεις του βιβλίου κινούνται ανάμεσα στο προσωπικό και το πολιτικό, τις καλές και τις κακές στιγμές της οικογενειακής ζωής, τον πόλεμο που αντιμετώπισαν οι γονείς όταν επέλεξαν να μεγαλώσουν με χορτοφαγική διατροφή τις τρεις τους κόρες, κατά την δεκαετία του '60, τις πάμπολλες πνευματικές τους αναζητήσεις (ανάμεσα στις οποίες και το διάστημα που πέρασαν στο ινδικό άσραμ του Sathya Sai Baba), την επαναφορά της γης, γύρω από το οικογενειακό σπίτι, στην αρχική φυσική της κατάσταση, και την ιστορία του πενηντάχρονου έρωτά τους. Όπως περιγράφεται στο οπισθόφυλλο, πρόκειται για την ιστορία ενός συνηθισμένου ζευγαριού με ένα ασυνήθιστο όραμα. 


Πηγες και εικόνες https://www.whittlespublishing.com/Roaming_Wild -- https://www.ciwf.org.uk/about-us/our-story/ -- https://tinyurl.com/mrey2tnf (Fb


Σχετικοί σύνδεσμοι


Κοινοποιήθηκε at https://twitter.com/KPrimikiri/status/1703946854969246046 


Δεν υπάρχουν σχόλια: