Ετικέτες

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς συσχετίζεται η κακοποίηση των ζώων με την βιαιότητα προς τους ανθρώπους

Η κακοποίηση των ζώων* είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις χώρες και σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, σε άτομα με ή χωρίς ψυχολογικά ή/και ψυχιατρικά προβλήματα και διαταραχές προσωπικότητας, τόσο σε νεαρές ηλικίες όσο και σε ενήλικες, σε αγροτικές και σε αστικές περιοχές. Το φαινόμενο αποτελεί αφ' ενός μια ισχυρή ένδειξη για την συνύπαρξη γενικότερης ενδοοικογενειακής βίας, αφ' ετέρου έναν λόγο επαγρύπνησης για την εκδήλωση και την πρόληψη μελλοντικής διαπροσωπικής βίας στα νεαρά άτομα. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει εγερθεί ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον γύρω από τη συσχέτιση της βιαιότητας προς τα ζώα με τη διαπροσωπική βία και την γενικότερη αντικοινωνική συμπεριφορά. 

Η σχετική μελέτη του ψυχολόγου και διαχειριστή της σελίδας Report Animal Abuse Greece, Ευάγγελου Δρίβα**, που είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα psychology.gr***, τώρα υπάρχει και σε ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ή/και να κατεβάσετε από εδώ: drive.google.com


 

 
 
Παραπομπές
 
*Ο όρος αναφέρεται κυρίως στην παράνομη κακοποίηση των ζώων συντροφιάς (Pet Abuse). 

**Ο Ευάγγελος Δρίβας εργάζεται στην ΕΛ.ΑΣ ως ψυχολόγος αστυνομικών. Μεταξύ πολλών άλλων, έχει παρακολουθήσει και επιμορφωτικά προγράμματα ευζωίας των ζώων, και έχει δημιουργήσει το blog "Report Animal Abuse Greece", με την αντίστοιχη σελίδα στο Facebook. Έχει επίσης ασχοληθεί επιστημονικά με την ψυχολογική διαταρραχή της παρασυσσώρευσης ζώων (animal hoarding).
 
***

Δεν υπάρχουν σχόλια: