Ετικέτες

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Νέα μήνυση κατά του Αττικού πάρκου για το δελφινάριο

 

Την περασμένη Τετάρτη, 14 Απριλίου, πέντε Φιλοζωικές Οργανώσεις* και η Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής κατέθεσαν μήνυση κατά της επιχείρησης "Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε." (ΑΖΠ) για παράβαση του νόμου 4039/12 με τις παραστάσεις των δελφινιών και, σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ορισμένα σημεία από το ιστορικό του δελφιναρίου, ως εξής: 

Οι  παραστάσεις των δελφινιών ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2010, όταν εισήχθησαν τα πρώτα δελφίνια από την Λιθουανία, και από την πρώτη στιγμή οι αντιδράσεις επιστημόνων, οργανώσεων, ομάδων και ατόμων ήταν έντονες αλλά ατελέσφορες, καθώς δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο αλλά ούτε και πολιτική βούληση για την απαγόρευσή τους. Μετά την ψήφιση του Ν.4039/12 του Υπ.Α.Α.Τ. (στα άρθρα 12 και 13 του οποίου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώων για παραστάσεις ενώπιον του κοινού), πρώην μέλη του κόμματος Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν καταγγελία στο Υπ. Περιβάλλοντος. 

Τον Νοέμβριο του 2016, το σώμα των επιθεωρητών του Υπουργείου προέβη σε επί τόπου αυτοψία, από την οποία προέκυψε απόφαση βεβαίωσης της παράβασης, βάσει της οποίας επιβλήθηκε στο ΑΖΠ πρόστιμο 44.300 Ευρώ και σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα ποινική δικογραφία από την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών. Παρά την εκτενή αναφορά των επιθεωρητών στις παραστάσεις και πειστήρια όπως βίντεο και φωτογραφίες, ο κατηγορούμενος εκπρόσωπος του ΑΖΠ, Ζαν-Ζακ Λεσουέρ, τον Σεπτέμβριο του 2020 απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες από το Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, λόγω μη νόμιμης ποινικής δίωξης, καθώς στο κατηγορητήριο δεν συμπεριλήφθηκε το άρθρο 20 του Ν. 4039/2012 που προβλέπει την ποινική κύρωση για την παραβίαση των άρθρων 12 και 13 του ίδιου νόμου. Πρακτικά, το δικαστήριο δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης. 

Τον Ιούλιο του 2019 και τον Φεβρουάριο του 2020, η Περιφέρεια Αττικής (αρμόδια για την έκδοση της άδειας της επιχείρησης) προέβη σε δύο επιπλέον αυτοψίες, μετά από επιστολή της Dolphinaria Free Europe (DFE) και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και συναντήσεις με μέλη των DFE, Sea Shepherd Greece και My Dolphin Club, και τον Μάρτιο του 2020 προχώρησε στην ανάκληση της άδειας του δελφιναρίου, κατόπιν εισήγησης της Περιφερειακής Παράταξης "Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής", οπότε σταμάτησαν οι παραστάσεις. 

Τον Δεκέμβριο του 2020, οι εκπρόσωποι των πέντε οργανώσεων και της περιφερειακής παράταξης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάθεση μήνυσης, προκειμένου να κληθεί εκ νέου σε απολογία ο εκπρόσωπος του ΑΖΠ για την κατ’ εξακολούθηση καταπάτηση του νόμου. Σημειωτέον ότι, ακόμα και μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, το ΑΖΠ συνέχιζε (κατά τα διαστήματα που δεν ήταν κλειστό λόγω των μέτρων) να ταΐζει τα δελφίνια παρουσία κοινού, παρά τις οδηγίες της περιφέρειας Αττικής.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι: Γιώργος Δημητρίου, για την "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ", Μαριάννα Καραμανλή για την ομάδα "My Dolphin Club", Όλγα Κήκου για την οργάνωση "Dolphinaria-free Europe", Βασιλική Στεφανουδάκη για την οργάνωση "Sea Shepherd Greece", το Φιλοζωικό Σωματείο Argos και η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων "iSea"

Παραπομπή*Εκπρόσωποι της ομάδας My Dolphin Club, της οικολογικής περιφερειακής παράταξης Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής, της ομοσπονδίας Dolphinaria-free Europe (DFE), των οργανώσεων Sea Shepherd Greece και iSea και του φιλοζωικού σωματείου Argos [1]

Πηγή: https://oikosymmaxia.blogspot.com/2021/04/5-1.html

Photo at google.gr/search (img)

Αναδημοσιεύσεις: /parallaximag.gr, irafina.gr -- facebook.com/groups, grtimes.grzoosos.gr -- Άγρια Φύση στην Ελλάδα, -- My Dolphin Club -- ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ-ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, thepressproject.gr, Διάλογος φυτοφαγίας - ζωοφαγίας, Οικολόγοι - Ανοιχτή Κοινωνική Λίστα, efsyn.gr, eretikos.gr

 

Extension 

Όπως επισημαίνει και η isea [fb/story], "σε σχετικά πρόσφατη επίσκεψη στο ΑΖΠ (25-10-2020) διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά η ύπαρξη εγκαταστάσεων παρακολούθησης των δελφινιών από το κοινό (κερκίδες) καθώς και (παράνομο) τάισμα των δελφινιών, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει επιτρέψει στην επιχείρηση τη μερική επαναλειτουργία του τμήματος των δελφινιών υπό τον σαφή όρο ότι δε θα εκτελείται κανενός είδους διαδραστικό πρόγραμμα ή/και εκπαιδευτική παρουσίαση με τη συμμετοχή δελφινιών παρουσία κοινού και δε θα υπάρχει καμία ανακοίνωση προγράμματος δραστηριοτήτων των δελφινιών συμπεριλαμβανομένου και του ταΐσματος αυτών, είτε σε έντυπη μορφή είτε σε ηλεκτρονική, που να παραπέμπει σε προσέλευση κοινού". 

Το ιστορικό  του επίμαχου δελφιναρίου μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ: https://bit.ly/3gpuE4P και (από το τέλος προς την αρχή) στους παρακάτω συνδέσμους: 1, 2, 3, 4. Αν έχετε χρόνο, υπομονή και διάθεση για περιήγηση, μπορείτε να επισκεφτείτε δύο φωτογραφικά άλμπουμ της ενημερωτικής σελίδας Stop Attica Zoological Park Dolphinarium (Athens - Greece) στο Fb, όπου θα δείτε ένα προς ένα τα βήματα ατόμων και οργανώσεων που ασχολήθηκαν με την αιχμαλωσία των δελφινιών στην χώρα μας, από το 2011 μέχρι σήμερα: (από το τέλος προς την αρχή επίσης), εδώ και εδώ.   


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: