Ετικέτες

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Η άγρια ζωή, εμείς και οι "άλλοι"



lidl
Το εμπόριο της άγριας ζωής είναι μια ιστορία παρανομίας και πόνου, όχι μόνον για τη φύση αλλά και για τους τους ανθρώπους. Κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ζώα αιχμαλωτίζονται ή θανατώνονται απάνθρωπα για να προσφέρουν διασκέδαση ή αναλώσιμα προϊόντα. Αυτό είναι αποτέλεσμα ενός παγκόσμιου "trafficking", και οι πολίτες όλων των χωρών έχουν την δύναμη να το εμποδίσουν, αν σταματήσουν να συμμετέχουν στην κατανάλωση προϊόντων και εμπειριών που προέρχονται από την κακοποίηση των ζώων. Οι Αφρικανικοί ελέφαντες σφαγιάζονται για το ελεφαντόδοντο με το οποίο κατασκευάζονται πανάκριβα στολίδια. Οι ρινόκεροι έχουν κι' αυτοί την ίδια μοίρα, καθώς τα κέρατά τους χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την θεραπευτική τους αξία. Οι πολικές αρκούδες και τα λιοντάρια πυροβολούνται μόνο και μόνο για να μετατραπούν σε τρόπαια και κιλίμια. Τα δελφίνια και άλλα θαλάσσια θηλαστικά αιχμαλωτίζονται και φυλακίζονται σε τσιμεντένιες δεξαμενές ή θαλάσσια κλουβιά για να διασκεδάζουν το κοινό, κάνοντας ανόητα "κόλπα". Το νόμιμο εμπόριο της άγριας ζωής υπολογίζεται ότι αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, ενώ το παράνομο αποφέρει τα δεκαπλάσια. Με αφορμή την επιδημία 2019-nCoV, που ξεκίνησε από την Κίνα και οδήγησε στην προσωρινή παύση λειτουργίας της αγοράς στο Ουχάν, από όπου πιστεύεται ότι πυροδοτήθηκε η διασπορά του κοροναϊού, οργανώσεις και πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο χαιρετίζουν αυτήν την απόφαση και ζητούν την επέκταση και μονιμοποίηση της απαγόρευσης εμπορίας και κατανάλωσης αγρίων ζώων και των προϊόντων τους, τόσο στην Κίνα όσο και πέρα απ' αυτήν. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα One Green Planet με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα τους και στο Facebook (1, 2) εξηγούν με απλά λόγια την συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στο εμπόριο άγριων ζώων και την δημόσια υγεία, εσωκλείοντας μάλιστα και σχετική petition για την συλλογή υπογραφών. 

Το εμπόριο άγριων ειδών είναι τυπικά παράνομο στην Κίνα, οι νόμοι όμως δεν εφαρμόζονται σχεδόν ποτέ, ενώ η κατανάλωση των προϊόντων τους ευνοείται από τις πεποιθήσεις πολλών Κινέζων σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των διαφόρων ζώων. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια επιδημία ξεκινά από άγρια ζώα, με πιο πρόσφατες τις περιπτώσεις των ιών SARS και Ebola. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής σε θέματα δημόσιας υγείας της οργάνωσης Wildlife Conservation Society, κτηνίατρος Christian Walzer, στην εφημερίδα DailyMail, αν το εμπόριο άγριων ειδών παραμείνει ανεξέλεγκτο, υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης και άλλων νέων επιδημιών, γιατί αγορές όπως αυτή του Ουχάν συνιστούν ένα τέλειο εργαστήριο που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες σε διάφορους ιούς να ενεργοποιηθούν. Δεν μπορεί να δημιουργήσει κανείς καλύτερες προϋποθέσεις που να ευνοούν την εξάπλωση νέων ασθενειών, όσο αυτές που συντρέχουν στην αγορά του Ουχάν, τονίζει ο Dr Walzer: μία μεγάλη ποικιλία ζώων, διαφορετικής προέλευσης και διαφορετικών ειδών που έχουν μεταφερθεί από μακρινές αποστάσεις, συγκεντρώνεται σε αυτήν την αγορά και μάλιστα σε συνθήκες μεγάλης καταπόνησης και συνωστισμού. Όλα αυτά τα στρεσσαρισμένα και ανοσοκατεσταλμένα άγρια ζώα συγχρωτίζονται με διάφορα κατοικίδια που εκτρέφονται με σκοπό την κατανάλωση από τους ανθρώπους, καθώς μεταφέρονται από τους φυσικούς τους βιότοπους στα μεγάλα αστικά κέντρα, κι' αυτό αποτελεί την τέλεια συνταγή για την ανταλλαγή και ενεργοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών.

Hong Kong Free Press HKFP
Η Freeland (1) είναι μια οργάνωση με έδρα την Ταϊλάνδη που προσπαθεί να δώσει ένα τέλος στο παράνομο εμπόριο τόσο των άγριων ζώων όσο και των ανθρώπων και ο ιδρυτής της, Steve Galster, κάνει έκκληση για την μονιμοποίηση της απαγόρευσης που ισχύει τώρα στην Κίνα προσωρινά. Την έκκληση αυτή φαίνεται πως υποστηρίζει και ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός πολιτών από ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που φαίνεται και από τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναρτήσεις με το  hashtag #The Source of the New Coronavirus is Wild Animals προβλήθηκαν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο φορές, ενώ το #National Wildlife Trading Is Banned Until the Epidemic is Over είχε 400 εκατομμύρια προβολές μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο από την στιγμή της εμφάνισής του. Η προσωρινή απαγόρευση της κατανάλωσης κρέατος από άγρια ζώα δεν φαίνεται αρκετή, και το αίτημα της μόνιμης κατάργησης της εμπορίας τους δεν υποστηρίζεται μόνον από τον δυτικό κόσμο αλλά και από τον ασιατικό, για το καλό της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας των τροφίμων και της αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων με την φύση. Δεν μάς φταίνε σε τίποτα τα ζώα, επισημαίνει η Onkuri Majumdar (natgeotv.india/photos), επικεφαλής της οργάνωσης  Freeland-Asia. Εκείνο που φταίει είναι ο καταναλωτισμός, η μη εφαρμογή των νόμων και η ανθρώπινη απληστία.  

https://youtu.be/_D_6a56zI_U
Η Wildlife Conservation Society (WCS) ζητά από την κυβέρνηση της Κίνας αλλά και των υπολοίπων χωρών να καταργήσουν οριστικά τα κέντρα εμπορίου κάθε μορφής άγριων ζώων, είτε τα ζώα αυτά έχουν συλληφθεί από το φυσικό τους περιβάλλον είτε έχουν προκύψει από αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία. Κλείστε για πάντα τα κέντρα εμπορίας αγρίων ειδών, προσπαθήστε όσο περισσότερο μπορείτε να ελέγξετε την παράνομη διακίνησή τους από χώρα σε χώρα και ενημερώστε τους κατοίκους των πόλεων για τους κινδύνους που εμπεριέχει η κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από την άγρια ζωή: αυτά είναι τα τρία βήματα που προτείνει η WCS για την πρόληψη της εξάπλωσης ζωονόσων παρόμοιων με την τρέχουσα επιδημία από τον κοροναϊό 2019-nCoV, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει ότι η Κίνα μπορεί να είναι σήμερα στο προσκήνιο αλλά δεν είναι η μόνη: σχεδόν σε όλον τον κόσμο, το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αποτελεί σοβαρή πηγή παράνομου πλούτου και τέραστιας κακοποίησης της άγριας ζωής, πολλά είδη της οποίας, πλέον στις μέρες μας, απειλούνται με αφανισμό. 

Kangaroo The Movie
Πράγματι, φαίνεται ότι η Κίνα είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Τον Νοέμβριο του 2019, το Ίδρυμα Μπριζίτ Μπαρντό αποκάλυψε στο γαλλικό κοινό το σκάνδαλο της μαζικής σφαγής των καγκουρό στην Αυστραλία, με αφορμή το ντοκιμαντέρ Kangaroo The Movie (1, 2): τα πυροβολούν νύχτα και πολλές φορές καταδικάζουν σε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο μωρά που πεθαίνουν με χτυπήματα στο κεφάλι ή αποκεφαλισμό. Με ανοικτή επιστολή, το Ίδρυμα Μπριζίτ Μπαρντό ζήτησε από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως το Carrefour να πάψουν να συμμετέχουν σ' αυτήν την βαρβαρότητα, πουλώντας κρέας από καγκουρό στα καταστήματά τους. Μέχρι το τέλος του 2019, οι καταστροφικές φωτιές στην Αυστραλία ήρθαν να μάς θυμίσουν πόσο ευάλωτη είναι η βιοποικιλότητα που απειλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Με σχεδόν 1 εκατομμύριο απανθρακωμένα ζώα στην μακρινή ήπειρο, ίσως να φαίνεται ακόμα πιο απίθανο ότι μέχρι χτές το κρέας των καγκουρό ήταν διαθέσιμο στα γαλλικά σούπερ μάρκετ και τελικά, παρά το ότι η ανοικτή επιστολή της οργάνωσης στα καταστήματα αυτά δεν βρήκε καμία αναπόκριση, οι Γάλλοι καταναλωτές ανάγκασαν (1) το Carrefour να σταματήσει (1) την πώληση κρέατος από καγκουρό

Οι καταστροφικές φωτιές έγιναν επίσης η αφορμή χάρη στην οποία η Ιταλική οργάνωση La vera Liberta (LAV) κατάφερε, τον περασμένο μήνα, να σταματήσει την εισαγωγή δερμάτων καγκουρό από τον ιταλικό οίκο μόδας Versace. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian (1), περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια καγκουρό θανατώνονται κάθε χρόνο στην Αυστραλία για εμπορικούς σκοπούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη αγορά προϊόντων από καγκουρό (κρέας και δέρματα), με την Ιταλία να αποτελεί μέχρι σήμερα τον μεγαλύτερο εισαγωγέα δερμάτων, ένα μέρος από τα οποία χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν δερμάτινες μπάλες ποδοσφαίρου.

Η Κίνα είναι μια χώρα αχανής που πρέπει να θρέψει τους περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο κατοίκους της, και μάλιστα χωρίς αναπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία. Τι είναι αυτό όμως που υποχρεώνει τους Γάλλους να θέλουν ντε καλά και σώνει φουά γκρα ή κρέας από καγκουρό; Και για να έρθουμε ακόμα πιο κοντά, τι δουλειά έχει το κρέας από καγκουρό, εδώ στην Ελλάδα, στο Lidl και πόσοι από όλους αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους ζωόφιλο επειδή φροντίζουν σκύλους και γάτες, ενώ αναθεματίζουν τους Κινέζους για τις διατροφικές τους συνήθειες, πάνε και το αγοράζουν; 

https://www.worldwildlife.org/pages/stop-wildlife-crime--5
Το εύκολο είναι να ρίχνει κανείς το "ανάθεμα" στους ΑΛΛΟΥΣ, άλλους ανθρώπους μακρινούς, άλλους πολιτισμούς, άλλα ήθη. Το δύσκολο είναι να γίνει ο καθένας υπεύθυνος για τις επιλογές του, για την ενημέρωση και το καθαρό μυαλό, για την συμπόνοια και την καθαρή καρδιά, για την διαφήμιση στην οποία επιτρέπει να τον καθορίζει, για το θέαμα και την διασκέδαση, το πιάτο και το πηρούνι του. 

Filikaki



https://i.ytimg.com/vi/s241OI2UuHo/maxresdefault.jpg

Lidl:Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες των Deluxe: https://youtu.be/s241OI2UuHo


Ο Κύπριος ξεφεύγει από τα όρια της παραδοσιακής σούβλας και επιλέγει το κρέας του καγκουρό...




Κοινοποιήσεις: Stop Attica Zoologica Park Delphinarium (Athens - Greece) (1) -- Πρωινη ενημερωση -- Terrasos -- Animal Spirit Voice -- Ufo crony --more  -- ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ --kaliterilamia.gr -- http://www.press-gr.com/2020/02/lidl.html -- https://www.inewsgr.com/61/kindynos-thanatos-meta-tin-ouchan-kreas-kagkouro-poulane-ta-Lidl-stin-ellada.htm -- Animal Rights -- facebook.com/search

 
Επιλεκτικές αναφορές 

  • More Chinese push to end wildlife markets as WHO declares coronavirus emergency: https://www.nationalgeographic.com/animals/2020/01/china-bans-wildlife-trade-after-coronavirus-outbreak/ Seventy percent of zoonotic diseases come from wildlife, says Erin Sorrell, an assistant research professor in the department of microbiology and immunology at Georgetown University, in Washington, D.C. The diseases can be notoriously devastating: HIV, Ebola, and SARS are among those that have made the leap from wildlife to humans, spawning international outbreaks.


- Για γερά στομάχια: Μέσα στην αγορά-σφαγείο της Ουχάν απ' όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός: https://www.tanea.gr/2020/01/27/world/gia-gera-stomaxia-mesa-stin-agora-tis-ouxan-ap-opou-ksekinise-o-koronaios/

- Κρέας καγουρό 4 ευρώhttps://foursquare.com/v/lidl/4d3ec6e8fb4c548187bee814 -- https://fastly.4sqi.net/img/general/width960/26077275_pcoOumNhC9c6fb_lelGemZGRJRERKm3kk1b8IZZKqpw.jpg 

- Lidl: Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες των Deluxe: https://youtu.be/s241OI2UuHo -- KANGAROO STEAKS: https://i.ytimg.com/vi/s241OI2UuHo/maxresdefault.jpg

- Αυστραλός βουλευτής συνιστά στους Ευρωπαίους: «Τρώτε κρέας καγκουρό»https://www.in.gr/2001/04/03/health/nutrition/aystralos-boyleytis-synista-stoys-eyrwpaioys-trwte-kreas-kagkoyro/  (αυτό είναι παλιό, επί εποχής "τρελλών αγελάδων"...)

ΚΑΓΚΟΥΡΟ PET FOOD
- Belcando μονοπρωτεινικές κονσέρβες καγκουρό: https://www.petsamolis.gr/proionta/skilos/trofes-skilon/igri-trofi-skilou/konserbes/belcando-monoproteinikes-konserbes-kagkouro1026117.html 

Επικίνδυνοι ιοί ανιχνεύονται στο λαθραίο κρέας άγριων ζώων. Μεγάλες ποσότητες κρέατος χιμπατζήδων και άλλων πρωτευόντων θηλαστικών διακινείται παράνομα σε αγορές της Δύσης: https://www.in.gr/2012/01/12/tech/epikindynoi-ioi-anixneyontai-sto-lathraio-kreas-agriwn-zwwn/

- Νέα μόδα: Κρέατα new age: https://www.athinorama.gr/umami/food/articles/?id=2002112

- Τα "εξωτικά" κρέατα που πρέπει να ξέρεις: https://www.oneman.gr/food-drink/ta-ekswtika-kreata-poy-prepei-na-ksereis/


- Θεσσαλονίκη: Κρεοπωλείο πουλάει κρέας κροκόδειλου, στρουθοκαμήλου και καγκουρό: https://www.protothema.gr/greece/article/759755/thessaloniki-kreopoleio-poulaei-kreas-krokodeilou-strouthokamilou-kai-kagouro/






************************************************
nationalgeographic.com/animals

Δεν υπάρχουν σχόλια: