Ετικέτες

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΕΠ-ΕΝΔΥΣΕΙΣ


Μετά από την διοργάνωση τριήμερης εκδήλωσης για την υποστήριξη της γούνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, (21/1 - 24/1), από την Ελληνική Προεδρία, η Ελληνική Κυβέρνηση τώρα καταργεί και τον φόρο πολυτελείας, που είχε επιβληθεί στις γούνες από το 2010. Είναι προφανές ότι η κατάργηση αυτού του φόρου αποτελεί συνέχεια της προνομιακής αντιμετώπισης της βιομηχανίας γουνοπαραγωγής από την Ελληνική κυβέρνηση, μετά από την παροχή επιδοτήσεων και την ένταξη της γουνοπαραγωγής στον τομέα της κτηνοτροφίας. Με αφορμή αυτήν την ευνοϊκή υπέρ της γούνας κυβερνητική πολιτική, η Κίνηση για την Κατάργηση του Εμπορίου Γούνας (Fb) και η Πρωτοβουλία Πολιτών "Η Καστοριά λέει Όχι στη Γούνα", απέστειλαν κοινή επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία και τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις. 

Όπως αναφέρουν οι δύο φορείς, η ευνοϊκή κυβερνητική πολιτική, σε συνδιασμό με την αντίδραση πολλών Ευρωπαίων πολιτών για την παραγωγή γούνας, οδηγεί τους ξένους εκτροφείς στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 100 στη Δυτική Μακεδονία. Στην επιστολή τους, ζητούν την άμεση διακοπή κάθε επενδυτικού σχεδίου που αφορά ίδρυση νέου εκτροφείου ή επέκταση υφιστάμενου, την διακοπή κάθε χρηματοδότησης προς τον κλάδο της γούνας, την απαγόρευση της εκτροφής ζώων για τη γούνα τους, όπως έχει συμβεί (και εξακολουθεί να συμβαίνει) και σε άλλες χώρες, και την σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού προτύπου στη Δυτική Μακεδονία. Και δηλώνουν ότι, σε αντίθετη περίπτωση, σκοπεύουν να σταθούν δυναμικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της γουνοποιίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, μαζί με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που πλήττονται από την καταστροφική ανάπτυξη της βιομηχανίας της γούνας, καθώς επίσης και με εκείνους που αντιλαμβάνονται ότι καθοδηγούνται σε λάθος δρόμους, από μία ηγεσία που δεν εξυπηρετεί τα ευρύτερα συμφέροντα της περιοχής και των πολιτών, αλλά τα στενά συμφέροντα μιας συγκεκριμένης βιομηχανίας. 

Στην επιστολή, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων ότι η κυριαρχία μεμονωμένων συμφερόντων προκάλεσε την εμφάνιση του φαινομένου της μονοδιάστατης ενασχόλησης με την γουνοποιία στην περιοχή, με αποτέλεσμα την υψηλή ανεργία, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, τα χαμηλά εισοδήματα, και την υποτυπώδη ανάπτυξη άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Επισημαίνονται επίσης οι εναλλακτικές δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής, και η ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, προσανατολισμένο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στον σεβασμό της ζωής στο σύνολο της. 

Ολόκληρη η επιστολή, εδώ και εδώ.   


Η Καστοριά Λέει Όχι στη Γούνα


Περισσότερες πληροφορίες στα Ελληνικά, εδώ και εδώ.

Πληροφορίες στα Αγγλικά, εδώ.

Περισσότερες φωτογραφίες, εδώ.

 Δείγμα επιστολής-διαμαρτυρία, εδώ.






Σχετικές αναρτήσεις



Αίτηση για συλλογή υπογραφών:  



Fur is a big, big business



Δεν υπάρχουν σχόλια: