Ετικέτες

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Δερματικές αλλοιώσεις σε αιχμάλωτα δελφίνια


Τα δελφίνια που χρησιμοποιούνται σε προγράμματα κολύμβησης με το κοινό, έχουν συνήθως στο δέρμα τους εκδορές και πληγές που δεν κλείνουν (άτονα έλκη) εξ αιτίας αδέξιων χειρισμών, ενώ το ρύγχος τους είναι γδαρμένο επειδή εξαναγκάζονται να σπρώχνουν τους ανθρώπους μέσα στο νερό ή να δίνουν "φιλιά" από τα οποία θα προκύψουν χιλιάδες "selfie".  

Σε όλα τα αιχμάλωτα δελφίνια, δεν λείπουν βεβαίως και οι μεταξύ τους καυγάδες, όπως άλλωστε και τα χαλασμένα δόντια επειδή πολύ συχνά μασούν επίμονα τα τοιχώματα της δεξαμενής ή του περίκλειστου χώρου τους, εκδηλώνοντας στερεοτυπική συμπεριφορά. Όταν δελφίνια από διαφορετικές ομάδες με διαφορετική γεωγραφική προέλευση και κουλτούρα εξαναγκάζονται να συμβιώσουν, η επικοινωνία μεταξύ τους είναι πολύ δύσκολη και αυτό, σε συνδιασμό με το στρες της αιχμαλωσίας, κάνει τους καυγάδες αναπόφευκτους, πόσο μάλλον όταν η στενότητα του ζωτικού χώρου δεν προσφέρει καμία δυνατότητα διαφυγής. 

Ένας άλλος λόγος εμφάνισης δερματικών προβλημάτων είναι τα ηλιακά εγκαύματα, καθώς, μέσα στις ρηχές για τα μέτρα τους δεξαμενές,  δεν έχουν την δυνατότητα να καταδυθούν αρκετά βαθειά για να προστατευτούν. Το χλώριο και τα άλλα αντισηπτικά που διαλύονται μέσα στο νερό μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρές αλλοιώσεις στο δέρμα και ακόμη σοβαρότερες στα μάτια (οι οποίες ενδέχεται να φτάσουν μέχρι την τύφλωση), ενώ διάφορα υλικά από το περιβάλλον μπορεί να καταλήξουν μέσα στις δεξαμενές, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πιθανότητα για δερματικούς ερεθισμούς και μικροβιακές επιπλοκές.


Dolphins who participate in swim with interactions are regularly observed with persistent wounds and abrasions from being handled by customers, their beaks raw from pushing guests through the water or being grasped for kisses and photo ops. Other wounds are observed as the result of aggressive outbursts from tank companions, as bullying has been regularly documented. Dolphin and whales in captivity are often documented with compromised teeth, often the result of frustrated chewing on their tank walls. 


Φωτογραφία από Stop Attica Zoological Park Dolphinarium (Athens - Greece)

at https://bit.ly/32023K7





Πηγή FACTS ABOUT DOLPHIN CAPTIVITY at https://www.dolphinproject.com/campaigns/captivity-industry/facts-about-captivity/ -- Ric O'Barry's Dolphin Project

Σημ: Αν η συγκεκριμένη φωτογραφία σάς θυμίζει κάτι, δείτε το άρθρο της Πόπης Τσαπανίδου που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουλίου του 2018, με τίτλο "Τα δελφίνια στο Αττικό Πάρκο υποφέρουν και εμείς χειροκροτάμε ακόμα πιο δυνατά" εδώ ή εδώ. Η ίδια φωτογραφία δημοσιεύτηκε επίσης και στο vice.com στις 17 Ιουλίου 2018 (αναδημοσίευση και εδώ), όπου μπορείτε να δείτε δύο διαφορετικές "εκτιμήσεις" για τα δερματικά προβλήματα και τις "γρατζουνιές" των δελφινιών του Αττικού Πάρκου. Και μια τρίτη εκτίμηση, εδώ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: