Ετικέτες

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Για τον Αριστοτέλη, τα ζώα, το περιβάλλον και την "ανάπτυξη" στην Ελλάδα του σήμερα

Η κουλτούρα που βλέπει τα φυσικά οικοσυστήματα και την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου μόνον σαν εστίες πλουτισμού, και τους ανθρώπους σαν χειραγωγημένα εργαλεία με ψήφο, μπορεί να φέρει μόνο λεηλασία και καταστροφή σε όλα τα επίπεδα, φυσικό, οικονομικό, και κοινωνικό.

 
 

Από την εκπομπή "Ένα ντέφι που πάει παντού" του Στέλιου Ελληνιάδη

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, Κυριακή 21-06-20 


Το θέμα της εκπομπής μπορείτε να διαβάσετε στο ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΙΔΕΩΝ της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς που κυκλοφόρησε σε έντυπη μορφή το περασμένο Σαββατοκύριακο, και αναρτήθηκε σε ηλεκτρονική μορφή με τον τίτλο "Οι βιτριολιστές", στις 24-06-20, εδώ: https://edromos.gr/oi-vitriolistes/




Μέρος 1ο
 


Μέρος 2ο
 
                                                                                                                 

Ο Αριστοτέλης, στο έργο του "Περί τα ζώα ιστορίαι", κατατάσσει τα όντα ανάλογα με την συμμετοχή τους σε διάφορα είδη ψυχής, το καθένα από τα οποία επιτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες. Τα φυτά έχουν "θρεπτική ψυχή", η οποία τους επιτρέπει να τρέφονται, να αυξάνουν και να αναπαράγονται. Τα ζώα έχουν επιπλέον "αισθητική ψυχή", η οποία είναι υπεύθυνη για την αίσθηση και εμμέσως για την κίνηση. Τέλος, στην περίπτωση των ανθρώπων προστίθεται και η "έλλογη ψυχή", η οποία προσδίδει τις ανώτερες διανοητικές ικανότητες. 

Είναι θλιβερή η αμορφωσιά και εξοργιστική η εγκληματική συμπεριφορά αυτών που κυβερνούν την Ελλάδα και αυτών που τους κινούν σαν μαριονέττες. Οι άνθρωποι αυτοί, που αναρριχώνται επενδύοντας στα εκφυλισμένα κόμματα του σάπιου πολιτικού συστήματος, πριμοδοτούμενοι με ανταλλάγματα απ' τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αποσπώντας ψήφους με ψευδείς υποσχέσεις, ενώ διεγείρουν τα πιο καθυστερημένα ένστικτα των πολιτών, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Δεν έχουν ηθικές αναστολές, δεν έχουνε γούστο και αισθητική, δεν έχουνε καμία σχέση με τις λαμπρές πτυχές του εντόπιου πολιτισμού και δεν μπορούν να αντιληφθούν ούτε την αξία ούτε την αναγκαιότητα διατήρησης ακέραιας της χλωρίδας, της πανίδας, της γεωμορφολογίας και της φυσικής ομορφιάς του τόπου. Η λογική του οικονομικού οφέλους υπέρ των κεφαλαιούχων είναι κυρίαρχη και μοναδική. Αυτή είναι η μοναδική τους κουλτούρα. Μία κουλτούρα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επενδυτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για την αύξηση των κερδών τους και αδιαφορούν πλήρως για τα φυσικά οικοσυστήματα, για την πολιτιστική κληρονομιά και για την κλιματική αλλαγή. Γι' αυτούς, ισοπεδωτικά, όλα τα μέρη είναι τυφλές εστίες πλουτισμού και οι άνθρωποι χειραγωγημένα εργαλεία με ψήφο. 

Τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας των μνημονίων, έχει εξαπολυθεί εναντίον της χώρας ένα νέο κύμα λεηλασίας και καταστροφής. Ακτές, δάση, βουνοκορφές, βιότοποι, περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους, δηλαδή μέρη που έμειναν ανέγγιχτα επί χιλιετίες, εκποιούνται, καταπατούνται, βιάζονται και καταστρέφονται με μοναδικό κίνητρο το κέρδος. Όλα αυτά που γίνονταν σεβαστά επειδή αυτονόητα θεωρούνταν πολύτιμα και εκτός πεδίου οικονομικών συναλλαγών, χωρίς καν να χρειάζονται εκ παραδόσεως να προστατευτούν με ειδικές νομοθεσίες, αυτά που θεωρούνταν ιερά, αυτά για τα οποία χυνόνταν αίμα για την υπεράσπισή τους, εν ολίγοις αυτά που ήταν πίστη ότι αποτελούν την πατρίδα, δηλαδή το υλικό μέρος της πατρίδας, το σώμα, ο συγκεκριμένος φυσικός κόσμος, ο οποίος είναι αδιαχώριστος με τον συγκεκριμένο άυλο κόσμο των ιδεών, της κουλτούρας, του πολιτισμού, αυτό που είναι και αισθανόμαστε ότι είναι η Ελλάδα, υφίσταται μία ανελέητη επίθεση και κακοποίηση από χυδαίους και άπληστους ανθρώπους χωρίς αιδώ και χωρίς όρια. 

Όλες οι προηγούμενες επενδύσεις, ιδιωτικοποίησης οργανισμών κοινής ωφέλειας, της κοινής μας δηλαδή περιουσίας, ΟΤΕ, ΔΕΗ, αεροδρόμια, και η λεηλασία του φυσικού πλούτου, όλα αυτά που γίνονται τόσα χρόνια για να φέρουν την ανάπτυξη, τον πλούτο και τα λοιπά, όχι μόνο δεν έφεραν την εξαγγελθείσα ευημερία αλλά αντιθέτως οδήγησαν τη χώρα στην μεγαλύτερη και οδυνηρότερη χρεοκοπία από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Κι' όμως αυτό δεν πτοεί τους λεγόμενους επενδυτές, οι οποίοι εξασφαλίζουν την λεία τους. Και βέβαια δεν πτοεί ούτε τους πολιτικούς που υπηρετούν τους επενδυτές, οι οποίοι επενδυτές εγγυώνται στους πολιτικούς την ατιμωρησία γι' αυτήν την συνέργεια σ' αυτό το πελώριο έγκλημα κατά της Ελλάδας. 

Σε μια ιστορική περίοδο που στην Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά ανεβαίνει με επιτάχυνση σε ανώτερο επίπεδο η συνειδητοποίηση των συνεπειών της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, και οι νέοι που θα ζήσουνε στον αυριανό κόσμο πρωτοστατούν στις μαζικότατες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, απαιτώντας μια άλλη απολύτως φιλική προς το περιβάλλον πολιτική, οι κεφαλαιούχοι επενδυτές, αντιμετωπίζοντας ολοένα και μεγαλύτερα εμπόδια στην εφαρμογή αντιπεριβαλλοντικών και αντιπολιτισμικών επενδυτικών σχεδίων στις μητροπολιτικές χώρες, εντείνουν την επιθετικότητά τους εναντίον των χωρών της περιφέρειας. Γιατί οι χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, είναι πιο ευάλωττες, είναι πιο εύκολος στόχος, επειδή τα πολιτικά κινήματα είναι πιο ασθενή και οι πολιτικές κάστες που ασκούν την εξουσία πιο ενδοτικές, πιο καθυστερημένες, πιο απολίτιστες και πιο διεφθαρμένες. 

Στην Γερμανία, την Αγγλία, την Γαλλία, οι προσπάθειες των περασμένων ετών για επέκταση βιομηχανικών μονάδων, επέκταση αεροδρομίων και λοιπά σε βάρος της φύσης προσέκρουσαν σε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα την ματαίωση ή έστω την αναβολή των πρότζεκτ, και ως άμεσο επακόλουθο, σε συνδιασμό με το εκκρηκτικό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, την αύξηση της ευαισθητοποίησης στο κοινωνικό σώμα, αναγκάζοντας έτσι και τους πολιτικούς να μπουν σε μία διαδικασία εκούσιας ή ακούσιας προσαρμογής για να μην υποστούν την κοινωνική οργή και αποδοκιμασία. Αντιθέτως, στην Ελλάδα, έχουμε μία επιτάχυνση προς την αντίθετη κατεύθυνση, και έτσι η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα ανεξέλεγκτο, υπό συνεχή επέκταση όργιο βιασμού και λεηλασίας της Ελλάδας: καζινοποίηση, τσιμεντοποίηση, εμπορευματοποίηση. Έτσι όπως τους βλέπω, και όταν μιλούνε και στα κανάλια, είναι σαν να βρίσκονται σε ένα ντελίριο καταστροφής και σε ένα ρεσιτάλ μίσους για την Ελλάδα, να εκσφενδονίζουν βιτριόλι εναντίον κάθε μέρους, κάθε περιοχής, κάθε γωνιάς, κάθε τοπίου που ξεχωρίζει για την ομορφιά του και την φυσική ευεργετική λειτουργικότητά του. 


Προτάσεις για διάβασμα:







Δεν υπάρχουν σχόλια: