Ετικέτες

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Νησιά Φερόε, εκεί που η παράδοση στηρίζει την βαρβαρότητα...

 

Την περασμένη Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου, στα νησιά Φερόε, ένα πολυπληθές κοπάδι (superpod) αποτελούμενο από 1428 λευκόπλευρα δελφίνια (Atlantic White-Sided Dolphins) [WDC] κυνηγήθηκε αλύπητα από ταχύπλοα σκάφη, και οδηγήθηκε στα ρηχά νερά ενός φιόρδ (Skalabotnur beach), όπου όλα του τα μέλη του σφαγιάστηκαν. Σύμφωνα με εκτίμηση της οργάνωσης για την Προστασία των Θαλασσών "Sea Shepherd", αυτή ήταν η μεγαλύτερη σφαγή κητωδών που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία της φαλαινοθηρίας παγκοσμίως (μετά το 1940, όταν στα εν λόγω νησιά είχαν σφαγιαστεί, μέσα σε μια μέρα, 1200 μαυροδέλφινα). 


Από το 1980, η "Sea Shepherd" αγωνίζεται να δώσει ένα τέλος στο μακελειό των κητωδών που γίνεται κάθε χρόνο στα νησιά Φερόε (το επονομαζόμενο "Grind" ή Grindadrap), η σφαγή της περασμένης Κυριακής όμως ήταν τόσο αποτρόπαιη που, στην παγκόσμια κατακραυγή προστέθηκε και εκείνη πολλών τοπικών ΜΜΕ, πολιτικών, ακόμη και υπερασπιστών της φαλαινοθηρίας, οι οποίοι επεσήμαναν πάμπολλες παραβάσεις της νομοθεσίας που διέπει το κυνήγι αυτού του είδους. Στην σφαγή της περασμένης Κυριακής, έλαβαν μέρος άνθρωποι χωρίς την απαιτούμενη άδεια και εμπειρία, και σε πολλά πλάνα διακρίνονται δελφίνια που έχουν συρθεί στην ακτή ενώ είναι ακόμα ζωντανά και κινούνται ανάμεσα στους νεκρούς συντρόφους τους. Στις φωτογραφίες διακρίνονται επίσης δελφίνια που βρήκαν αργό και βασανιστικό θάνατο, χτυπημένα από τις προπέλλες των σκαφών. Οι παραβάσεις αυτές αναφέρθηκαν στην τοπική αστυνομία.

Σε ανάλογες περιπτώσεις, το κρέας από τα σκοτωμένα δελφίνια μοιράζεται μεταξύ των κυνηγών και των κατοίκων της περιοχής στην οποία έχει λάβει χώρα το κυνήγι. Αυτήν την φορά όμως, η σφαγή ήταν μαζική, και η ποσότητα του κρέατος ήταν τόσο μεγάλη που κινδυνεύει να καταλήξει στα σκουπίδια. Στις τοπικές εφημερίδες, καταγράφησαν μαρτυρίες από ντόπιους που φοβούνται να αποκαλύψουν το όνομά τους και εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες, τόσο για την έκταση της βαρβαρότητας όσο και για το μποϋκοτάζ των προϊόντων των νησιών Φερόε που κινδυνεύει να ακολουθήσει, εξ αιτίας της παγκόσμιας κατακραυγής (τα νησιά Φερόε εξάγουν σολωμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσσία). 

"Τέτοια σπατάλη, εν έτει 2021, σε μια πλούσια νησιωτική κοινότητα η οποία απέχει μόλις 230 μίλια από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει καμία χρησιμότητα, είναι κάτι το εξωφρενικό, πόσο μάλλον όταν αυτές οι τεράστιες ποσότητες κρέατος είναι επιβαρυμένες με τοξικές ουσίες*", δηλώνει στις τοπικές εφημερίδες ο πρώην πρόεδρος των κυνηγών δελφινιών, Hans Jacob Hermansen. 

Για να γίνει κατανοητή η έκταση της καταστροφής, σημειώνεται ότι από μια και μόνο κυνηγετική επιχείρηση, την περασμένη Κυριακή στο Skalabotnur, προέκυψαν περισσότερα σκοτωμένα δελφίνια από όσα σφαγιάζονται στον διαβόητο Όρμο του Ταϊτζί της  Ιαπωνίας ["The Cove"] μέσα σε μια ολόκληρη κυνηγετική περίοδο! Αυτή μάλιστα η τόσο άσκοπη και βάρβαρη επιχείρηση έλαβε χώρα στο τέλος ενός καλοκαιριού, κατά την διάρκεια του οποίου είχε προηγηθεί η σφαγή 615 μαυροδέλφινων (pilot whales) [WDC, pelagos], γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των σκοτωμένων κητωδών, κατά το έτος 2021, στον σοκαριστικό αριθμό 2043.

"Μια τέτοια επίθεση εναντίον της φύσης, σε τέτοια έκταση στα νησιά Φερόε, και μάλιστα κατά την διάρκεια της σημερινής συγκυρίας, σε έναν κόσμο που απειλείται από μια πανδημία, είναι κάτι φρικτό... Αν η πανδημία θα έπρεπε να μας έχει διδάξει κάτι, αυτό είναι ότι οφείλουμε να ζήσουμε σε αρμονία με την φύση και όχι να την καταστρέφουμε", δηλώνει ο επικεφαλής της οργάνωσης Sea Shepherd Global, Captain Alex Cornelissen


Τα νησιά Φερόε είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στην Σκωτία και την Ισλανδία, και διατελεί υπό την εποπτεία του Βασιλείου της Δανίας αλλά, σε θέματα προστασίας της φύσης και διαχείρισης του θαλάσσιου πλούτου, ακολουθεί την δική του ανεξάρτητη νομοθεσία [nationalworld]. Η σφαγή των λευκόπλευρων δελφινιών είναι νόμιμη αλλά όχι δημοφιλής, και δεν γίνεται για το κέρδος. Είναι κάτι που οργανώνεται σε τοπικό επίπεδο υπό μορφήν άθλησης ή "σπορ", κάθε φορά που ένα κοπάδι από αυτά τα θηλαστικά του ωκεανού εντοπίζεται να περνά απ' τα μέρη τους [bbc]... Το καλό νέο είναι ότι, κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι κάτοικοι προστίθενται σε αυτούς που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην βαρβαρότητα, αποφεύγουν όμως να εκτεθούν δημοσίως, διότι φοβούνται ότι θα υποστούν αντίποινα από τους οπαδούς της "παράδοσης"... Μιας παράδοσης φρικτής και ανελέητης, που αρνείται να δώσει ένα τέλος στον μαρτυρικό θάνατο των μαυροδέλφινων και άλλων ειδών δελφινιών. Οι "Ποιμένες των Θαλασσών" (Sea Shepherd) πάντως θα συνεχίσουν να τους υποστηρίζουν, μέχρις ότου γίνει από όλους αποδεκτό ότι κάποιες παραδόσεις δεν μπορούν να έχουν θέση στον πολιτισμένο κόσμο, γιατί οι συνθήκες της εποχής που τις γέννησαν δεν υπάρχουν πια, και γιατί το ανθρώπινο είδος είναι πλασμένο για να εξελίσσεται. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα Sea Shepherd's Operation Bloody Fjords


*βαρέα μέταλλα και κυρίως υδράργυρο -- The Danger of Mercury in Dolphin Meat

 

 

Επιλεκτικές αναφορές

  • The Criminal Mass Slaughter of Dolphins in the Danish Faroe Islands: theguardian.com
  • Where are the Faroe Islands? Dolphin killing explained and why they do it - as 2021 sees record slaughter: nationalworld.com 
  • Slaughter of more than 1,400 dolphins in the Faroe Islands sparks condemnation worldwide: livescience.com
 
  • Δανία: Κατακραυγή για την σφαγή σχεδόν 1.500 δελφινιών στα νησιά Φερόε: lifo.gr
  • Κτηνώδες έθιμο στα Νησιά Φερόε: ethnos.gr
  • Νησιά Φερόε: Σφαγή 1.500 δελφινιών στο κυνήγι της ντροπής: huffingtonpost.gr
 
  • Nearly 1,500 Dolphins Killed By Hunters In A Single Day - Whaling Around the World: speciesunite.com


Facebook

  • Advocates Against Cetacean Cruelty: 1, 2, 3


Φωτογραφίες

1: nationalworld.com

2: theguardian.com

3: Sea Shepherd Facebook

4: Paul Watson Facebook 


ΥΓ. Σκέφτομαι πόσο δύσκολο είναι να τα βάλεις με τις παραδόσεις όταν αυτές διατηρούνται από τότε που η ανθρώπινη επιβίωση είχε ως προϋπόθεση έναν άγριο και βίαιο πόλεμο με την φύση. Η παράδοση της φαλαινοθηρίας είναι τόσο βαθειά ριζωμένη στα νησιά Φερόε από την εποχή των Βίκινγκς, έτσι που η κυρίαρχη γνώμη της τοπικής κοινωνίας να αντιμετωπίζει την σφαγή των δελφινιών ως "πανηγύρι" και ως "γιορτή". Εδώ, μια φωτογραφία που με σόκαρε περισσότερο απ' όλα. "Καμιά φυσιολογική κοινωνία δεν θα έπρεπε να προσπαθεί να εξοικειώσει τα παιδιά της με το έγκλημα. Είναι ανήθικο, αποκρουστικό και τρελό", έγραψε χτες στο Facebook o ιδρυτής της οργάνωσης Sea Shepherd Conservation Society, Paul Watson, φαίνεται όμως ότι, πολύ συχνά, σε πολλά μέρη του κόσμου και όχι μόνον στα νησιά Φερόε, η δύναμη της αδράνειας αποδεικνύεται ισχυρότερη από την λογική και την ηθική. 
 
Σκέφτομαι επίσης πόσο δύσκολο είναι μερικές φορές να καταλάβεις και να μιλήσεις την γλώσσα των πολιτικών. Εδώ, μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης των νησιών Φερόε μετά την παγκόσμια κατακραυγή, κατά την άποψη του οποίου δεν τίθεται ζήτημα ούτε δημόσιας υγείας, ούτε βαρβαρότητας, ούτε ηθικής. Υποστηρίζει την φαλαινοθηρία ως τοπική παράδοση και πηγή τροφής, εκθέτει εν συντομία την ιστορία της, και εντοπίζει το πρόβλημα μόνον στο είδος και των αριθμό των δελφινιών που σφαγιάστηκαν κατά την 12η Σεπτεμβρίου 2021. Κατά την παράδοση, δεν σφαγιάζονται λευκόπλευρα δελφίνια αλλά κατά προτίμηση μαυροδέλφινα σε πολύ μικρότερους προκαθορισμένους αριθμούς, ενώ η θανάτωση ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι πρέπει να γίνεται με τρόπο "ανθρωπιστικό". Παρόμοιες επιχειρήσεις πραγματοποιούνται στα νησιά αυτά από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, όποτε ένα περαστικό κοπάδι δελφινιών γίνει ορατό, και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. ("Dolphin hunt to be evaluated") 

 

twitter 

facebook

facebook.com/story 



 


 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: