Ετικέτες

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Επιστολή της SAPT Hellas για μια λανθασμένη και ανήθικη απόφαση



Με αφορμή την εισήγηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξαιρεθεί το Αττικό Πάρκο από την νομοθεσία της απαγόρευσης των παραστάσεων με ζώα, κατά την οποία ο υπουργός, Αθανάσιος Τσαυτάρης, επιχείρησε μάλιστα να αποδώσει εκπαιδευτικό και θεραπευτικό χαρακτήρα στο δελφινάριο, η Δράση για τα αδέσποτα-Σκύλοι Θεραπείας Ελλάδας (SAPT Hellas), έστειλε την ακόλουθη επιστολή: 


"Αξιότιμε Υπουργέ κ. Τσαυτάρη,
 
Παρακαλούμε να εφαρμοστεί καθολικά το άρθρο 12 του Ν. 4039/2012 και χωρίς καμία εξαίρεση, σχετικά με την απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα. Οι παραστάσεις που δίνονται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μόνο εκπαιδευτικές δεν είναι. Πώς είναι δυνατόν άλλωστε να δείχνουμε στα παιδιά, και μάλιστα επί πληρωμή, άγρια ζώα να εκτελούν κόλπα, και να θεωρούμε ότι τους προσφέρουμε εκπαίδευση; Tους μαθαίνουμε σίγουρα κάτι: ότι ο άνθρωπος μπορεί να εκμεταλλεύεται τα ζώα για χρήματα για την διασκέδασή του. Ποιο είναι το φυσικό περιβάλλον των κητωδών; Η πισίνα του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Όχι βέβαια! Ή μήπως η φυσική τους συμπεριφορά είναι αυτή που βλέπουν τα παιδιά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο; Όχι βέβαια.
 
Εκπαιδευτική παρουσίαση θεωρείται μία παρουσίαση-ενημέρωση που μοιάζει με τις ενημερώσεις-παρουσιάσεις της ομάδας μας. Και μόνο η λέξη παράσταση (με ζώα) αναιρεί το εκπαιδευτικό στοιχείο. Ως μέλη της μη κερδοσκοπικής SAPT Hellas, επισκεπτόμαστε (από το 2005) σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων με ετησίως ανανεούμενη άδεια από το Υπουργείο Παιδείας, εθελοντικά και δωρεάν, συνοδευόμενοι από ημίαιμους και υιοθετημένους και εκπαιδευμένους σκύλους που κάποιοι άλλοι πέταξαν στον δρόμο. Μιλάμε στα παιδιά για την φυσική συμπεριφορά του σκύλου, τους την δείχνουμε και τα παιδιά μαθαίνουν πώς να γνωρίζουν και να συμπεριφέρονται στον σκύλο τους ή σε κάποιον αδέσποτο που συναντούν. Τους τονίζουμε το πώς οι δικοί μας σκύλοι ανήκουν στις λίγους τυχερούς, που βρέθηκαν αδέσποτοι αλλά υιοθετήθηκαν από μέλη της ομάδας μας. Αυτή είναι εκπαίδευση διότι συμβάλλει στην προαγωγή του πολιτισμού και του σεβασμού προς την ζωή, σε όποια της μορφή. Φιλοδοξεί να αλλάξει, από τα θρανία, λανθασμένες και εγκαθιδρυμένες νοοτροπίες δεκαετιών που έχουν οδηγήσει τους πολίτες της Ελλάδας να αγοράζουν σκύλους από καταστήματα για τα Χριστούγεννα, και να τους πετούν στον δρόμο τον επόμενο Μάρτιο που έχουν μεγαλώσει λίγο, έχουν παίξει τα παιδιά τους και δεν προσφέρουν πια κάτι στην οικογένεια…
 
Ελπίζουμε ολόψυχα να αναθεωρήσετε την απόφαση για την τροπολογία αυτή. Την θεωρούμε λανθασμένη και ανήθικη.

Με Εκτίμηση,
Για την εθελοντική ομάδα της SAPT Hellas
Χριστίνα Οικονόμου"


Πηγή: SAPT Hellas Fb

Σχετικός σύνδεσμος: Σεβαστείτε τους ανθρώπους και τα δελφίνια, σάς παρακαλούμε, κύριε υπουργέ...


  


Σκύλος - Άνθρωπος: Χαμένοι στη μετάφραση;
H SAPT Hellas (Δράση για τα Αδέσποτα-Σκύλοι Θεραπείας Ελλάδας, Αστική-Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία)
ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2005 με τους εξής σκοπούς:

  • Να ενημερώσει σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο τα παιδιά - και αυριανούς πολίτες της Ελλάδας - για την σωστή συμπεριφορά προς τους σκύλους (αδέσποτους ή δεσποζόμενους) και να τα ευαισθητοποιήσει σε σχέση με το πολύ καίριο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων (Πρόγραμμα «Εκστρατεία Ενημέρωσης»).
  • Να προσφέρει κοινωνικό έργο σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μέσω ουσιαστικής επαφής παιδιών ή ενηλίκων με ημίαιμους, πρώην αδέσποτους και εκπαιδευμένους σκύλους των εθελοντών της (Πρόγραμμα «Pet-Assisted Therapy» ή «Σκύλοι Θεραπευτικής Επαφής»).
  • Να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί στην επίλυση του παρόντος «προβλήματος» των αδέσποτων σκύλων, προωθώντας και υποστηρίζοντας με αρκετές παροχές, τις υιοθεσίες σκύλων (Πρόγραμμα «Υιοθεσία Σκύλων-Συντρόφων») χωρίς περισυλλογή ή φιλοξενία. Επί του παρόντος το πρόγραμμα αυτό έχει ανασταλεί με σκοπό όμως να αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο δυνατόν. 
  Διαβάστε περισσότερα εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: