Ετικέτες

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι...

Εν όψει της προτεινόμενης τροποποίησης του άρθρου 13 (εξαιρέσεις του άρθρου 12) του Νόμου 4030/2012, η ανεξάρτητη ομάδα πολιτών "Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών" έστειλε, στις 13 Ιανουαρίου, 2014, στους βουλευτές-μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, την ακόλουθη επιστολή:






Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι

Επανερχόμαστε στο θέμα της προτεινόμενης τροπολογίας στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου με τίτλο: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και λοιπές διατάξεις και αρμοδιότητες του ΥΠΑΑΤ», που σκοπό έχει να επαναφέρει τις παραστάσεις με ζώα εντός των ζωολογικών κήπων, και σας επισυνάπτουμε αρχείο με υπογραφές έξι χιλιάδων και πλέον (6000+) Ελλήνων και ξένων πολιτών, οι οποίοι δήλωσαν την αντίθεσή τους σε αυτή την τροπολογία, σε διάστημα ενός μόνο μηνός.

Οι υπογράφοντες ζητούν να παραμείνει η απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες, όπως αρχικά διατυπώθηκε στον 4039/12, και να απαγορευτεί η διατήρηση κητωδών σε αιχμαλωσία και η εμπορική τους εκμετάλλευση.
 


Η συλλογή υπογραφών έγινε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.change.org/petitions/ban-cetacean-captivity-in-greece

Σας υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία έχει προκαλέσει πολλές και έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο στην Ελληνική αλλά και στη διεθνή κοινότητα, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η σκοπιμότητά της.

Παραθέτουμε μερικά πρόσφατα δημοσιεύματα: 

Ευελπιστούμε στην κατανόησή σας και στη διατήρηση της ''Απαγόρευσης χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες''.

Με εκτίμηση,

Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών















Τη νομιμοποίηση των παραστάσεων με ζώα επιχειρεί να επαναφέρει εντελώς αιφνιδιαστικά και σχεδόν σιωπηρά η κυβέρνηση, χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση και καμία συζήτηση με τις φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις που επί σειρά ετών αγωνίστηκαν για την κατάργησή τους, με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου με τίτλο: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και λοιπές διατάξεις και αρμοδιότητες του ΥΠΑΑΤ» (άρθρο 13, σελ. 96). Και ενώ, πριν από ένα περίπου χρόνο, με τον Νόμο 4039/2012 (άρθρα 12 και 13), η πολιτεία έδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αυξανόμενες ανησυχίες των πολιτών για μια ορθότερη αντιμετώπιση των ζώων, και αναγνώρισε το γεγονός ότι η χρησιμοποίησή τους σε παραστάσεις συνιστά κακοποίηση, το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου ξαφνικά ανοίγει και πάλι το παράθυρο για τη διεξαγωγή παραστάσεων, υπό τον όρο ότι αυτές θα διεξάγονται «εντός των νομίμως λειτουργούντων ζωολογικών κήπων».


 
Άρθρο 12 

Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες
1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού.


Article 12

Ban of use of any animal to every kind of entertaining shows, events and other relevant activities
1. It is prohibited to retain any kind of animal in the circus or in a circus with a varied program, if these animals are used in any way and for any purpose in their programme, they take part in shows, or parades, or appear in front of the public. 



 Άρθρο 13 ( Εξαιρέσεις)

1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12, παράγραφοι 1 και 2, εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και τα εκτροφεία θηραμάτων, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΖΩΩΝ.

Article 13 (Exceptions)

1. Out of the prohibitions laid down in article 12, paragraphs 1 and 2, the following institutions are excluded: legally operating zoos, aquariums, pet shops, care centers of species of wild fauna and game breeding facilities, governed by special provisions, PROVIDED THAT NO SHOWS INVOLVING ANIMALS ARE TAKING PLACE IN THE AFOREMENTIONED LOCATIONS. 



Σχετικοί σύνδεσμοι: 

Πάνω από 6000 άνθρωποι δήλωσαν την αντίθεσή τους στην τροπολογία που νομιμοποιεί τις παραστάσεις με ζώα. Οι υπογραφές παραδοθήκαν στους βουλευτές - μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με το αίτημα να παραμείνει η "απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες, όπως αρχικά διατυπώθηκε στον 4039/12", και να απαγορευτεί η διατήρηση κητωδών σε αιχμαλωσία και η εμπορική τους εκμετάλλευση. 
- ελεύθερα δελφίνια (youtube channel)






Δεν υπάρχουν σχόλια: