Ετικέτες

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Χάθηκα...

"Tα τραγούδια μου που έχουν γίνει κυρίως γνωστά είναι όσα έχουν συνδεθεί με μεγάλους τραγουδιστές ή με ξεχωριστές ιστορικές περιόδους, όπως λ.χ. η εποχή της χούντας και της μεταπολίτευσης, όπου κυριάρχησαν όσα είχαν 'αγωνιστικό' περιεχόμενο. Εξ ου και η άποψη ότι είμαι συνθέτης 'πολιτικός' και ελάχιστα (ή και καθόλου) λυρικός. Πρόκειται για μια εικόνα που με παραμορφώνει, καθώς η καλλιτεχνική μου προσπάθεια χαρακτηρίζεται από διαφορετικότητα... Ο Γιάννης έγραφε υπέροχους στίχους. Αλλά εκείνη την εποχή, επειδή στην Κρήτη όλοι ήταν ένοπλοι, εθεωρείτο ότι δεν είναι πολύ αντρίκιο να είναι κανείς ποιητής. Τα έγραφε κρυφά από μένα και μετά τα πετούσε από δω και από κει. Πήγαινα να πάρω κάτι το πρωί και έβρισκα ποιήματα του Γιάννη. Τα έκανα συλλογή και τα εξέδωσε ο Γουδέλης... Το "Χάθηκα" μου θυμίζει το λιμάνι των Χανίων και τον αδελφό μου". -Μίκης Θεοδωράκης



https://youtu.be/TMS6rZOftsg

Χάθηκα,
μέσα στους δρόμους
που μ’ έδεσαν για πάντα
μαζί με τα σοκάκια,
μαζί με τα λιμάνια.

Χάθηκα,
γιατί δεν είχα τα φτερά
και είχα εσένα Κατινιώ
γιατ’ είχα όνειρα πολλά.

Και το λιμάνι,
και το λιμάνι είναι μικρό
γιατ’ ήμουν πάντα μόνος
και θα `μαι πάντα μόνος.

 

Ο Γιάννης Θεοδωράκης, που έφυγε από τη ζωή το 1996, ήταν δημοσιογράφος και ποιητής, και ο αδελφός του ο Μίκης έχει μελοποιήσει ποιήματά του. Από αυτά, το "Χάθηκα" είναι το πρώτο τραγούδι που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης (μετά από τα παιδικά του), στο σπίτι τους στο Γαλατά, το 1952. 

Οι "Λιποτάκτες", που γράφτηκαν πριν τον Επιτάφιο, την περίοδο 1952-54 (Χανιά – Αθήνα – Παρίσι), αποτελούνται από τέσσερα τραγούδια που ο Μίκης θεωρούσε πολύ προσωπικά: "Θα γίνεις δικιά μου" ("Όμορφη Πόλη"), "Αυγή αφράτη" ("Σκέπασε ατμός τον έρωτά μας"), "Δακρυσμένα μάτια" και "Χάθηκα". Πρόκειται για τέσσερα ήσυχα αριστουργήματα, από τα οποία το "Χάθηκα" και η "Όμορφη πόλη" (που έμελλε να ερμηνευθεί μεταξύ άλλων και από την Εντίθ Πιαφ [1000songs52]) είχαν τη μεγαλύτερη απήχηση. Ηχογραφήθηκαν το 1960, με το μπουζούκι του Μανώλη Χιώτη, και ερμηνεύτηκαν από τον ίδιο τον συνθέτη. Αργότερα, ηχογραφήθηκαν και με ερμηνευτή τον Κώστα Χατζή και τον Κώστα Καράλη. 

Οι Λιποτάκτες είναι ουσιαστικά ο πρώτος δισκογραφημένος κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ο ίδιος δηλώνει: "Έως το 1960, δεν μου είχε περάσει ποτέ απ’ το νου πως τα τραγούδια αυτά, που εκτός από ‘μένα τ’ άκουγε μόνο η Μυρτώ και δυο-τρεις στενοί φίλοι, θα μπορούσαν ποτέ να ενδιαφέρουν ένα ευρύτερο κοινό". Για το "Χάθηκα" έχει δηλώσει πως είναι το τραγούδι του που τον εκφράζει περισσότερο. 

Από το 1960 και μετά, ο Μίκης Θεοδωράκης, έχει ηχογραφήσει με την φωνή του περισσότερα από 300 τραγούδια*. Όπως σημείωνε το 2003 ο μουσικός και μουσικολόγος Andreas Brandes, "πολλοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν τα φωνητικά του προσόντα. Όμως όλο και περισσότεροι ανακάλυπταν ένα άλλο είδος ερμηνείας που προχωρεί πιο μακριά και πιο βαθιά από το μέταλλο της φωνής στο μέταλλο της ψυχής".

Το βίντεο που ακολουθεί είναι ένα απόσπασμα από την συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στην εκπομπή "Στα άκρα" και την Βίκυ Φλέσσα [facebook.com/story], που μεταδόθηκε από την ΝΕΤ το 2010, όπου ακούγεται το συγκεκριμένο τραγούδι και η αληθινή (και απίστευτα τρυφερή) ιστορία του [facebook.com/photos].
 


 https://youtu.be/0o3JJOQwLXo

 

 

Περισσότερα - Σχετικοί σύνδεσμοι - Πηγές

  • Γιάννης Θεοδωράκης - μια βαριά απώλεια: mikisguide.gr
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: "Έμαθα τη δημοσιογραφία στο πεζοδρόμιο": mikisguide.gr
  • 20 Μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Θεοδωράκη: mikisguide.gr


 *Theodorakis Sings Theodorakis (album 1991)

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: