Ετικέτες

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Τα νομοσχέδια, οι πολιτικοί και οι ζωόφιλοι

 

Το επικείμενο νομοσχέδιο με τίτλο "Νέο Πλαίσιο για την Ευζωϊα των Ζώων συντροφιάς", όπως παρουσιάσθηκε κατά τα βασικά του σημεία στην επίσημη σελίδα της Κυβέρνησης και στον Τύπο περιλαμβάνει ευεργετικές διατάξεις για τα αδέσποτα, και μακάρι να αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο που θα συμβάλει στην προστασία τους. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο καταφύγιο της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης, την Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων, είναι για όλους ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός. Για τα ίδια τα ζώα και τους κηδεμόνες ή τους φροντιστές τους, αυτή η επίσκεψη είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, κάτι το οποίο, πριν από όχι και τόσο πολλά χρόνια, κανένας φιλόζωος στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε ούτε καν να διανοηθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και αυτοί που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή για τα ζώα συντροφιάς έχουν πληθύνει, είναι πλέον πάρα πολλοί και η φωνή τους μετράει. Εκείνοι που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον για τη φύση, τα άγρια ζώα και το περιβάλλον, όπως και εκείνοι που ζητούν να σταματήσει ο βασανισμός των αθέατων ζώων της κτηνοτροφίας είναι, προς το παρόν, λιγότεροι.

Για τον πρωθυπουργό, η συνέντευξή του στην εκπομπή "Πλάνα με ουρά" (βλ. video ΕΡΤ, YouTube 1, 2, 3, 4, 5) και ο εκθειασμός του από τους φιλόζωους, είναι σίγουρα μια επικοινωνιακή επιτυχία. Σε ατομικό επίπεδο, ακόμα κι' αν η επιτυχία αυτή βασίζεται στην προσωπολατρεία, είναι άδικο να αμφισβητήσει κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως άτομο αγαπάει για τα ζώα συντροφιάς (τον σκύλο και τη γάτα). Όμως, ο κύριος Μητσοτάκης δεν κρίνεται ως άτομο αλλά ως πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης, και ένας νόμος ευνοϊκός για τα ζώα συντροφιάς δεν αρκεί και δεν μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο για κάποια άλλα νομοσχέδια, κυριολεκτικά δολοφονικά για το περιβάλλον, τα άγρια ζώα, και τελικά και για τον ίδιο τον άνθρωπο. 

Το νέο Νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ως "ασπίδα στα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα" και καλωσορίστηκε σχεδόν ομόφωνα από όλες τις ελληνικές φιλοζωικές οργανώσεις. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είναι φιλικό προς τα ζώα συντροφιάς, όχι όμως και φιλοζωικό. Αν η κυβέρνηση νομοθετούσε με κίνητρο φιλοζωικό ή έστω και απλώς συμπονετικό, δεν θα ενέκρινε οικονομικές ενισχύσεις εκατομμυρίων στην βιομηχανία της γούνας, ούτε θα επέτρεπε στους κυνηγούς να είναι ρυθμιστές οικοσυστημάτων [zoosos.gr].

Οι διατάξεις του επικείμενου νομοσχεδίου φαίνονται ευεργετικές για τα ζώα συντροφιάς. Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τον "Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας" που ψηφίστηκε τον Μάιο του περασμένου έτους όμως, είναι απολύτως σκανδαλώδεις! Σκανδαλώδεις για τη βιοποικιλότητα, για τα δάση, τα βουνά, τις ακτές, τα ποτάμια, τις λίμνες, τα νερά, τη γη, τον αέρα που αναπνέουμε και όλη τη φύση που μας περιβάλλει. Αυτό το περιβαλλοντοκτόνο πολυνομοσχέδιο αποτελεί μία από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αδιαφανών διαδικασιών, που καταρχήν υπονομεύουν την δημοκρατικότητα των θεσμών του πολιτεύματός μας, γιατί κυρώθηκε με σύσσωμη τη χώρα σε κατάσταση καραντίνας. Όσοι το αγνοούν πρέπει να μάθουν ότι, τώρα εξ αιτίας αυτού του νομοσχεδίου, όλες οι εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων επιτρέπεται να γίνονται εντελώς αυθαίρετα και δίχως μελέτες για την χωροθέτησή τους. Το νομοσχέδιο αυτό πέρασε κυριολεκτικά "κάτω από το τραπέζι" τις πιο προκλητικές διατάξεις υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές - για να μη μιλήσουμε και για την νέα αποικιοκρατική σύμβαση με την Eldorado στη Χαλκιδική. Όσοι το αγνοούν πρέπει να μάθουν ότι αυτό το νομοσχέδιο αλλάζει σχεδόν τα πάντα στην περιβαλλοντική νομοθεσία: το σύστημα έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών, την προστασία των περιοχών Natura, την διαχείριση αποβλήτων, τις διατάξεις για τους δασικούς χάρτες, τα περί ελεγκτικού μηχανισμού και άλλα. Χαρακτηριστικά, επιτρέπονται ρητά οι εξορύξεις πετρελαίου και αερίου μέσα σε ζώνες διαχείρισης οικοτόπων και ειδών (Άρθρο 44), και αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές (Άρθρο 110). 

Σε μια περίοδο πανδημίας, όπου ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι "η φύση μας στέλνει μήνυμα" και η Επιστήμη μάς δείχνει ξεκάθαρα ότι η υγεία των ανθρώπων είναι ένα με την υγεία του πλανήτη (One Health), οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουμε στο φυσικό περιβάλλον. Το (αντι)περιβαλλοντικό νομοσχέδιο όμως που ψήφισε η κυβέρνηση ενός κατά τα άλλα φιλόζωου πρωθυπουργού, αφήνει έκθετα τα φυσικά οικοσυστήματα στο έλεος των επενδυτών. Το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς δίνει ελπίδες και προσδοκίες για μια καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων και μια αναβάθμιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς στη χώρα μας, το νομοσχέδιο για τον "Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας" όμως, φτιάχτηκε για να δολοφονήσει το φυσικό περιβάλλον και κάθε μορφή ζωής. 

Η κλιματική και υγειονομική κρίση έχει αφυπνίσει πολλές συνειδήσεις, τα πολιτικά προγράμματα όμως εξακολουθούν να θέτουν μεμονωμένα συμφέροντα υπεράνω των συμφερόντων του συνόλου. Τα τελευταία χρόνια, χάρη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεμονωμένοι φιλόζωοι, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, αναδεικνύονται σε σημαντική δύναμη πίεσης προς τις κυβερνήσεις, κάποιοι από αυτούς όμως επιμένουν να υποστηρίζουν ότι "η φιλοζωία δεν είναι πολιτική". Η αυστηροποίηση των ποινών για την κακοποίηση των ζώων συντροφιάς ικανοποιεί ένα δίκαιο αίτημα, όμως τι σχέση μπορεί να έχει η φιλοζωία με μια κυβέρνηση που ενισχύει με εκατομμύρια ευρώ τους εκτροφείς των γουνοφόρων; Ποια ζώα μας συγκινούν τελικά, αυτά που κατέχουμε, αυτά που ορίζουμε, αυτά που γνωρίζουμε, αυτά που μας μοιάζουν περισσότερο ή αυτά που είναι περισσότερο ορατά;

Εκείνοι που επιμένουν να υποστηρίζουν ότι "η φιλοζωία δεν είναι πολιτική" καλό θα ήταν να μην ξεχνούν ότι και η Χρυσή Αυγή είχε εισχωρήσει στο φιλοζωικό χώρο, με δράσεις και συνεντεύξεις, εξασφαλίζοντας την αποδοχή πολλών φιλόζωων, οι οποίοι δεν έβλεπαν στα μέλη της επικίνδυνους νεοναζί, αλλά ευαίσθητους πολίτες που κατανόησαν τα προβλήματα και ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά τους. Καλό θα ήταν επίσης να σκεφτούν ότι το κίνημα που στοχεύει στη βελτίωση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς, όπως και στην καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων, προβάλλεται τώρα και ενθαρρύνεται επίσημα, γιατί δεν θίγει και τόσο μεγάλα οικονομικά συμφέροντα - τουναντίον μάλιστα θα μπορούσε να πει κανείς ότι, ως επί το πλείστον, "συμφέρει". Αντιθέτως, το κίνημα που διεκδικεί είτε την βιωσιμότερη διαχείριση του περιβάλλοντος, είτε την ορθότερη μεταχείριση των ζώων που προορίζονται για εκμετάλλευση, θέτει ζητήματα που προϋποθέτουν πολύ ριζικές και δύσκολες ανατροπές, γι' αυτό και όχι μόνον δεν ενθαρρύνεται αλλά αντιμετωπίζεται σαν μια απειλή που είναι προτιμότερο να παραμείνει στο περιθώριο - κι' αυτό δεν συμβαίνει μόνον στην Ελλάδα [βλ. Monbiot 1, 2]. 

Για να πούμε αν η φιλοζωία έχει σχέση με την πολιτική, θα έπρεπε πρώτα να ορίσουμε τι είναι φιλοζωία[1, 2, 3, 4]. Είναι γεγονός ότι, σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο να διαπιστώνουμε μια συνεχή λογική ανακολουθία καθημερινά, δεν μπορώ όμως να κρύψω τον προβληματισμό μου για την περιορισμένη αντίληψη της "απολιτίκ" φιλοζωίας. "Αδυνατώ να χωρέσω στα στενά όρια μιας ανθρωποκεντρικής αγάπης που περιορίζεται στα ζώα συντροφιάς, και δεν καταδέχομαι να είμαι μέρος της τρικλοποδιάς που βάζει στον εαυτό του ένας περιορισμένος επιθετικός προσδιορισμός". Είναι αλήθεια ότι τα ατομικά μας βιώματα διαμορφώνουν τις αντιλήψεις μας, όμως ο αγώνας για την προστασία της φύσης, ο αντισπισισμός και η φιλο-ζωία*, με την έννοια της προστασίας της ζωής απέναντι στην εκμετάλλευση, δεν είναι ατομική υπόθεση. "To Όλον ειναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του", διαπίστωνε ο Αριστοτέλης...
 

ΥΓ1.-Ξεκίνησα να γράφω αυτό το κείμενο διαβάζοντας ένα δημοσίευμα της Πέλας Καλογήρου, με τίτλο "Ο πρωθυπουργός και η ζωοφιλία" - "Δυό λόγια για να διαχωρίσω τη θέση μου", που βρήκα αναδημοσιευμένο και στο περιοδικό Αυτολεξεί. Στην αρχή σκέφτηκα ότι ήθελα να το αναδημοσιεύσω, στη συνέχεια ότι ήθελα να το σχολιάσω, τελικά όμως πάτησα πάνω του και βγήκα παραπέρα. [δημοσίευση στο aftoleksi.gr και zoosos.gr (fb/story1, fb/story2)]

ΥΓ2.- Οι Έλληνες φιλόζωοι αποτελούν μια σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων, που εύκολα πείθονται και επίσης εύκολα ξεχνούν. Ξεχνούν, για παράδειγμα ότι, κατά το τέλος του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ περιέκοψε 5 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό των δήμων για τα αδέσποτα (ethnos.gr), καθώς επίσης ότι, στις αρχές του ίδιου έτους και πριν εκλεγεί ως κυβέρνηση, είχε καταψηφίσει σύσσωμη την διάταξη για τα δικαιώματα των ζώων (greenagenda.gr) [via Panos La]. 

 

Photo at google.gr

 

*Βασικές έννοιες - Ορισμοί για τα Ζώα και το Περιβάλλον

  • Σπισισμός ή ειδισμός: η διάκριση των ζώων με βάση το είδος τους (species - Speciesism
  • Αντισπισισμός: η αντίθεση στον σπισισμό (Anti-speciesism)  
  • Welfarists: Υπερασπιστές που μάχονται για την ΕΥΖΩΙΑ των ζώων Θεωρούν ότι η εκμετάλλευση είναι θεμιτή όταν γίνεται υπό όρους ΜΗ κακοποίησης.  
  • Abolitionists: Υπερασπιστές που μάχονται για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των ζώων (Animal rights) Θεωρούν ότι η αντίθεση στην εκμετάλλευση είναι κάτι ευρύτερο από την αντίθεση στην κακοποίηση
  • Βιγκανισμός (Veganism): Εστιάζει στις καταναλωτικές συνήθειες των ατόμων, θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο, σε αντίθεση προς τον αντισπισισμό που εστιάζει στα υποκείμενα που βιώνουν την εκμετάλλευση
  • Τα 5 R: Refuse = Αρνήσου να αγοράσεις κάτι που δεν χρειάζεσαι, Reduce = Μείωσε την αγορά των όσων καταναλώνεις, στο ελάχιστο, Reuse = Επαναχρησιμοποίησε συσκευασίες που επαναχρησιμοποιούνται, Recycle = Ανακύκλωσε τις συσκευασίες των όσων αγοράζεις συσκευασμένα, Rot = Κομποστοποίησε τα οργανικά σου απόβλητα -- To ήθος και η ενσυναίσθηση μπορούν να σώσουν τον πλανήτη: elle.gr (facebook.com/story)

comments  from facebook.com/story 1, 2, 3



Δεν υπάρχουν σχόλια: